NRK Meny
Normal

Populær blant britene

Meldingene ryr inn på innboksen til Anne Louise N. Gaup etter at hun tok britene med på rolig langtur tvers over Finnmarksvidda.

Anne Louise N. Gaup
Foto: Liv Engholm

Tilbakemeldinger etter samisk "sakte-TV"

Slike tilbakemeldinger tikker inn på innboksen til Anne Louise N. Gaup etter BBC sakte-TV programmet.

Foto: Anne Louise N. Gaup

Vakker snødekt Finnmarksnatur, sleder, reinsdyr og litt nordlys var det som skulle til for at britene skulle få julestemning i år, skal vi tro mengden meldinger på innboksen til Karasjokjenta Anne Louise N. Gaup.

– De sier det var et nydelig program, og at de virkelig fikk julefølelsen av programmet, og det er jo gøy å høre sier Gaup.

LES OGSÅ: Briter får oppleve samisk «sakte-tv» på julaften

Hun var en av to Karasjokjenter som figurerte på det to timer lange «sakte-TV» programmet «All Aboard! The Sleigh Ride», som ble vist på BBC-4 julaften.

Fikk gode anbefalinger

All Aboard! The Sleigh Ride
Foto: BuzzFeed

Programmet har fått gode tilbakemeldinger også i britiske medier. Nettstedet BuzzFeed omtalte serien som «noe av det beste en kan se denne jula».

LES OGSÅ: Máilmmeviidosaš neahttabáiki: – Soaitá dat buot buoremus TV-prográmma dáid juovllaid (På samisk)

For Anne Louise N.Gaup betyr dette økt aktivitet på sosiale medier.

– Det kommer stadig nye venneforespørsler på Facebook, og det er jo bare folk jeg ikke kjenner. Ut i fra navnene regner jeg med de må være britiske.

Fant roen i lydene

De som ikke nøyer seg med å sende en venneforespørsel sender gjerne en melding i samme slengen.

– Det er spesielt en ting de synes er fint, sier Anne Louise N. Gaup.

Hva er det?

– Lydene. De liker å høre lyden av reinsdyr, sleder som trekkes og snøen som knitrer under beina. Og det er vel forståelig på et vis, de lever sikkert helt andre liv der, med bylarm og stress, så jeg kan forstå at dette er avslappende for de å se på.

Helt om dagen, helt om natten

Historien bak TV-innspillingen kan beskrives som alt annet enn avslappende.

– Vi fikk forespørsel om dette allerede i høst. Da takket vi nei, i og med tiden før jul er så travel for oss reindriftsutøvere. De ga seg ikke med det, og tok kontakt på ny ut i november. Da klarte jeg ikke la være, og takket ja, i håp om at det ikke skulle være så mye arbeid med dette.

 Anne Louise N. Gaup på BBC på julaften

Slik ser det ut når britene lager samisk «sakte-TV»

Foto: (Skjermdump fra nettside) / BBC

Det tok likevel fem dager å lage det som skulle bli til 120 minutter sakte-TV for britene. Samtidig skulle rein skilles og drift føres, noe som førte til arbeid døgnet rundt. Dermed måtte Anne Louise måtte ta inn ekstra hjelp.

– Heldigvis kunne Charlotte hjelpe til med TV-innspillingen, og jeg må si at hun imponerte meg. Kjørereinene er jo ganske store og kan trenge en litt streng hånd av og til, og dette fikset hun utmerket.

Velkommen til Sápmi!

Nå som britene har blitt kjent med Anne Louise og kjørereinene hennes, vil de bare ha mer.

– Jeg svarer til noen, det gjør jeg.

Hva svarer du?

– Jeg svarer at de er hjertelig velkomne hit til Sápmi, Karasjok og meg og turistbedriften min. Jeg skal nok ta de med ut på tur igjen, det er bare å komme.

Her kan du se programmet (ekstern lenke)