Hopp til innhold

Ny reinbeitekonvensjon trekker ut i tid

Myndighetene i Norge og Sverige har hatt en felles målsetting om at ny norsk-svensk reinbeitekonvensjon skal bli ratifisert i løpet av 2016, men nå er det høyst sannsynlig at arbeidet med en ny konvensjon vil trekke ytterligere ut i tid.

Reindrift, reinflokk, reinsdyr

Det har i flere år vært en vanskelig situasjon i forvaltningen av den grenseoverskridende reindriften mellom Norge og Sverige. Forslag til ny konvensjon forelå i 2009, men denne er ennå ikke ratifisert.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Norsk-svensk reinbeitekonvensjon opphørte å gjelde i 2005, og siden har det ikke vært en avtale som regulerer reinbeiteområdene mellom Norge og Sverige. Ny konvensjon ble undertegnet i 2009, men på grunn av motstand fra samisk hold, spesielt på svensk side, har ratifiseringen ennå ikke skjedd. I 2014 ble det lagt frem et felles forslag fra en samisk arbeidsgruppe til visse endringer i den undertegnede konvensjonen.

Setter i gang utredningsarbeid

På et møte i oktober i fjor mellom de to lands ansvarlige ministre, sameting og næringsorganisasjoner ble det forutsatt at de to landene skulle gi sametingene og næringsorganisasjonene en felles skriftlig tilbakemelding på den samiske arbeidsgruppens forslag.

15. januar 2016 ble det avholdt et møte mellom landbruks- og matminister Jon Georg Dale og landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. På møtet ble det informert om at det på svensk side nå skulle igangsettes et utredningsarbeid hvor en rekke spørsmål skulle vurderes nærmere.

Det framkommer i utredningsoppdraget at en vurdering av den samiske arbeidsgruppens forslag også skal inngå. Utredningen skal være ferdig 1. juni 2016.

På den bakgrunn har Landbruks- og matdepartementet for sin del kommet til at det ikke er hensiktsmessig å sende en felles skriftlig tilbakemelding slik som opprinnelig bestemt. Det svenske Näringsdepartementet er orientert om standpunktet til Landbruks- og matdepartementet i Norge.

Nye drøftelser i juni

Som en følge av denne utviklingen, er det høyst sannsynlig at arbeidet med en ny konvensjon vil trekke seg ytterligere ut i tid, skriver Landbruks- og matdepartementet i et brev, som blant annet Sametinget i Norge har fått.

Det skal være møte i Nordisk ministeråd i Åbo i slutten av juni, og det legges opp til at det da skal være nye drøftelser av saken på politisk nivå.

Usikkert når den kan ratifiseres

Seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet skriver i en mail til NRK Sápmi at det på grunn av tidspunktet på utredningen og høringen i etterkant, er høyst usikkert når en ny konvensjon kan bli ratifisert.

«Dette er problematisk, ikke minst for den norske reindriften som fortsatt i stor utstrekning er utestengt fra vinterbeiter i Sverige. Så langt har man søkt å bøte på dette med økonomiske midler til foring og andre tiltak. Men i lys av den seneste utviklingen, vil det kunne være aktuelt å vurdere andre løsninger slik at grunnlaget for norske reindrift sikres på en bedre måte.»

Det kommer fram i Stortingsproposisjonen om Reindriftsavtalen, der den grenseoverskridende reindriften med Sverige er nærmere beskrevet. Proposisjonen er nå til behandling i Stortinget.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen