Hopp til innhold

Olli med som observatør i Russland

Sametingspresident Egil Olli deltar denne helgen på en kongress som russiske samer arrangerer i Olenegorsk.

Sametingspresident Egil Olli
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Samene i Russland diskuterer opprettelsen av et folkevalgt organ for samene i landet.

Gula: Olli mielde sámekonferanssas

Hør: Olli i Russland

– Må finne egen løsning

Representanter for de russiske samene besøkte for noen uker siden Sametinget i Norge, under plenunmsmøtet i Karasjok, hvor de fikk fortalt om arbeidet de gjennomfører.

Søndag holdes den første samekonferansen for russiske samer, hvor de legger premisser for fremtidig samepolitikk i Russland.

– De russiske samene må finne sin egen løsning, vi skal være med som observatører her, sier Sametingspresident Egil Olli til NRK Sámi Radio.

Olli møter lørdag flere russiske samer, men søndag er den store samekonferansen.

Alle landene med

Det er ikke bare Egil Olli som er med, men også representanter fra finsk og svensk side deltar. Ledere for de samiske parlamentene er invitert til Olenegorsk, av det statlige urfolkskontoret i Murmansk.

Hele helgen skal Sametingspresident Egil Olli og andre nordiske representanter ha møter med russiske samer.

Korte nyheter

  • Henlegger sak om hund som ble skutt i Alta

    Politiet henlegger saken hvor hunden Kiira ble skutt i Alta i september i fjor. Det opplyser politiet i en pressemelding.

    Politiet mottok 25.09.2021 en anmeldelse etter at hunden Kiira ble skutt under en jakttur ved Jotka-området utenfor Alta. To personer ble siktet for å ha skutt hunden.

    – Politiet har foretatt en grundig etterforskning hvor det blant annet er gjennomført obduksjon av hunden, tatt avhør av de involverte og innhentet andre tekniske og taktiske bevis som belyser saken, skriver politiet.

  • Redningsmannskaper har funnet kajakkpadler

    Kajakkpadleren som hadde veltet utenfor Torsken i Senja er nå lokalisert av redningshelikopter og heist opp av vannet. Mannen sjekkes nå av helsepersonell.