Samisk-islandsk samarbeid vekker interesse for gammel musikkarv

Fem samiske og fem islandske artister og musikere har denne uka blitt kjent med hverandres musikk og kultur. En av dem har oppdaget hvor utvannet og vestlig hjemlandet har blitt.

Musikalsk samarbeid mellom samiske og islandske artister og musikere blir til to konserter. Den første i Reykjavik og den andre i Kautokeino.

ØVER TIL KONSERT: Konserten de skal holde kalles Govhl, the cacophony. Govhl er det sørsamiske ordet for "hør" eller "lytt".

Denne uka har et spennende musikksamarbeid funnet sted i Reykjavik, hovedstaden på Island.

Fem samiske og fem islandske artister og musikere har hatt sitt første møte, der formålet er en felles konsert om bare noen dager.

Funnet tonen

Anthoni Hætta (28) er en av dem som står bak dette samarbeidet. Og han er strålende fornøyd etter to dagers øving.

Anthoni Hætta, Lounge Sápmi

MUSIKALSK ILDSJEL: Anthoni Hætta er med i dette kulturelle- og musikalske samarbeidet på Island, og er meget fornøyd med det de har fått til på kort tid.

Foto: Privat foto

Det går veldig bra. Vi har hatt joikeworkshop og alle virker veldig motivert og inspirert, forteller Anthoni Hætta.

De jobber seg frem til konsertprogram, steg for seg.

Hætta er en av de som var med på å starte opp Lounge Sápmi i hjembygda Kautokeino. Dette er et musikktilbud for unge samiske artister, og det er fem av dem som nå deltar i dette samarbeidsprosjektet.

Anthoni forteller at deltakerne i gruppa føler seg veldig inspirert av dette samarbeidet, og at alle er interessert i hverandres kultur og musikk.

Joikeworkshop i Reykjavik

SGP-VINNER UNDERVISER: Vinner av sangdelen i Sámi grand prix 2019, Saara Hermansson, leder workshop om samisk joik til interesserte islandske artistkolleger.

Foto: Lounge Sápmi

Flau over lite kunnskap

Artist Bjarni Daníel Þorvaldsson (24) har latt seg fascinere av det samiske, etter å ha lært om blant annet joik.

Han visste ingenting om samer før han møtte sine samiske artistkolleger, og han synes det er litt flaut å være nordisk uten å kjenne til samenes historie. Og han erkjenner at det ikke er nok opplæring om islandsk musikk heller nå til dags.

– Jeg har tenkt over vår egen musikktradisjon, og ser hvor vestlig den har blitt, sier Bjarni.

Bjarni Daníel Þorvaldsson

VANT TIL SAMARBEID: Bjarni Daníel Þorvaldsson er bare en av mange artister som tilhører musikerkollektivet Post-Dreifing.

Foto: Privat

Han sier at islendere ser ut til å ha blitt påvirket av særlig amerikansk og britisk kultur, etter årtier med stasjonering av styrker fra disse landene.

Så trekker Bjarni frem en gammel islandsk musikktradisjon – tvísöngur, en form for duett som stammer fra middelalderen.

– Johann Sebastian Bach hadde ikke likt tvísöngur. Han hadde nok syntes at den er irriterende å høre på, sier Bjarni leende.

 • Slik høres tvísöngur ut (ekstern lenke):

Leikgleđi - spilleglede

Når Anthoni og Bjarni skal snakke om det de føler de har til felles, så ler de mens de ramser opp ting de kommer på.

– Samer er litt «outsidere», vi bor litt øde til. Sápmi og Island ligger avsides, rent geografisk

– Det er veldig mørkt om vinteren på begge steder

Men noe annet de har til felles, er at de tilhører hvert sitt musikkfellesskap. Anthoni jobber med Lounge Sápmi og Bjarni tilhører musikkollektivet Post-Dreifing.

SAMARBEID: Lounge Sápmi og Post-Dreifing lærer om hverandres musikk og kultur.

Bjarni leter etter det rette ordet for å beskrive det han føler i disse dager.

Så velger han et ord fra sitt eget morsmål; leikgleđi. Et islandsk ord for glede, lekenhet, og det er det han føler nå etter noen få dagers øving.

Anthoni sier at det er en glede å spille sammen med disse fem islenderne. At de kan bidra til å spre kunnskap om de mange ulike delene av samisk historie.

Bjarni er enig.

– Hvis vi bruker kunst og musikk til å starte samtaler, så vil det føre til mer kunnskap om for eksempel den samiske historien, som folk i Norden ikke kjenner godt nok til, sier han.

Covid-19 stoppet konserten

Samtlige ti artister og musikere hadde gledet seg til lørdagens konsert på Nordisk Hus (Norræna húsið) i Reykjavik. Den norske ambassadøren hadde også meldt sin ankomst.

Men så ble det oppdaget covid-smitte i samarbeidsgruppa.

– Vi gør det beste ut av det, og satser på at vi får gjennomført konsert i Kautokeino på samenes nasjonaldag, den 6. februar, sier Anthoni Hætta.

Det å måtte avlyse er ikke noe nytt for Lounge Sápmi.

I desember måtte de avlyse julekonserten sin. I stedet ble noen av sangene spilt inn og delt på Youtube.

Tre av dem som fremfører julelåta på denne videoen deltar i prosjektet på Island; Elina Ijäs, Inger Johanne Oskal, Anthoni Hætta. I tillegg er Saara Hermansson og Esben T. Andersen med til Reykjavik.

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK