Hopp til innhold

Provosert over vindkraft i Fosen

Sametingspresidentkandidatene reagerer på at regjeringen har gitt tillatelse til å bygge verdens største vindkraftprosjekt på Fosen.

Vibeke Larsen (f.v.), Laila Susanne Vars og Aili Keskitalo

Vindkraftutbygging i Fosen og Snillfjord viste seg å forene de tre kvinnene som er kandidater til sametingspresidentvervet ved høstens Sametingsvalg.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Dette må kalles grønn kolonisering av reindriftas beiteområder, sier presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR) Aili Keskitalo til ABCnyheter .

Mandag vedtok regjeringen å tillate åtte store vindkraftverk og tilhørende kraftledning på Fosen og i snillfjordområdet, et område som strekker seg over de to Trøndelagsfylkene.

– Hardt presset

Hun viser til at dette er områder som er i bruk av sørsamisk reindrift, som for øvrig er i en presset situasjon på grunn av andre arealinngrep og rovdyrpolitikk.

– Under dekke av miljøsaken og fornybar energi annekterer man områder som er i bruk til matproduksjon innenfor en samisk kulturbærende næring, sier Keskitalo.

Hun minner om at det ikke bare er snakk om vindmøller, men anleggsvirksomhet, mer trafikk, anlegg for traseer og kraftlinjer som skal føre kraften ut av området. I sum mener hun det blir det store inngrep av det som hun karakterisere som en bit-for-bit-utbygging av samiske områder.

– Så sier man at akkurat dette betyr ikke så mye, men det er summen av dette som er dramatisk, sier Keskitalo.

– Ingen klimafordel

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) får også mye pepper fra en av sine regjeringskollegaer. Arbeiderpartiets presidentkandidat, Vibeke Larsen, mener det er lite fornuftig å bytte ut reindrift med vindkraft.

– Vi skal ikke bytte ut CO2-vennlig kjøttproduksjon med grønn energi. Det er ikke noen klimafordel ved det, sier Larsen.

Sametinget har konsultert Olje- og energidepartementet og lagt fram sine betenkeligheter ved at dette kan bryte med folkeretten, legger hun til.

– Ikke siste konflikten

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Også partiet Árjas presidentkandidat Laila Susanne Vars, mener det er viktig å være oppmerksom på det hun kaller stykkevis og delt-politikken.

– Det er også mange småkraftverk som spres utover, de demmer opp fiskevann og du får kraftverk, vindmøller og gruvedrift. Det er ikke en helhetlig plan for det, sier hun.

Selv om Ola Borten Moe sa under sitt besøk på Sametinget at dersom det blir utbygging på Fosen, vil det bli den siste, store konfliktsaken, så har ikke Vars noe tro på at det blir slik.

– Jeg tror ikke det blir den siste konfliktsaken. For det er utbyggingsplaner også lenger i nord, sier Vars til ABC Nyheter.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK