Nordkalottfolket fosser frem

Nordkalottfolket er den lista som går mest frem. NSR er likevel fortsatt det største partiet, viser en ny meningsmåling.

Toril Bakken Kåven

GRUNN TIL Å SMILE: Partileder Toril Bakken Kåven i Nordkalottfolket ser ut til å gjøre et brakvalg.

Foto: Privat

Nordkalottfolket vil ifølge den nye meningsmålingen bli Sametingets nest største parti med sju mandater. Dette er fire mer enn ved siste valg.

Mandatberegning

Mandatberegning

Mandater

2017

Endring

NSR

19

16

+3

Nordkalottfolket

7

3

+4

Arbeiderpartiet

6

9

-3

Senterpartiet

5

2

+3

Høyre

1

1

0

Fremskrittspartiet

1

1

0

Árja

1

-1

Samefolkets parti

0

1

-1

Samenes folkeforbund

0

0

0

Andre

0

5

-5

Ved valget i 2017 ble tre representanter fra Nordkalottfolket valgt inn i Sametinget. En av disse forlot partiet under valgperioden.

– Nå er det slik at meningsmålinger er meningsmålinger, men hvis dette holder helt inn er det intet mindre enn helt fantastisk rett og slett. Vi mer enn dobler representasjonen. Det må vi bare juble over.

Toril Bakken Kåven, Nordkalottfolket, på Troms og Finnmark fylkesting

HARDT ARBEID: Toril Bakken Kåven mener langsiktig arbeid ligger bak suksessen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det sier en glad Torill Bakken Kåven, presidentkandidat for Nordkalottfolket.

Hun er allikevel ikke overrasket over tallene meningsmålingen viser.

– NSR har jo utpekt oss som fienden. Det er klart at det gir veldig stort fokus på oss og forskjellene i politikken. Det er kjempebra, men da må vi samtidig huske at denne meningsmålingen går over hele landet. Vi vet fra tidligere at den type meningsmålinger lyger mye, sier Bakken Kåven.

Meningsmålingen er gjort av Sentio Research for NRK og avisen Ávvir. 600 personer fra Sametingets valgmanntall er intervjuet på telefon i perioden fra 19. til 22. august.

Sametingsvalget holdes mandag 13. september samtidig som stortingsvalget.

NSR fortsatt størst

Norske Samers Riksforbund (NSR) har vært det største partiet i Sametinget helt siden den første valgperioden 1989-93.

Det vil de være også i denne perioden.

NSR har en fremgang på tre mandater og vil ifølge meningsmålingen få inn 19 mandater. Presidentkandidat Silje Karine Muotka mangler ett mandat for å få flertall.

– Jeg er så glad for at meningsmålingen viser at vi har fremgang, men dette er en meningsmåling. Det gir allikevel styrke og energi i valgkampen, sier presidentkandidat for Norske Samers riksforbund NSR, Silje Karine Muotka.

Silje Karine Muotka

GRUNN TIL Å SMILE: Silje Karine Muotka ser ut til å bli den neste sametingspresidenten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun trekker allikevel frem at de har en stor jobb frem til valget, for det viser seg at mange bestemmer seg de siste dagene før valgdagen.

Senterpartiet har også en stor fremgang. De hadde to mandater i siste valgperiode. Nå vil de få inn fem.

Valgets store taper er Arbeiderpartiet. Partiet går tilbake fra ni til seks mandater.

– Klart vi er skuffet over meningsmålingen, men det er fortsatt to uker igjen til valget. Da er det viktig for oss å gjøre en god valgkamp for å frem vårt polititiske budskap, sier presidentkandidat Ronny Wilhelmsen (Ap).

Árja og Samefolkets parti har i denne perioden begge en representant inne. Meningsmålingen viser at de ikke blir representert i Sametinget denne gang.

Korte nyheter

 • Samisk uke for første gang

  Synliggjøring av samisk mat, samisk litteratur, panelsamtaler, foredrag og duodje. Det er bare noe av innholdet i historiens første samiske uke i Narvik kommune som åpner på mandag. – Målgruppa er alle innbyggere i kommunen, og ikke minst alle aktører som kan ha aktiviteter i en markering av samisk kunst og kultur, heter det i forordet til det mangfoldige programmet. Medlem av planleggingsgruppa, Vibeke Larsen, sier til avisa Fremover at det er viktig at det ikke bare blir det stereotypiske samiske. – Vi er også moderne mennesker, og en del av det vanlige samfunnet.

  Samisk mat
  Foto: Heidi Rode / NRK
 • Stáhtatjállen Suodjalusdepartementan

  Bent-Joacim Bentzen (Gb) la nammadum stáhtatjállen stáhtarádáj Odd Roger Enoksen Suodjalsudepartementan. Bentzen boahtá virges fylkaráden Nordlándan. Bentzen la ajtu Njárgas Nordlándan ja boahtá virges jåhtulakfylkaráden. Bentzen nammaduváj stáhtaráden bierjjedagá.

  Bent-Joacim Bentzen er fylkesråd for infrastruktur og samferdsel i Nordland fylkeskommune.
  Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
 • Nammaduváj stáhtatjállen

  Fylkaráde Kristina Sigurdsdottir Hansen (Bb) la stáhtatjállen nammadum stáhtarádáj Bjørnar Selnes Skjæran Æládus – ja guolastusdepartementan. Kristina Sigurdsdottir Hansen la ajtu Færsuollus, ja la Honnesvágen årrum ja virgádam badjelasj 30 jage gånnå lij aj suohkanoajvve Davvenjárga gieldan jages 2007 gitta jahkáj 2019. Sigurdsdottir Hansen nammaduváj dán ámmádij stáhtaráden bierjjedagá.

  Kristina Hansen med cruiseskip i bakgrunnen
  Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK