NRK Meny
Normal

Praktikanter: – Det var utfordrende og artig, søk du også

Halvåret som praktikant er over, nå står nye utfordringer for tur.

Tidligere praktikanter Felicia Löfgren og Henriette Joks forteller om hvordan det har vært å være praktikant i NRK Sápmi

LÆRERIKT: Å være praktikant er ikke bare teori og masse arbeid, men morsomt også, mener Felicia Löfgren og Henriette Joks. FOTO/REDIGERING/TEKST: Berit Nystad.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Praktikanter_sa_no_flagg» i nytt vindu


De har fått jobb i NRK Sápmi i noen måneder, Felica Löfgren fra Mörsil utenfor Östersund i Sverige, Henriette Joks fra Karasjok og Anne Inger Birkely fra Kautokeino. Anne Inger har riktignok tatt noen uker fri før hun begynner. Nå skal teorien gjøres om til praksis.

Det er jo litt kult å bli utfordret. Man sier jo at draker løfter i motvind.

Felicia Löfgren
Siste dag som praktikant

PRAKTIKANTTIDEN OVER: Siste dag som praktikant for Felicia Löfgren, Henriette Joks og Anne Inger Birkely.

Foto: Berit Nystad / NRK

Hvordan kommer man egentlig fram til fokus i en sak, hva var det med sekvenser og video og hvordan skulle man blande lydene i radioredigeringen? De får fortsatt veiledning og hjelp av vaktsjef og gode kolleger – hvis det skulle trenges, men arbeidet hittil viser at de klarer seg bra.

NRK Sápmi ønsker flere til opplæring og utlyser nye praktikantstillinger til en halvårig opplæring - med søknadsfrist 13. april.

Det har vært fine opplevelser jeg kommer til å ta med meg videre i livet.

Henriette Joks

​Kult

Utfordrende, morsomt og lærerikt er ord som Felicia og Henriette bruker når de skal beskrive halvåret de har vært igjennom.

– Det har vært fine opplevelser jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Litt skummelt har det også vært når man ble satt til å gjøre nye oppgaver man ikke kan, sier Henriette.

– Det er jo litt kult å bli utfordret. Man sier jo at draker løfter i motvind. Utfordrende, men man lærer seg av det også, sier Felicia.

Man er sikret jobb etter endt utdannelse.

Tidligere praktikant, Anne Merete A. Gaup

Medieutdanning

Opplæringen var over i februar. Nå er det opp til de tidligere praktikantene å bestemme seg for om de søker seg inn på medieutdanning. Hverken Felicia eller Henriette har bestemt seg ennå, men begge vurderer.

Praktikantordningen er opprettet for å rekruttere samisktalende medarbeidere til NRK Sápmi. Under praktikantperioden får de en innføring i mediefaget gjennom teori og praktisk arbeid.

Praktikanter i barne-tv studio

FORBEREDT: En del av opplæringen er to uker i mánáid-tv.

Foto: Berit Nystad / NRK

Stipend

NRK Sápmi ønsker at de tar seg medieutdanning for så å komme tilbake etter endt utdanning.

Derfor har man opprettet en stipendordning hvor praktikantene kan få opptil hundre tusen kroner i stipend over en toårs periode. For dette må de jobbe i institusjonen i et år for hver femti tusen de har fått i stipend.

Som tidligere praktikant Anne Merete A Gaup har sagt det:

– Man er sikret jobb etter endt utdannelse.

Sakene

Her kan du se noen av sakene praktikantene laget mens de var under opplæring:

Prøver Urix studioet på Marienlyst i Oslo

OSLOBESØK: Praktikantene Anne Inger Birkely, Henriette Joks og Felicia Löfgren prøver Urix studioet på Marienlyst i Oslo.

Foto: Berit Nystad / NRK