Hopp til innhold

Ordførerne i villrede om kommunesammenslåing

1. juli skal kommunene være ferdig med utredning – men hva staten egentlig vil at kommunene skal finne ut føler de ikke at de har fått klarhet i.

Møte mellom ordførere og fylkesmann

Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap) og Måsøy-ordfører Gudleif Kristiansen (Sp) på møte mellom ordførerne i Finnmark og fylkesmannen i Finnmark, i mellom dem er Porsanger-ordfører Aina Borch (Ap).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Stortinget og regjeringen har uttalt at alle kommunene har utredningsplikt i kommunereformen.

Det vil si at alle kommuner i Norge må utrede hvordan de skal kunne gi et likeverdig tjenestetilbud innen helse, utdanning, renovasjon og kommunale veier, i en eventuell kommunesammenslåing, eller dersom de mener det ikke er hensiktsmessig «å gifte seg med en annen kommune».

Folkeavstemning

Et av kriteriene i utredningen er at kommunene skal gjennomføre en såkalt innbyggerinvolvering.

Det kan for eksempel gjøres ved en folkeavstemning over kommunesammenslåing.

Samlet ordførere og rådmenn

På onsdag orienterte fylkesmannen i Finnmark, ved Bente Larssen fra justis- og samfunnsavdelingen, om hvilket ansvar som er pålagt fylkesmannen og hva kommunene må gjøre.

Bente Larssen holder innlegg

Bente Larssen fra justis- og samfunnsavdelingen til fylkesmannen i Finnmark fikk mange av ordførerne til å reagere under møtet i Karasjok.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Alle Finnmarks-ordførerne sammen med sine respektive rådmenn var samlet i Karasjok. De utrykte sin bekymring overfor fylkesmannen.

For de synes ikke at staten har kommet med god nok informasjon om hva som forventes av dem.

En av de mange ordførerne som tok til ordet var Porsangers Aina Borch (Ap).

– Vi må ha noe å melde til innbyggerne våre, uttalte hun til Fylkesmannen.

Hva skjer inntektssystemet?

Til NRK Sápmi forteller hun at de har hentet inn mye informasjonen når det gjelder kommunens egen situasjon, i tillegg til å ha utredet sammen med den mulige storkommunen: Hammerfest, Måsøy, Nordkapp og Kvalsund.

– Vi har mye informasjon på bordet i forhold til konsekvenser ved å enten stå alene eller gå sammen i en større kommune, men rammebetingelsene fra staten er utydelige fortsatt, sier Borch.

Hun etterlyser blant annet hvordan inntektssystemet til de nye og fremtidige gamle kommunene vil være.

– Det henger endel spørsmål i hele kommune-Finnmark, hva er det vi egentlig skal ta stilling til? Det er noe jeg forventer at kommunalminister Jan Tore Sanner svarer på.

Fylkesmannen skal vurdere utredningene

Gunnar Kjønnøy overrekker kniv til Bård Magne Pedersen

Fylkesmann i Finnmark Gunnar Kjønnøy anmoder kommunene til å utrede kommunesammenslåing.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Porsanger-ordføreren har sammen med de andre ordførerne fått dårlig tid på seg til å utrede ferdig. For 1. juli er det fylkesmennene i fylkene som tar over stafettpinnen.

– Det er en oppgave Stortinget har pålagt oss, og jo bedre vurdering kommunene gjør, jo lettere blir det for fylkesmannen å komme med anbefalinger til Stortinget i kommunereformen, sa fylkesmann Gunnar Kjønnøy til forsamlingen med rådmenn og ordførere.

Fylkesmennene skal komme med anbefalinger til staten om hvilke kommuner som bør og ikke bør slås sammen etter at kommunene selv har utredet.

Ikke juridisk pliktig

Til tross for at Stortinget har sagt at kommunene har en «utredningsplikt», så er det en politisk plikt, og ikke en juridisk plikt.

Noe Tana-ordfører Frank Martin Ingilæ påminte de oppmøtte om:

– Vi må huske på at vi ikke er pliktige til å utrede, dersom Stortinget vil tvinge på oss en utredning må det en lovendring til.

Hva Finnmarkingene blir å stemme over i sine kommuner før 1. juli er dermed fortsatt svært uklart.

Korte nyheter

  • Njoammelrohttodávda soaitá leat Oarje-Finnmárkkus 

    Les på norsk.

    Njoammilat leat gávdnon jápmán Gádde-Iččáin Oarje-Finnmárkkus, ja dál gielda jáhkká ahte sullos lea njoammelrohttodávda.

    – Maiddái ovdal lea leamaš njoammelrohttu sihke Gádde-Iččáin ja eará sajiin, go njoammilat šaddet menddo olu. Dát ii leat mihkkege eahpedábálaš áššiid, dadjá Sigmund Andersen, Muosáid gieldda teknihkalaš gielddahoavda.

    Gielda lea dál árvvoštallamin sáddejit go iskosa gávnnahan dihte leago njoammelrohttodávda.

    Njoammerohttodávda lea dávda mii sáhttá njoammut eallis olbmui, dávjá dáhpáhuvvá dat juhkančázi bokte. Dássážii ii leat Andersen ožžon dihtosii ahte leat go gávdnon jápmán njoammilat juhkančázi lahka.

    Harene forstår ikke at vinterdrakta kamuflerer dårlig når det er fritt for snø. Denne er fotografert
    Foto: Jon Olav Larsen
  • FHI: Færre tilfeller av prostata-, bryst- og lungekreft i 2023

    38.094 nye krefttilfeller ble registrert i Norge i fjor. Det er litt færre enn i 2022, en uvanlig nedgang, og særlig for de tre største kreftformene i Norge.

    De fire vanligste kreftformene prostata-, bryst-, tykktarms- og lungekreft utgjorde til sammen 42 prosent av alle krefttilfeller i Norge i 2023. Vanligvis er det ventet en liten, årlig økning i krefttallene, fordi det blir stadig flere her til lands og en stadig større andel av befolkningen er eldre.

    – I år peker flere piler rett vei, sier direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, FHI til NTB.

    Årsstatistikken fra Kreftregisteret kom tirsdag morgen. Ursin er spesielt fornøyd med 6,2 prosent nedgang i antall lungekrefttilfeller blant kvinner.

    – Dette er etterlengtede tall – lungekreft blant kvinner har over lang tid økt urovekkende mye, men nå ser vi en betydelig nedgang, som vi håper kommer til å fortsette, sier Ursin.

    Samtidig er det noen kreftformer som peker seg ut med en fortsatt økning.

    – Her er hudkreft og melanom i en særklasse. Dette er kreftformer som har hatt en enorm økning gjennom mange tiår, og der vi fortsatt ikke ser noen tegn til nedgang, sier Ursin.

    (NTB)

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK