SGP-artist: – Skirenn passer for Petter Northug og ikke for samiske artister

John Arvid Johnskareng nekter å ta utfordringen som flere av artistene i Sámi Grand Prix kommer med.

John Arvid Johnskareng

John Arvid Johnskareng vil helst ha fokus på det musikalske og ikke skirenn, maraton eller andre sportslige aktiviteter.

Foto: Privat

– Mitt løfte er at jeg vil gi ut en samisk country-CD dersom jeg vinner Sámi Grand Prix. Å gå lange skirenn, løpe maraton eller gjøre lignende rare ting ligger ikke for meg. Jeg synes også at denne konkurransen dreier seg om musikk og ikke noe annet. Skirenn får Petter Northug og de som virkelig kan det ta seg av, sier Johnskareng.

Johnskareng er opprinnelig fra Karasjok, men bor i Narvik. Han deltar i den samiske sangkonkurransen med sangen «Luossagonagas».

– Jeg vet ikke hvorfor Anne Gro Gaup i det hele tatt kom med denne utfordringen, men kanskje hun er redd for ikke å vinne og at hun derfor må dreie fokus bort fra musikken? lurer Johnskareng på.

50-åringen deltok i Sámi Grand Prix på begynnelsen av 1990-tallet og synes det er godt å få være med igjen.

– For meg betyr deltagelsen i SGP en sjanse til å restarte artistkarrieren min, opplyser Johnskareng.

Tre mil på ski i tyllskjørt

Det hele begynte med at vokalist Anne Gro Gaup i bandet «Háldi» lovte å gå tremila under årets Saami Ski Race hvis hun vinner årets Sámi Grand Prix. Bandet stiller med sangen «Suoivvanasain».

Gaup er fra Kautokeino og betegner seg selv som forholdsvis utrent, men kommer like vel med et stort løfte før lørdagens finale.

Anne Gro Gaup

Anne Gro Gaup (37).

Foto: Privat

– Jeg har lovet meg selv at jeg går tremila i Saami Ski Race dersom det blir seier i Sámi Grand Prix, - med tyllskjørt utenpå skidressen, sier Anne Gro Gaup.

Veddemålet ble først gjort kjent på Facebook.

– Jeg er nok litt tøff i kjeften nå her jeg sitter med litt halsonde og hes stemme mindre enn en uke før finalen, og tenker at det blir vanskelig å hale i land en seier og da kan man jo love hva som helst, sier hun.

– Hvorfor gjør du dette ?

– Jeg synes det er litt artig med litt ekstra spenning og ser på denne utfordringen som en måte å feire hvis det skulle gå så bra at jeg vinner konkurransen, sier Gaup.

Saami Ski Race er et internasjonalt skimaraton, og løypene følger en gammel postrute Hetta i Finland til Kautokeino i Norge.

I år arrangeres skirennet 11. april.

Vil løpe maraton med gitar og finsko

I går gikk Kalle Urheim fra Tysfjord i Nordland ut med at han tar utfordringen fra Anne Gro Gaup på strak arm.

Kalle Urheim

Kalle Urheim.

Foto: Anja Márjá Nystø Keskitalo / Privat

– Dersom jeg skulle vinne sangdelen i Sámi Grand Prix så lover jeg å løpe Midnight Sun Marathon i Tromsø 20. juni, med gitar og finsko, sier Urheim.

Han stiller med låta «Idjasuoivvan».

Urheim er ikke snauere enn at han også lover å holde en gratis konsert for ungdom i Tromsø, gjerne i regi av «Mádji», som er samisk prosjekt i Tromsø kommune.

– Jeg synes at det er viktig å ha det gøy og moro i forbindelse med konkurransen, selv om jeg samtidig selvfølgelig tar utfordringen seriøst, jeg er med på nesten alt, sier Urheim spøkefullt.

Skal du løpe i bare pensko og gitar.. ?

– Du, det skal dere få lure på enn så lenge, jeg sier bare at det er sko, sokker og gitar, ler han.

Sykler Bingesrittet med trehjulssykkel

Nils Henrik Buljo tar utfordringen fra to av sine konkurrenter. Han prøver til og med å overgå dem.

Nils Henrik Buljo (Preassagovva)

Nils Henrik Buljo.

– Den her idioten skal sykle Bingesrittet med trehjulssykkel hvis han vinner Sámi Grand Prix, lover artisten Nils Henrik Buljo på sin Facebook-profil.

Facebook-meldingen med en Selfie av den samiske artisten ble lagt ut rundt klokken 03.15 i natt.

En av Buljos Facebook-venner lover til og med å sponse en trehjulssykkel til ham.

Nils Henrik Buljo er en av seks finalister i den samiske sangkonkurransen Sámi Grand Prix, som arrangeres i Kautokeino påskeaften.

Buljo er opprinnelig fra Máze, men bor i Kautokeino. Hans Grand Prix-bidrag er kalt «1+1».

Bingesrittet ble første gang arrangert i 2012. I år går dette 53,5 km lange terrengsykkelrittet av stabelen lørdag 22. august.

De to øvrige finalistene i sangdelen i Sámi Grand Prix er:

Rávggot, Vuohčču - «Máska» og og Anja Storelv, Råneå - «Liegga salla».