NRK Meny
Normal

Samisk og lokalt gjennomslag stoppet verneplaner

Sametingspresidenten er svært fornøyd med at regjeringen skrinlegger planene om nye nasjonalparker i nord.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo syns det er fint å se at regjeringen har tatt hensyn til den lokale motstanden mot verneplanene i nord.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Jeg er svært fornøyd med det som må betraktes som lokalt og samisk gjennomslag. Fra et samisk ståsted har statlig initiert vern mange steder vært et hinder for den tradisjonelle og bærekraftige bruken vi har av naturen. Slike verneplaner må ha en god lokal forankring, ikke oppleves som det blir tredd over hodet på de som lever i og bruker områdene, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Skrinlegger planene

Klima- og miljødepartementet skriver i en pressemelding at Regjeringen ikke ønsker å videreføre nasjonalparkforslagene i Finnmark, Troms og Nordland som følge av stor lokal motstand mot disse forslagene .

Forslagene om opprettelse av Muvrrešáhpi nasjonalpark med Goahteluoppal landskapsvernområde og utvidelse av Øvre Anarjohka nasjonalpark i Finnmark, forslaget om Tysfjord/Hellemobotn nasjonalpark i Nordland og forslaget om Treriksrøysa nasjonalpark i Troms vil ikke bli videreført.

Lokal motstand

Les også: - Kast verneplanene i søpla

Les også: Venter konflikt om ny nasjonalpark

Les også: Inviterer til helikoptertur i nasjonalpark

Det har vært sterk lokal motstand mot verneplanene, spesielt i Kautokeino og Karasjok. På en befaring tidlig i september der både ministeren og sametingspresidenten deltok har kommunene og lokale interessegrupper gjort det veldig klart for ministeren hvilke negative konsekvenser de mener et slikt vern vil ha.

– Det er fint å se at Klima- og miljøvernministeren har tatt hensyn til den lokale motstanden. På tampen av et år med mange samepolitiske tilbakeslag, er det fint å ta med seg en godnyhet inn i jula. Jeg ønsker å gratulere lokalsamfunnene med dette gjennomslaget. Det er deres seier, sier Keskitalo.