Hopp til innhold

Slik ble sameflagget til i et hotellrom i Åre

På morgenen 15. august 1986 var det første offisielle samiske flagget klart til å heises opp.

Rose-Marie Huuva

Om morgenen 15. august 1986 var det første samiske flagget ferdig etter at Rose-Marie Huuva hadde sydd det i et hotellrom i Åre. Da var det bare å stryke det og gjøre det klart til bruk.

Foto: Máret Sárá / Privat

– Samekonferansen vedtok endelig veldig sent på kvelden 14. august hvordan det samiske flagget skulle se ut. Til designkonkurransen som var lyst ut kom det 27 bidrag. Vi tre som var i flaggutvalget hadde valgt ut ti kandidater som samekonferansen kunne velge mellom. Den kvelden var jeg fast bestemt på at flagget skulle være ferdig sydd og klar til bruk når konferansen ble avsluttet neste dag, forteller Rose-Marie Huuva.

Kunstneren fra Kiruna i Sverige utgjorde Nordisk sameråds flaggkomitè sammen med Máret Sárá (leder) og Karen Kitti.

Rose-Marie Huuva

Rose-Marie Huuva bak symaskinen på et hotellrom i Åre natt til 15. august 1986.

Foto: Máret Sárá / Privat

Selve oppmålingen av stoff, klipping og sying av flagget ble gjort på et hotellrom i Åre i Jämtland i Sverige.

– Arbeidet gikk veldig bra. Jeg hadde gått til innkjøp av stoff i samiske farger. Så hadde jeg lånt meg en symaskin, og i et hotellrom sydde jeg det samiske flagget. Det var et ganske omfattende arbeid, spesielt var det en utfordring å få til den rundingen som skal være i midten. Det var ikke så lett, men det gikk bra, forteller Huuva.

Forstyrret av et tysk film-team

Som om ikke selve arbeidet var utfordrende nok, så var det i tillegg et uromomemt som gjorde det vanskeligere å konsentrere seg om det som skulle gjøres.

– Vi hadde et tysk film-team som svirret rundt oss hele tiden. De var der for å dokumentere mitt arbeid. De gikk rundt meg hele tiden, men da det ble morgen neste dag så var flagget ferdig, smiler Huuva.

Huuva sier at hun var klar over at dette arbeidet var viktig, men ikke at det var så viktig som det har vist seg i ettertid.

– Jeg visste ikke da at denne nattens arbeid skulle bli historisk.

Sameflagget i Åre 15. august 1986

Mange samer opplevde det som en historisk dag da det samiske flagget vaiet sammen med tre andre nordiske flagg for første gang.

Foto: Máret Sárá / Privat

Lederen for Samerådets flaggkomitè, Máret Sárá, forteller til NRK at folk var overrasket da de så det ferdige flagget neste dag.

– Det var ikke særlig mange som hadde forventet at flagget skulle være ferdig. Men mitt mål var at flagget skulle stå klart til bruk. Jeg tror at det som gjorde at flagget fikk en så god mottakelse var at folk kunne se det vaie på flaggstanga, sammen med de andre nordiske flaggene, sier Huuva.

Holdt på å kjøre utfor veien

Rose-Marie Huuva sier at det samiske flagget betyr mye for henne. Hun har gode minner fra natta til 15. august 1986.

– Ofte når jeg ser det samiske flagget så blir jeg varm om hjertet. Jeg husker spesielt første gangen jeg så sameflagget vaie utenfor kommunehuset her i Kiruna. Da ble jeg så forfjamset at jeg nesten kjørte utfor veien. Jeg måtte bare kjøre bort til kommunehuset og spørre om de virkelig ville bruke dette flagget fast. Jeg ble utrolig glad da de svarte ja, minnes Huuva.

Máret Sárá blir intervjuet av Magne Ove Varsi

NRK Sameradioens reporter Magne Ove Varsi var en av de som rapporterte fra samekonferansen i Åre. Her intervjuer han Máret Sárá.

Foto: Máret Sárá / Privat

Men hun husker også at det noen steder var veldig sterk motstand mot det samiske flagget.

– Blant annet var Jokkmokk kommune sterkt imot enhver bruk sameflagget.

Føler du at sameflagget er del av din historie?

– Jeg var bare den som sydde det første sameflagget designet av Astrid Båhl. Hun vil for alltid stå som designeren av flagget og det er hun som skal ha æren, svarer Rose-Marie Huuva ydmykt.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen