Briter får oppleve samisk «sakte-tv» på julaften

– Dette er filmet 200 «miles» nord for polarsirkelen. Vi får bli med på en tur som regelrett tar pusten fra deg – en tur som stort sett bare samer vanligvis får oppleve. Slik promoterer NRKs søsterkanal i Storbritannia sitt spesielle jule-TV-program.

 Anne Louise N. Gaup på BBC på julaften

REKLAMERER MED MAGISK SLEDETUR: I TV-programmet «All Aboard! The Sleigh Ride» får seerne blant annet møte Anne Louise N. Gaup. Dette er sakte-TV som den britiske TV-kanalen har spilt inn i Karasjok. Programmet skal sendes julaften på kveldstid.

På julaften får TV-seere i Storbritannia oppleve en spesiell og «saktegående» ferd langs en tradisjonell og urgammel ferdselsåre, tvers over Finnmarksvidda.

Ruten, som er en tidligere postrute, skal foregå med kjørerein og sleder.

BBC har under produksjonen montert flere videokameraer på reinsdyrene og reinsdyrsledene, og gjort opptak til såkalt sakte-TV.

Dette er et produksjonssamarbeid i lag med lokale reindriftssamer fra Karasjok-området.

– Dette er filmet 200 «miles» nord for polarsirkelen, i Karasjok. Vi får bli med på en tur som regelrett tar pusten fra deg – en tur som stort sett bare samer vanligvis får oppleve.

Slik promoterer BBC sitt eget program i forkant av sendingen (ekstern lenke).

Uten musikk og kommentarer

– Helt uforstyrret får vi gjennom to timer oppleve snødekte fjell, bjørkeskog, frosne innsjøer, og besøke samenes tradisjonelle boplasser – ledsaget av reinsdyr, heter det videre i programbeskrivelsen.

Programmet vises på fjernsynet, helt uten kommentarstemme eller musikk.

– Jeg var med og filmet med drone, også filmet jeg såkalte «bakom-scenen»-videoer.

Dette forteller fotograf Jan Helmer Olsen fra Karasjok.

Jan Helmer Olsen

DRONEFOTOGRAF: Jan Helmer Olsen bidro med sin kompetanse for BBCs programproduksjon i Karasjok.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– BBC vet hva de gjør

– Hvordan var det å jobbe med britene?

– Det var helt greit. Dette var veldig profesjonelle folk. Hun ene fotografen var åpenbart vant til å filme i våre klimatiske forhold. Hun har vært med på flere større programproduksjoner. BBCs produksjonsteam visste hva de holdt på med, forteller Olsen til NRK.

Programmet sendes på TV-kanalen BBC 4, klokken 20:00 britisk tid – 21:00 norsk tid.