NRK Meny
Normal

Konstruktivt møte om norsk-svensk reinbeitekonvensjon

Norge og Sverige har satt som mål å ratifisere en ny reinbeitekonvensjon i løpet av 2016.

Reindrift, reinflokk, reinsdyr

Det har i flere år vært en vanskelig situasjon i forvaltningen av den grenseoverskridende reindriften mellom Norge og Sverige. Forslag til ny konvensjon forelå i 2009, men denne er ennå ikke ratifisert.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Landbruksminister Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug er fornøyd med gårsdagens møte.

Foto: Piera Balto/NRK

Dette er klart etter gårsdagens møte mellom landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om norsk-svensk reinbeitekonvensjon.

Med på møtet, som var i Luleå, var representanter for sametingene i Norge og Sverige, samt næringsorganisasjonene Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og Svenska Samernas Riksförbund (SSR).

Norsk-svensk reinbeitekonvensjon opphørte å gjelde i 2005, og siden har det ikke vært en avtale som regulerer reinbeiteområdene mellom Norge og Sverige.

I 2009 ble det fremforhanldet en ny avtale. Men denne er ikke blitt ratifisert på grunn av motstand fra samisk hold, spesielt på svensk side.

I mars 2014 overleverte en arbeidsgruppe endringsforslag . Det var dette forslaget som gårsdagens møte disktuerte.

– Dette var et nyttig møte der de samiske representantene fikk utdypet sine forslag og svart på de spørsmål vi hadde. Jeg er fornøyd med at vi fikk holdt dette møtet, og at alle ser behovet for å få på plass en ny konvensjon. sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Felles målsetting

– Myndighetene i Norge og Sverige har en felles målsetting om at ny konvensjon skal bli ratifisert i løpet av 2016. Det er positivt at de samiske representantene klart uttrykker behovet for at en ny konvensjon kommer raskt på plass, sier Sylvi Listhaug.

Hun forteller at det så snart som mulig vil bli gitt en skriftlig tilbakemelding på hvordan myndighetene i Norge og Sverige stiller seg til endringsforslagene.