Ordførerkandidat vil ikke ha gruver

Den nye ordførerkandidaten til Karasjok Arbeiderparti er ikke like positiv til gruvevirksomhet som sittende ordfører Kjell Sæther.

Marit Kirsten Anti Gaup
Foto: NRK

Nominasjonskomiteen i Karasjok Arbeiderparti foreslår Marit Kirsten Anti Gaup som ny ordførerkandidat, etter Kjell Sæther som gir seg etter denne perioden.

– Jeg er ikke i tvil om at gruvevirksomhet ødelegger naturen og hjertet mitt går ikke med på at man skal legge nye virksomheter inn på reindriftsområder, sier Marit Kirsten Anti Gaup.

Sæther gir seg

Kjell Sæther vil ha 24 år bak seg som Ap-ordfører i Karasjok når han gir seg neste år, derfor har man jobbet med å finne nye ordførerkandidater for partiet før valget i 2011.

Sæther er en av de som har ønsket letevirksomheten til Store Norsk Gull AS velkommen til kommunen og har hatt store forventninger til driften i selskapet.

Vil stoppe letevirksomhet

Den nye ordførerkandidaten Marit Kirsten Anti Gaup kjenner godt til området i Ráitevárri, hvor hennes mann sitter som leder i distriktsstyret i reinbeitedistrikt 16 - Karasjok vest , har jobbet med å få stoppe gulletingen i området.

– Det er ingen vei til området i Ráitevárri hvor de har letevirksomhet, og om de vil starte opp må det bygges ny vei, og det blir som en ny E6, tenker Gaup, og man kan jo tenke seg hva som renner ut i elva Kárášjohka og ødelegger fisken etter slike virksomheter.

– Ikke lønnsomt over tid

Den nye ordførerkandidaten i Karasjok tror ikke på alle lovnader som nye selskap kommer med.

– Det er mye penger og arbeidsplasser der og da, men etter en tid finner man ikke mer og da blir det bare tilbake spøkelseslignende byer etter gruvearbeidet, mener Gaup.

Hun legger til at penger ikke er alt, men man må også tenke over konsekvensene til de som allerede jobber i disse områdene hvor man vil ha mineralvirksomhet, slik som reindrifta.

– Ikke i mot alt

Selv om ordførerkandidaten virker klar over konsekvensene fra mineralvirksomheten, vil ikke Gaup si nei til alt før hun hører hvilke planer selskapene har.

– Jeg vil lytte til planene som legges frem, hvor de ønsker virksomheten og om det blir stort, forklarer Marit Kirsten A. Gaup, som også mener man lytte til befolkningen i slike prosesser.