Hopp til innhold

Planer om gruvedrift skremmer reinnæringen

Innen fem år kan gruvedrift i et reinbeiteområde være en realitet. – Vi har ikke hørt noe om planene, sier leder i sameby.

Jakob Nygård Linnájávrre

Reindrift og gruvedrift kan ikke kombineres, mener leder ved Sveriges største sameby.

Foto: Sander Andersen

Det Andøy-baserte entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner AS har fått rettigheter til å utvinne kleberstein i området rundt Linnajávrre i Hamarøy kommune.

Jakob Nygård

– Vi vil ikke ha maskiner og støy i vårt reinbeiteområde, sier Jakob Nygård.

Foto: Sander Andersen (arkiv) / NRK

Innen fem år kan det være full drift ved anlegget.

Sirges sameby, som er Sveriges største sameby har sommerbeite i samme område. Leder i Sirges, Jakob Nygård, visste ingenting om planene før NRK Sápmi tok kontakt.

– Dette var en nyhet for meg. Jeg blir sjokkert når jeg hører at det er en av Europas største klebersteinforekomster. Det kommer til å påvirke reinnæringen i fremtiden. Det er det ingen tvil om.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lars Petter Nilsson og Ingvar Lindahl

De to geologene fra NGU, Lars Petter Nilsson og Ingvar Lindahl tok de første grundige undersøkelsene rundt Linnajávrre i 2005.

Foto: Sander Andersen / NRK

Lang vei å gå

Området er blitt betegnet som Nord-Europas største klebersteinforekomst. Da selskapet Silbelco Nordic i år 2000 tok de første prøvene konkluderte de med at det blir for dyrt, og at kvaliteten på klebersteinen er for dårlig.

Nå har et nytt selskap, Leonhard Nilsen & Sønner AS fått rettighetene.

Men området ligger både høyt til fjells og langt fra nærmeste infrastruktur.

Frode Nilsen administrerende direktør, Leonhard Nilsen & Sønner AS

– Vi tror at dette er et veldig godt prosjekt, sier administrerende direktør i Leonhard Nilsen & Sønner AS, Frode Nilsen.

Foto: LNS

– Vi følger den planen vi har satt. Det blir å gå noen år. Vi vet ikke om dette er drivverdig før tidligst 3 års tid fra nå av, sier administrerende direktør i Leonhard Nilsen & Sønner AS, Frode Nilsen.

Reindriftsnæringen fortviler

Sirges sameby har cirka 300 medlemmer, og en maksimal beholdning på 15500 rein. Leder i samebyen mener at gruvedrift og reindrift ikke lar seg kombinere.

– Vi har hatt rein i dette området i lang tid. Støy fra maskiner og kjøretøy vil komme til å forstyrre vår drift. Og alle fjellene kommer til å bli nedmalte. Nå må vi begynne å undersøke hva som skjer. Jeg skal ta det opp på neste styremøte, så får vi se hva vi skal gjøre, sier Nygård.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Linnajavri

Oversiktsbilde av området det er tenkt gruvedrift.

Foto: Ola Torstensen

Reindriftsnæringen bruker området rundt Linnajávrre sommer og høst. Akkurat i den tiden på året det planlegges drift i gruvene.

– Det ligger ganske høyt, så da blir det bare drift sommerstid på fjellet, sier Frode Nilsen.

Ingen vern gir mulighet for gruvedrift

Tidligere klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vedtok like før jul at Tysfjord/Hellmo ikke skulle vernes.

Det betyr at det er en utfordring mindre for planene om gruvedrift ved Linnajávrre i Hamarøy kommune.

– Hadde det blitt nasjonalpark, så hadde prosjektet vært nesten umulig å gjennomføre. Vi begynner å undersøke forekomstene fra sommeren av, sier Nilsen.

Samisk og lokalt gjennomslag stoppet verneplaner

Jakob Nygård på sin side sier at dette er å tenke kortsiktig.

– Vi pleier å si at i gruvedrift er det 300 jobber i 14-15 år. I reindrifta er det 14-15 jobber i 300 år. Så da blir det like mye sysselsetting, men vi beholder naturen. Når gruvedrifta er over, så er det over.

Korte nyheter

 • ČSV-bevegelsen fylte 50 år: - Vi er fortsatt her!

  ČSV-bevegelsen hadde 50 års jubilé som ble feiret på lørdag i Sirma i Finnmark.

  Blant gjestene var sametingspresident Silje Karine Muotka, som prioriterte arrangementet fremfor samekonferansen i Gällivare i Sverige.

  – Jeg synes det er viktig å hedre våre forgjengere. De har gjort en viktig jobb med å fremme det samiske samfunnet og våre rettigheter, sa Muotka.

  Arrangørene var glad for at så mange tok tid til å delta i markeringen.

  Silje Karine Muotka deaivvada olbmuiguin ČSV doaluin Sirbmás 2022.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Láhka bisseha bearráša návetdoalu

  Náittosbárra Kåre ja Anne Dalheim háliideaba sirdit návetdoalu iežaska bárdnái Stuoravuonas, davvi-Romssas, muhto láhka bisseha.

  Norgga stáda gieldá juohkimis návetdoallosaji dábálaš viessosaddjin, ja deattuha báiki lea oaivvilduvvon dušše návetdollui. Ráđđehus ja Stuoradiggi lea mearridan Norggas sáhttá eanemusat 3000 dekára gilvojuvvon eanan heaittihuvvot jahkásaččat.

  Lea eananláhka mii lea guovddážis dán áššis, mii galgá sihkkarastit biebmobuhtadeami.

  Dá lea goalmmát buolva mii eaiggáduššá doalu.

 • Valgte ny samisk nasjonaljoik

  Samekonferansen valgte joiken «Sámi eatnan duoddariid» av Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää til samenes nye nasjonaljoik lørdag under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen formidler joiken samenes kjærlighet til Sápmi. Joiken skal kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Joikens tekst skal også tilpasses for alle samiske språkene og joiketradisjoner.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK