Hopp til innhold

Nordkalottfolket fosser frem

Nordkalottfolket er den lista som går mest frem. NSR er likevel fortsatt det største partiet, viser en ny meningsmåling.

Toril Bakken Kåven

GRUNN TIL Å SMILE: Partileder Toril Bakken Kåven i Nordkalottfolket ser ut til å gjøre et brakvalg.

Foto: Privat

Nordkalottfolket vil ifølge den nye meningsmålingen bli Sametingets nest største parti med sju mandater. Dette er fire mer enn ved siste valg.

Mandatberegning

Mandatberegning

Mandater

2017

Endring

NSR

19

16

+3

Nordkalottfolket

7

3

+4

Arbeiderpartiet

6

9

-3

Senterpartiet

5

2

+3

Høyre

1

1

0

Fremskrittspartiet

1

1

0

Árja

1

-1

Samefolkets parti

0

1

-1

Samenes folkeforbund

0

0

0

Andre

0

5

-5

Ved valget i 2017 ble tre representanter fra Nordkalottfolket valgt inn i Sametinget. En av disse forlot partiet under valgperioden.

– Nå er det slik at meningsmålinger er meningsmålinger, men hvis dette holder helt inn er det intet mindre enn helt fantastisk rett og slett. Vi mer enn dobler representasjonen. Det må vi bare juble over.

Toril Bakken Kåven, Nordkalottfolket, på Troms og Finnmark fylkesting

HARDT ARBEID: Toril Bakken Kåven mener langsiktig arbeid ligger bak suksessen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Det sier en glad Torill Bakken Kåven, presidentkandidat for Nordkalottfolket.

Hun er allikevel ikke overrasket over tallene meningsmålingen viser.

– NSR har jo utpekt oss som fienden. Det er klart at det gir veldig stort fokus på oss og forskjellene i politikken. Det er kjempebra, men da må vi samtidig huske at denne meningsmålingen går over hele landet. Vi vet fra tidligere at den type meningsmålinger lyger mye, sier Bakken Kåven.

Meningsmålingen er gjort av Sentio Research for NRK og avisen Ávvir. 600 personer fra Sametingets valgmanntall er intervjuet på telefon i perioden fra 19. til 22. august.

Sametingsvalget holdes mandag 13. september samtidig som stortingsvalget.

NSR fortsatt størst

Norske Samers Riksforbund (NSR) har vært det største partiet i Sametinget helt siden den første valgperioden 1989-93.

Det vil de være også i denne perioden.

NSR har en fremgang på tre mandater og vil ifølge meningsmålingen få inn 19 mandater. Presidentkandidat Silje Karine Muotka mangler ett mandat for å få flertall.

– Jeg er så glad for at meningsmålingen viser at vi har fremgang, men dette er en meningsmåling. Det gir allikevel styrke og energi i valgkampen, sier presidentkandidat for Norske Samers riksforbund NSR, Silje Karine Muotka.

Silje Karine Muotka

GRUNN TIL Å SMILE: Silje Karine Muotka ser ut til å bli den neste sametingspresidenten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun trekker allikevel frem at de har en stor jobb frem til valget, for det viser seg at mange bestemmer seg de siste dagene før valgdagen.

Senterpartiet har også en stor fremgang. De hadde to mandater i siste valgperiode. Nå vil de få inn fem.

Valgets store taper er Arbeiderpartiet. Partiet går tilbake fra ni til seks mandater.

– Klart vi er skuffet over meningsmålingen, men det er fortsatt to uker igjen til valget. Da er det viktig for oss å gjøre en god valgkamp for å frem vårt polititiske budskap, sier presidentkandidat Ronny Wilhelmsen (Ap).

Árja og Samefolkets parti har i denne perioden begge en representant inne. Meningsmålingen viser at de ikke blir representert i Sametinget denne gang.

Korte nyheter

 • Presideanta čorge duodjeriiddu

  Sámediggepresideanta deaivvada duodjeorganisašuvnnain maŋŋá garra moaitagiid dievasčoahkkimis.

  Otne gieđahalai Sámedikki dievasčoahkkin duodješiehtadusa. Ášši mii dagahii ahte ovddiduvvui eahpeluohttámuševttohus sámediggeráđi vuostá arabuš vahkus.

  Bargiidbellodaga Ronny Wilhelmsen geardduhii sárdnestuolus moaitaga ráđi vuostá go gulahallan duodjeorganisašuvnnain ii leamaš doarvái čielggas ja buorre. Go duodjeorganisašuvnnat eai leat ožžon dan áddejumi ahte váldošiehtadus heaittihuvvo, vaikke sámediggeráđđi oaivvilda dan dieđu addán, de dat čájeha ahte ii leat leamaš doarvái buorre gulahallan.

  Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka dáhkidii dievasčoahkkimii ahte son ieš áigu searvat dan vuosttaš čoahkkimii duodjeorganisašuvnnaiguin ja áigu maid sihkkarastit ahte beavdegirjjit dás duohko čállojit čoahkkimiin.

 • Får konsesjon for eiendom tiltross for avslag fra kommunedirektøren

  Reindriftsutøver Aanna Krihke Renander får nå konsesjon og overtar eiendommen Jorli på Ilfjellet i Rennebu. Etter at hun fikk avslag fra kommunen i instillingen til hovedutvalg samfunnsutvikling og drift. Eiendommen er på en slik størrelse at den er omfattet av konsesjonsloven.

  Avisa OPP omtalte saken først.

  Begrunnelsen for avslaget var blant annet: «Reindriftsutøvere har ikke samme behov for eiendomsrett for å utøve sin næring, som de som driver vanlig tradisjonell landbruksdrift, som ikke har rettigheter knyttet til drifta annet enn på egen eiendom», heter det i saksfremlegget.

  Eiendommen det er snakk om ligger i et område hvor familien Renander har hatt rein på vinterbeite i flere generasjoner.

  Kommunedirektøren mente at Renander som reindriftsutøver ikke hadde behov for å være grunneier for eiendommen.

  Torsdag bestemte Rennebu-polikerne i hovedutvalg samfunnsutvikling og drift, at hun nå får konsesjon. Et enstemmig utvalg gikk imot kommunedirektørens instilling på at Renander ikke skulle få konsesjon for eiendommen som hun allerede hadde kjøpt. (Adressa).

 • Flere kvinnelige fiskere

  21 fiskere har fått tilskudd til kjøp av fiskebåt fra Sametinget hittil i år, og av disse er fem kvinner.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka gleder seg over at flere kvinner blir fiskere.

  Nesseby havn, Kløvnes
  Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK