NRK Meny
Normal

Skogbrann truer First Nations samfunn

Alexis Nakota Sioux Nation ber om flere brannmenn for å hjelpe å bekjempe en alvorlig skogbrann. Innbyggerne forbereder seg på en mulig evakuering.

Skogbrann i Canada.
Foto: Tyler Burgett / Ap

– Det brenner fortsatt ganske tett, men jeg vet ikke hvor stort område som er berørt, uttalte Alexis Nation talskvinne Trish Roth onsdag ettermiddag avisa Edmonton Sun.

Roth opplyser at skolen og et par kontorer har blitt evakuert i sørenden av First Nations samfunnet.

Må være klare til evakuering

Nødsentralen i Alberta (The Alberta Emergency Alert system) har bedt alle beboere i nordlige First Nations, mellom vestgrensen av Highway 765 og øst til Range Road 41 og nordover til Township Road 560, om å forberede seg på evakuering med en times varsel.

Dette varselet omfatter alle innbyggere i grenda Glenevis

First Nation samfunnene har frivillig brannvesen, men på grunn av omfanget av brannen, er Lac Ste. Anne County Fire Services også med og kjemper mot flammene.

Innbyggere rådes til å lukke dører, vindu og ventiler, og å følge instruksjonene fra myndighetene. Roth forteller at folk blir bedt om å unngå området.

– Det har vært så tørt at de ber folk om å holde seg borte fra området med mindre de kan være med på å bringe mer vann eller brannmenn, forteller Roth.

Alexis Nakota Sioux Nation ligger 85 kilometer nordvest for Edmonton.

88.000 innbyggere har flyktet

Den canadiske provinsen Alberta har erklært unntakstilstand på grunn av den store skogbrannen som herjer landets viktigste oljeregion.

De 88.000 innbyggerne i byen Fort McMurray har alle flyktet fra flammene, og over 1.600 bygninger er blitt ødelagt.

Brannmannskapene er langt unna å ha kontroll, og det fryktes at forholdene vil bli enda verre.

Den største utfordringen er de sterke vindene i området, men også de varme og tørre værforholdene er en krevende faktor, sier Chad Morrison i Albertas brannvesen. Han sier at de venter at brannen vil fortsette å utfordre brannmannskapene.