Hopp til innhold

Samisk og lokalt gjennomslag stoppet verneplaner

Sametingspresidenten er svært fornøyd med at regjeringen skrinlegger planene om nye nasjonalparker i nord.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo syns det er fint å se at regjeringen har tatt hensyn til den lokale motstanden mot verneplanene i nord.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Jeg er svært fornøyd med det som må betraktes som lokalt og samisk gjennomslag. Fra et samisk ståsted har statlig initiert vern mange steder vært et hinder for den tradisjonelle og bærekraftige bruken vi har av naturen. Slike verneplaner må ha en god lokal forankring, ikke oppleves som det blir tredd over hodet på de som lever i og bruker områdene, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Skrinlegger planene

Klima- og miljødepartementet skriver i en pressemelding at Regjeringen ikke ønsker å videreføre nasjonalparkforslagene i Finnmark, Troms og Nordland som følge av stor lokal motstand mot disse forslagene .

Forslagene om opprettelse av Muvrrešáhpi nasjonalpark med Goahteluoppal landskapsvernområde og utvidelse av Øvre Anarjohka nasjonalpark i Finnmark, forslaget om Tysfjord/Hellemobotn nasjonalpark i Nordland og forslaget om Treriksrøysa nasjonalpark i Troms vil ikke bli videreført.

Lokal motstand

Les også: - Kast verneplanene i søpla

Les også: Venter konflikt om ny nasjonalpark

Les også: Inviterer til helikoptertur i nasjonalpark

Det har vært sterk lokal motstand mot verneplanene, spesielt i Kautokeino og Karasjok. På en befaring tidlig i september der både ministeren og sametingspresidenten deltok har kommunene og lokale interessegrupper gjort det veldig klart for ministeren hvilke negative konsekvenser de mener et slikt vern vil ha.

– Det er fint å se at Klima- og miljøvernministeren har tatt hensyn til den lokale motstanden. På tampen av et år med mange samepolitiske tilbakeslag, er det fint å ta med seg en godnyhet inn i jula. Jeg ønsker å gratulere lokalsamfunnene med dette gjennomslaget. Det er deres seier, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK