Hopp til innhold

Sannhet og forsoning: Rette opp skjevheter i Sápmi

Loga sámegillii.

– Forsoningsprosessen må rette opp skjevheter internt i det samiske samfunnet, det uttaler Nordkalottfolket og legger frem egne forslag til oppfølging av sannhets- og forsoningskommisjonen rapport.

Denne uken startet Sametinget den politiske behandlingen av rapporten. Og det ble tidlig klart at de politiske partiene ikke vil bli enige og stå samlet bak et vedtak.

– Sametingets egen politikk og manglende politikk har også ført til manglende likeverdighet og usynliggjøring internt i det samiske samfunnet, uttaler Nordkalottfolket.

Nordkalottfolket som er største opposisjonsparti på Sametinget legger frem egne forslag til sametingets plenum som er 4.-8. mars. Norske samers riksforbund ønsket at alle partier i Sametinget ville stå samlet i saken, men det ble tidlig klart at det vil bli et splittet sameting.

–Vårt utgangspunkt er vilje uten å sette premisser før forsoning, sier Vibeke Larsen i Nordkalottfolket.

Sametingsrådet med NSR i spissen ville ikke foreslå forsoningstiltak, men heller kalle tiltakene for reparasjonstiltak. Dette reagerer Nordkalottfolket på:

– Forsoning krever gjensidig vilje, respekt og tillit fra alle partene. Nordkalottfolket stadfester at vi har denne viljen og at vi legger til grunn at myndighetene har den samme viljen, respekten og tilliten på den andre siden. Det er kun gjennom gjensidighet at vi sammen kan skape en felles forpliktelse for å lysere samisk fremtid, uttaler partiet.

Vibeke Larsen, partileder i Nordkalottfolket
Foto: Mona Solbakk

Korte nyheter

 • Advarer mot TikTok-trend etter bombetrussel

  I halv ti-tida lørdag kveld ringte en person inn en bombetrussel til politiet i Oslo.

  Han sa det var en bombe på Oslo S og la på. Men politiet ble mistenksomme, og sjekka nummeret.

  Det viste seg å være et 11 år gammelt barn som hadde ringt.

  Politiet dro da hjem til ham for å ta en prat med gutten og foreldrene.

  – Forklaringa var at gutten hadde sett noen andre hadde gjort dette på Tik-Tok. Derfor ville han også prøve det, sier operasjonsleder Sven Martin Ege i en melding til pressen.

  Til Avisa Oslo sier han at gutten ble lei seg, og ikke hadde tenkt på konsekvensene.

  Men både han og foreldrene forsto alvoret raskt.

  – Politiet ønsker ikke at slike Tik-Tok videoer skal bli en trend, sier Ege.

  Han ber foreldre snakke med barna sine.

  kø på oslo s
  Foto: Hallgeir Braastad / NRK
 • Ble verdensmester på hjemmebane

  Malene Trosten Cottew ble lørdag verdensmester i snøskutercross. Mesterskapet arrangers i Kirkenes i Finnmark. Cottew er fra Vadsø i samme fylke. De siste årene har hun vært den største profilen i sporten, og vunnet en rekke løp og mesterskap i USA.

  Senere lørdag kveld ble det nok en norsk verdensmester. Magnus Reiten fra Singsås i Trøndelag gikk nemlig til topps i herrenes konkurranse.

  Malene Trosten Cottew i kvalifisering i VM i skutercross i Kirkenes 2024
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • VM i snøscootercross er i gang

  Verdens- og europamesterskapet i snøscootercross er nå i gang. Årets mesterskap arrangeres i Kirkenes i Sør-Varanger kommune av Kirkenes motorklubb.

  Under arrangementet blir det også for første gang gjennomført verdensmesterskap for kvinner.