– Toulouse-turen og arbeidet med forskningsprosjektet har gitt meg mersmak. Jeg har allerede bestemt meg for studere realfag fra høsten av.
Det sier Ellen Anette Gaup til NRK. Hun går i første klasse (Vg1) ved Samisk videregående og reindriftsskole i Kautokeino.
Sammen med andre elever fra Kautokeino og Toulouse i Frankrike har hun vært med i et flere måneders forskningsprosjekt. Samarbeidet foregikk via internett.
– Jeg var med i en gruppe som forsket på om det er riktig at nordlyset lager lyder. Forskningen ble gjort gjennom intervjuer med folk i Kautokeino og litteraturstudier, forklarer Gaup.
Konklusjonen til gruppa er at geomagnetiske stormer gjør at det oppstår spesielle lyder.
KNYTTER VENNSKAPSBÅND: Valentine Dinculescu (t.v.) sammen med Ellen Anette Olesdatter Gaup.
Foto: PrivatAurora-prosjektet
19 elever fra Kautokeino er med i et prosjekt som kalles Aurora. 17 av dem reiste til Toulouse.
Prosjektet startet som et realfaglig samarbeid mellom Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino og Bellevue videregående skole i Toulouse.
Aurora-prosjektet er et vitenskapelig prosjekt rundt fysikken til jordens atmosfære og nordlyset. Det er også et kulturelt oppdagelsesprosjekt.
Fysikklærer Katarina Axelsson.
Foto: PrivatKautokeino-elevene var nylig på en ukes besøk i Toulouse.
– Veldig spennende og lærerikt. Elevene i Toulouse har ikke nordlys, som vi har her oppe i nord. De syns det er spennende å høre hva vi har å fortelle. De vil gjerne komme til Kautokeino, sier Gaup.
Lærerne håper at prosjektet vil stimulere elevene i fremtidige karrierevalg.
– Kanskje noen av elevene kan bli fremtidige forskere, håper fysikklærer Katarina Axelsson. Hun har det overordnede ansvaret for prosjektet i Kautokeino.
Ble kontaktet av Toulouse
Toulouse ligger i Sør-Frankrike i regionen Oksitania. Den franske skolen har blant annet undervisning i vitenskap og teknologi for ledelse.
– Det var Toulouse som tok initiativet til prosjektet og etter hvert kom i kontakt med oss. Vi har gjennomført prosjektet en gang før, i 2019. Elevene hadde selv samlet penger til prosjektet og fikk støtte fra skolen, opplyser Axelsson.
Da kom elevene fra Toulouse til Kautokeino og feiret samenes nasjonaldag. Vi reiste til Toulouse litt før påske samme år.
Naturfaglærer Elena Avdeeva.
Foto: PrivatDenne gangen finansieres prosjektet av midler fra Erasmus+ for å gjennomføre et realfaglig og kulturelt prosjekt.
– Da vi startet den andre prosjektrunden var vi tre skoler. En skole i Kiruna var da med i prosjektet, forteller lærer Elena Avdeeva.
Pandemien førte til mange utsettelser og usikkerhet. Derfor valgte den svenske skolen å trekke seg.
Lærer om hverandres kultur
Den faglige delen av prosjektet har fokus på nordlys og atmosfærefysikk.
– De franske elevene har blant annet konstruert og sendt opp en værballong, som de viste til oss under besøket i Toulouse, sier Avdeeva.
Elevene får også utfordre seg ved å måtte kommunisere på Engelsk under oppholdet og å lære seg litt fransk.
SOMMERLIG: Elever fra Kautokeino koser seg i en park like ved Bellevue videregående skole i Toulouse. – Det beste ved hele turen var å få oppleve sommerlige temperaturer, sier Ellen Anette Gaup.
Foto: PrivatDen kulturelle delen av prosjektet gikk ut på at elevene skulle få lære om og oppleve hverandres kultur.
Dette skjedde blant annet ved at de samiske elevene bodde hjemme hos familiene til de franske elevene under oppholdet i Toulouse.
– Jeg har lært mye fysikk og praktisk anvendelse av faget. Min drøm er å bli flypilot. Da er kunnskaper i fysikkfaget viktig. Der kreves det at du tar avgjørelser og finner informasjon, forklarer Ole-Christer Hætta (Vg3).
Om alt går etter planen skal de franske elevene komme på gjenvisitt til Kautokeino senere i år.
FLOTT UTSIKT: Ole-Christer Hætta på utsiktspunktet Pic du Midi i Pyreneene.
Foto: Privat