NRK Meny
Normal

Utviklingspris til samisk rocker

Den samiske rockeren Tiina Sanila-Aikio (25) får Samisk KvinneForums utviklingspris for 2008.

Tiina Sanila Árdna TV-studios.

Tiina Sanila-Aikio

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Samisk KvinneForum (SNF) har vedtatt å overrekke årets utviklingspris til juss-student, musiker og reindriftssame Tiina Sanila-Aikio.

Tiina er 25 år og østsame fra Sevettijärvi, Finland, og vokste opp i en familie som drev med reindriftsturisme. Selv er Tiina gift med en reindriftssame fra Inari.

Studerer juridikum

Tiina studerer juridikum ved Lappi universitet i Rovaniemi. Hun har vært politisk aktiv i Samisk ungdomsforening i Finland og i Neiden Østsamisk Råd. Hun er nå medlem i det finske Sametingets kulturutvalg.

Mest kjent er hun imidlertid for å være "verdens eneste østsamiske kvinnelige rockemusiker".

Hun behersker både øst- og nordsamisk, lager sanger og synger på begge språk, og også på engelsk.

Hun har gitt ut to plater og en single, og har turnert både i og utenfor Sameland med sitt band, Tiina Sanila Band. Også den østsamiske leudden (joiken) høres når Tiina er på scenen.

– Viser stolthet

SNF vil hedre Tiina Sanila-Aikio fordi hun viser stolthet og styrke i det å være østsamisk kvinne.

Hennes karriereveier viser allsidighet, hun er både tradisjonell og nyskapende, og slik er hun dyktig og tydelig i å representere en moderne samisk identitet og et samisk mangfold.

SNFs utviklingspris er en symbolsk pris; 1000 norske kroner og et diplom, som SNF siden 1999 har delt ut til den eller de som har gjort en innsats for å fremme likestilling og likeverd i det samiske samfunnet.

Prisen ble nylig delt ut i Rovaniemi ved åpningen av SNFs seminar ”Sjelefred”.