Hopp til innhold

«Skandalemuseum» brukte over åtte år på å åpne dørene

Tidligere Østsamisk museum åpner endelig dørene i sommer, åtte år etter det ble ferdigstilt.

Äʹvv Saa´mi mu´zei

ENDELIG ÅPNING: Äʹvv Skoltesamisk museum åpner endelig dørene for publikum. (Logoen er designet av Martin Skulstad).

Foto: FOTOMONTASJE: MAIEN GAUP SANDBERG / NRK

Äʹvv Skoltesamisk museum, tidligere Østsamisk museum, i Neiden kan endelig åpne dørene for publikum. Museet ble ferdigstilt i 2009, men bygget kunne ikke tas i bruk på grunn av mangler .

– Det er en lang historie, men kort fortalt så ble det gjort en del feil. Derfor har det tatt veldig, veldig lang tid, forteller museumsleder Honna Havas.

Det har tidligere blitt spekulert om museet kan være utsatt for åndelige krefter , da de ikke overnattet på tomta før bygginga ble igangsatt, etter samisk tradisjon, og at det derfor har hatt så mange feil.

Åpner dørene

Det langvarige prosjektet har blitt omtalt som et skandaleprosjekt. De har flere ganger måttet utsette åpningen av museet på grunn av bygningsfeil, men nå kan museet endelig åpne dørene for publikum.

med utsikt til Skoltelandet

GLEDER SEG: Museumsleder Honna Havas gleder seg til åpning av museet.

Foto: øa/Museum/P2 / nrk

Fredag 16. juni åpner museet for besøkende. Åpningsseremonien er om ettermiddagen og er åpen for alle.

– Det blir noen store navn fra Sápmi som skal opptre under kulturprogrammet. Men det kan vi komme tilbake til senere. Det er det jeg kan fortelle foreløpig, sier Havas, og forteller videre at hun gleder seg masse.

Synliggjøre det skoltesamiske språket

Museet byttet i går navn fra Østsamisk museum til Äʹvv Skoltesamisk museum, eller Äʹvv Saa´mi mu´zei på skoltesamisk. De ville ha et eget skoltesamisk navn, for å synliggjøre språket.

Jelena Porsnager

NYTT NAVN: Jelena Porsanger foreslo navnet Äʹvv for det skoletsamiske museet.

Foto: Samisk høgskole

– Jeg synes äʹvv er et helt fantastisk ord. Det er foreslått av Jelena Porsanger som selv er skoltesame. Ordet betyr solens gjenspeiling fra skaresnø på våren eller fra vannoverflaten, forteller Havas.

Skoltesamer blir ofte kalt østsamer i Norge, men i Finland og Russland brukes begrepet østsamer som en felles betegnelse også for andre samiske grupper på russisk side.

Havas forteller at det for dem er viktig å være helt presise på at museet handler om skoltesamisk kultur, språk og historie. Dette er grunnen til navneskiftet.

Korte nyheter

 • Jáhkká buorre luossajahkin

  Bures goddán luosaid Álttájogas, geassemánu álggus.
  Álttá luossabivdosearvi dieđiha ahte dán rádjai leat goddán badjel 120 luosa Álttájogas.
  Beaivválašjođiheaddji Vegard Ludvigsen jáhkká dán šaddat buorre luossajahkin.

  Tidligere ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, fikk en laks på 23 kg i Altaelva
  Foto: Privat
 • 12 jahkásaš sámi bárdni máilmmimeašttirgilvvuide

  12 jahkásaš sámi bárdni Ailo Johansen gii orru Kirkonjárggas, lea okta vihtta vuoddjis gii lea válljejuvvon ovddastit Norgga junior máilmmimeašttirgilvvuin mohtorcrossas, čállá Ifinnmark

  Ailo Johansen sammen med sin far Torfinn Johansen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Bálkáhit pedagogaid

  Romssas leat nu uhcán mánáidgárdepedagogat, ahte Romssas sáhttet gártat bálkáhit mánáidgárdepedagogaid geain ii leat sámegiela gelbbolašvuohta. Muitala Romssasullo mánáidgárddiid fágajođiheaddji Hilde Djupnes.

  Tusseladden barnehage i Tromsø
  Foto: Pål Hansen/NRK