NRK Meny
Normal

Splitter nytt kunstsenter i Karasjok

De som ikke er kunstinteresserte fra før av blir det nå, mener direktør Hjørdis Kurås ved Samisk senter for samtidskunst. Se intervju og videoer fra åpningen her.

Direktøt Hjørdis Kurås under åpningen av senteret for samisk samtidskunst.

– Vi skal vise fremragende kunst av både samiske og internasjonale kunstnere, slik skal også de som ikke er kunstinteresserte her i Karasjok bli det, sier direktøren.

Lørdag kveld var det duket for åpning av de nye lokalene for Samisk senter for samtidskunst, Sámi dáiddaguovddáš. Kulturlivet i Karasjok kan dermed skilte med et skikkelig løft, ifølge direktør Hjørdis Kurås.

– Nå skal folk finne fram til oss, da vi er lokalisert sentrumsnært her i Karasjok. Hit kan folk komme hver dag, det er det vi ønsker og trenger, at folk skal benytte seg av kunstsenteret og tilbudet vårt.

Gode skussmål fra publikum

Gudrun E. Lindi

Gudrun E. Lindi

Foto: Thor Thrane / NRK Sápmi

Til åpningen hadde publikum funnet veien, en av disse var Gudrun E. Lindi.

– Dette synes jeg er veldig gøy. Fine utstillinger, interessante rom med mye fin kunst.

Hva tror du dette har å si for samisk kunst?


– Først og fremst er jeg veldig stolt over det de har fått til her, og synes helt klart at dette ikke bare et løft for kulturlivet men for hele bygda vår. Og det tror jeg ikke jeg er alene om, det ser jo ut til at hele bygda favner om senteret, sier Lindi.

En annen som også ville få med seg åpningen av det nye kunstsenteret var Ingvald Laiti.

– Ja, det er klart jeg er kunstinteressert. Og ut i fra folkemengden vi ser her, ser det ut til at også andre her i Karasjok er det, sier Laiti.

Et ettertraktet utvekslingssted

Direktør Kurås kan fortelle om et innholdsrikt program for det nye senteret.

– Planen er å ha flere store utstillinger i året, og vi har ambisjoner om å få i gang en videoutstilling, ja kall det for en slags kino. I tillegg skal vi få i gang en utveksling, og per nå kan jeg si at det er over 700 kunstnere som ønsker å komme hit til Sápmi og jobber her på SDG, det er en enorm søkermasse. Og nå har vi lokalene som skal til for å muliggjøre en slik utveksling, sier en fornøyd direktør Kurås.

Åpningsutstillingen "Top of the World" består av både samisk og internasjonale bidrag. Denne skal stå fram til første august. Etter det skal en ny utstilling komme på plass. Alt i alt er det planer om inntil ni store utstillinger i året.

Se video fra åpningen, med intervju med kunstner Outi Pieski (på samisk).

Sami daiddaguovddaza rahpamis.

Åpning av SDG, intervju med Outi Pieski