Hopp til innhold

– Været på vidda stemmer ikke lenger

Finnmarksvidda får større endringer i klimaet enn noe annet sted i Norge, ifølge ny forskning. Reindriftssamene merker allerede nå at noe skjer, og Samisk Høgskole oppretter forskningsprosjekt.

Rein på Finnmarksvidda

Organisert kaos når hundrevis av reinsdyr skal sorteres og slaktedyrene velges ut. Ny forskning viser at Finnmarksvidda får større endringer i klimaet enn noe annet sted i Norge. Reindriftsamene merker allerede nå at noe skjer.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Vi har lært oss måter å lese hvordan været blir i morgen eller samme dag når vi står opp. Men nå stemmer ikke disse metodene lenger, sier Inga Triumf (25) til NTB.

Mildere klima og flere trær

Hundrevis av reinsdyr tramper over den stedvis grønne vidda, fire mil vest for Kautokeino. Det er tid for merking og slakting, og flokken hentes puljevis inn fra høstbeitet.

Alle som har rein i distriktet Biedjovággi er med på dugnaden, akkurat som for hundre år siden.

– Da jeg var liten, kunne det være minus 30 grader i oktober og november. Nå er det varmegrader, sier Triumf .

Ny teknologi har for lengst satt sitt preg på reindriften. Klær med Gore-Tex og firehjulinger med ledlys er standard. Nå er også moderne problemstillinger som klimaendringer blitt et tema på vidda.

– Det har blitt for mye skog. Tregrensa går nå helt opp på fjelltoppene. Jeg tror det skyldes de høye temperaturene om vinteren og sommeren, sier Isak Mattis Triumf, faren til Inga.

7 grader varmere

Endringene som familien Triumf allerede merker, vil bare bli større fremover, viser norsk forskning. I rapporten Klima i Norge 2100, som nylig ble publisert, har forskerne sett på hvordan klimaet i Norge vil bli når dagens nyfødte blir gamle.

– Dette er dramatisk. Finnmarksvidda vil få de største endringene i både temperatur og nedbør, sier Inger Hanssen-Bauer, som har ledet arbeidet med rapporten.

Hvis utslippene av klimagasser fortsetter å vokse som de har gjort til nå, mener forskerne at Finnmarksvidda vil se svært annerledes ut om 85 år:

  • Permafrosten er helt borte.
  • Temperaturen er 7 grader høyere om vinteren og 4,5 grader høyere om sommeren.
  • 20 prosent mer nedbør om vinteren, og 25 prosent mer om sommeren.
  • Perioden med snø på bakken er to til tre måneder kortere.
  • Flere perioder med mildvær om vinteren.

Tror ikke folk bryr seg

– Nøyaktig hvor mye av dette som skyldes naturlige svingninger og hva som skyldes utslipp av klimagasser, er usikkert. Viktigste årsak er likevel forurensing og økning i drivhuseffekten, sier Hanssen-Bauer til NTB.

Spesielt mildværsperioder om vinteren er kritisk for reindriften. Snø som smelter og fryser om hverandre, legger et islag over maten som reinen ikke klarer å grave seg gjennom. For to år siden døde nesten 100.000 dyr, viser tall fra Riksrevisjonen. Hvor mange som døde som følge av isdekt beite, er usikkert,

– Jeg tror ikke de som bor i de store byene, er så opptatt av klima. De er ikke like avhengig av naturen som det vi er. Det er nok vi som må ta støyten, sier Inga Triumf.

Fører til doktorgrader

Samisk Høgskole har også tatt innover seg seg at klimaet er i endring. Nå går de gang med et prosjekt for å finne ut av hvordan det påvirker reindrifta.

– Vi skal se på hvordan vi kan tilpasse oss alt det som måtte komme av klimaforandringer. Vi har opplevd mye allerede, som unormalt regn på sommeren og lite snø på vinteren.

Det forteller Nils Johan Päiviö ved Samisk Høgskole i Kautokeino.

– Kan du fortelle litt om hvordan dere kommer til å jobbe?

– Vi starter opp på nyåret. Vi tar for oss hvordan tradisjonell reindrift forholder seg til og tilpasser seg nye tider som kommer, og ser det hele ut fra et naturvitenskapelig perspektiv.

Prosjektet kommer også til å inkludere flere doktorgrader, hvor målet er å produsere tre vitenskapelige artikler. Prosjektet har en budsjettramme på 18 millioner kroner.

– Vi skal finne ut av hva reindrifta har av rettigheter som følge av klimaforandringene, og sammenligne det med andre interesser som gruvedrift og vannkraft, avslutter Päiviö.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole