Rekordmange branner i Brasil: – En skandale

Det har vært over 72.000 skogbranner i regnskogen Amazonas så langt i 2019. Nå ropes det om hjelp på sosiale medier.

Det har vært over 72.000 skogbranner i Amazonas bare i år.

KRAFTIG ØKNING: Det har vært 83 prosent økning av branner siden samme tid i fjor og bare den siste uka har det blitt registrert 9500 skogbranner i Amazonas.

– Det er en skandale å la det brenne så lenge, sier Lars Olav Løvold, tidligere generalsekretær i Regnskogfondet.

Regnskogfondet, som jobber for å bevare regnskogen og å sikre urbefolkningens rettigheter, kaller situasjonen for dramatisk.

De mener situasjonen er akutt og at brannen er med på å ødelegge Amazonas fremtid.

Regnskogfondet sier de enn så lenge ikke vet om aktive hjelpetiltak som er blitt satt i gang. Ifølge spanske CNN skal det være satt inn en Boeing 747 som rommer 75.000 liter vann i «redningsaksjonen» for å redde regnskogen i Brasil.

– Dette er branner satt på av mennesker, i stor grad med vilje. Det har ikke vært spesielt tørt i Amazonas, så dette er et resultat av en villet politikk som slipper til uansvarlige krefter, takket være dagens regime med president Jair Bolsonaro, sier Løvold.

  • Se hvordan Amazonas har blitt utsatt for avskoging fra 1984 til 2018 under:
Google Earth Amazonas 2018
Google Earth Amazonas 1984

Amazonas har blitt utsatt for stor avskoging fra 1984 til 2018

Grafikk: Google Earth

Mørkla Brasils største by

Bolsonaro sier på sin side at regjeringen mangler ressurser til å slukke brannene som herjer regnskogen i Amazonas.

Siden Bolsonaro kom til makten i januar, har regjeringen slått en strek over en rekke miljøvernlover. Presidenten har også gitt uttrykk for skepsis til at klimaendringene er menneskeskapte, skriver NTB.

Brasils president Jair Bolsonaro

ETTERFORSKER BRANNENE: I en tale som ble sendt direkte på Facebook torsdag, sier Brasils president Jair Bolsonaro (bildet) at regjeringen etterforsker brannene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

Hvert minutt brenner regnskogen på størrelse med en fotballbane. På mandag var røyken fra skogbrannene i Amazonas så tykk at den mørkla Brasils største by, São Paulo. Dette til tross for at brannene er 270 mil unna, ifølge BBC.

Kjendisene slår ring rundt skogbrannen

Enn så lenge har skogbrannen fått lite oppmerksomhet i nasjonale- og internasjonale medier.

Nå har kjendiser i både inn- og utland tatt til ordet for å redde Amazonas fra flammene.

Blant disse er artisten Ariana Grande og modell og TV-personlighet Kendall Jenner. Grande og Jenner er henholdsvis tredje og syvende størst i verden når det kommer til antall følgere på Instagram.

Flere kjente personligheter som Leonardo di Caprio, Noah Cyrus, Demi Lovato og Camilla Cabello har lagt ut innlegg på Instagram for å vise sin støtte. Det felles budskapet deres er at folk må åpne opp øynene for skogbrannen i Brasil.

  • Cristiano Ronaldo, som har verdens nest største Instagram-profil med 180 millioner følgere, la ut følgende melding om Amazonas-brannen:

«Slukk mæ nu for satan»

Også i Norge har flere kjente navn vist sin støtte til den brennende regnskogen. Blant disse er klimaforkjemperen og Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen.

«Slukk mæ nu for satan», skriver hun på sin Instagram før hun følger opp med:

«Ler. Gråter. Også ler æ. Også fossgråter æ. Om vi alle gråter litt for Amazonas, kanskje vi sammen kan slukke brannen? Nei? Hadde sikkert klart det aleina», skriver Ella Marie Hætta Isaksen på sin Instagram-story.

Ella Marie Hætta Isaksen med støtte til brannen i Amazonas

OPPGITT: Slik ordlegger Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen seg på bildedelingstjenesten Instagram. Skjermdumpen er fra Isaksens profil.

Foto: Skjermdump

Amazonas trender over hele verden

Amazonas, som er verdens største regnskog, huser rundt én million urfolk og tre millioner av verdens plante- og dyreliv, ifølge BBC.

Hvis man sammenligner brannen med den som skjedde i Notre-Dame-katedralen i Paris, har den fått mindre oppmerksomhet.

Det er også blitt laget egne emneknagger for Amazonas.

#PrayForAmazonia er blitt brukt flittig og det samme med #Amazonas som trender over hele verden. Så langt har det kommet nærmere ni hundre tusen tweets med #Amazonas.