NRK Meny
Normal

Ordførerne i villrede om kommunesammenslåing

1. juli skal kommunene være ferdig med utredning – men hva staten egentlig vil at kommunene skal finne ut føler de ikke at de har fått klarhet i.

Møte mellom ordførere og fylkesmann

Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap) og Måsøy-ordfører Gudleif Kristiansen (Sp) på møte mellom ordførerne i Finnmark og fylkesmannen i Finnmark, i mellom dem er Porsanger-ordfører Aina Borch (Ap).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Stortinget og regjeringen har uttalt at alle kommunene har utredningsplikt i kommunereformen.

Det vil si at alle kommuner i Norge må utrede hvordan de skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud innen helse, utdanning, renovasjon og kommunale veier, i en eventuell kommunesammenslåing, eller dersom de mener det ikke er hensiktsmessig «å gifte seg med en annen kommune».

Folkeavstemning

Et av kriteriene i utredningen er at kommunene skal gjennomføre en såkalt innbyggerinvolvering.

Det kan for eksempel gjøres ved en folkeavstemning over kommunesammenslåing.

Samlet ordførere og rådmenn

På onsdag orienterte fylkesmannen i Finnmark, ved Bente Larssen fra justis- og samfunnsavdelingen, om hvilket ansvar som er pålagt fylkesmannen og hva kommunene må gjøre.

Bente Larssen holder innlegg

Bente Larssen fra justis- og samfunnsavdelingen til fylkesmannen i Finnmark fikk mange av ordførerne til å reagere under møtet i Karasjok.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Alle Finnmarks-ordførerne sammen med sine respektive rådmenn var samlet i Karasjok. De utrykte sin bekymring overfor fylkesmannen.

For de synes ikke at staten har kommet med god nok informasjon om hva som forventes av dem.

En av de mange ordførerne som tok til ordet var Porsangers Aina Borch (Ap).

– Vi må ha noe å melde til innbyggerne våre, uttalte hun til Fylkesmannen.

Hva skjer inntektssystemet?

Til NRK Sápmi forteller hun at de har hentet inn mye informasjonen når det gjelder kommunens egen situasjon, i tillegg til å ha utredet sammen med den mulige storkommunen: Hammerfest, Måsøy, Nordkapp og Kvalsund.

– Vi har mye informasjon på bordet i forhold til konsekvenser ved å enten stå alene eller gå sammen i en større kommune, men rammebetingelsene fra staten er utydelige fortsatt, sier Borch.

Hun etterlyser blant annet hvordan inntektssystemet til de nye og fremtidige gamle kommunene vil være.

– Det henger endel spørsmål i hele kommune-Finnmark, hva er det vi egentlig skal ta stilling til? Det er noe jeg forventer at kommunalminister Jan Tore Sanner svarer på.

Fylkesmannen skal vurdere utredningene

Gunnar Kjønnøy overrekker kniv til Bård Magne Pedersen

Fylkesmann i Finnmark Gunnar Kjønnøy anmoder kommunene til å utrede kommunesammenslåing.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Porsanger-ordføreren har sammen med de andre ordførerne fått dårlig tid på seg til å utrede ferdig. For 1. juli er det fylkesmennene i fylkene som tar over stafettpinnen.

– Det er en oppgave Stortinget har pålagt oss, og jo bedre vurdering kommunene gjør, jo lettere blir det for fylkesmannen å komme med anbefalinger til Stortinget i kommunereformen, sa fylkesmann Gunnar Kjønnøy til forsamlingen med rådmenn og ordførere.

Fylkesmennene skal komme med anbefalinger til staten om hvilke kommuner som bør og ikke bør slås sammen etter at kommunene selv har utredet.

Ikke juridisk pliktig

Til tross for at Stortinget har sagt at kommunene har en «utredningsplikt», så er det en politisk plikt, og ikke en juridisk plikt.

Noe Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ påminte de oppmøtte om:

– Vi må huske på at vi ikke er pliktige til å utrede, dersom Stortinget vil tvinge på oss en utredning må det en lovendring til.

Hva Finnmarkingene blir å stemme over i sine kommuner før 1. juli er dermed fortsatt svært uklart.