NRK Meny
Normal

- Et turbulent år

Intern strid om makt og posisjoner. Bråk om barmarkskjøring. Dette er noe av det Silje Muotka har måttet bryne seg på siden hun ble valgt som leder i NSR i fjor.

Silje Muotka
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Ja, det har vært et turbulent år, innrømmer hun overfor NRK Sámi Radio.

HØR INTERVJUET

I dag åpnet hun det 39. landsmøtet i Norske Samers Riksforbund (NSR) i Bodø.

80 delegater fra hele Norge skal blant annet drøfte om klima, samiske rettigheter i Troms og Nordland og om "bysamer".

LOGA SÁMEGILLII

- Ikke bare dans på roser

- Året som har gått har ikke bare vært en dans på roser. Vi har hatt en del turbulens som dere sikkert har fulgt med på i mediene, og til tider har det vært både tungt og vanskelig på det menneskelige planet, sa Muotka i åpningstalen.

I intervjuet med Sámi Radio forteller hun at dette dreier seg spesielt om bråket rundt skifte av parlamentarisk leder og e-postsaken .

Til landsmøtet sa hun dette:

- Utfordringene som vi har hatt kan blant annet skyldes at arbeidet i samepolitikken er krevende. Det innebærer ofte at de som er involvert forutsettes å leve under stort press over lengre tid. Av og til går det ikke å få forent krefter om sak og mål fordi man rett og slett ikke er enige om hvordan man skal jobbe. Da er det meget viktig å sikre en fortsatt stø kurs, selv om det stormer som verst.

Tiltro og skeksis

NSR-lederen sa også at det er tilfredsstillende å vite at mange har tillit og forventninger til det organisasjonen gjør.

NSR-leder Silje Muotka
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Forventninger om at NSR kan ordne opp i saker som folk er opptatte av, forventninger til at vi gjennom vårt arbeid kan endre forhold som oppleves urettferdige eller mangelfulle i samfunnet vårt, sa hun.

Muotka trakk også fram at mange også angriper NSR og karakteriserer organisasjonen i harde ordelag i aviser og miljøer:

- Nettopp fordi vi møtes med store forventninger om at vi kan utrette noe, møtes vi altså med skepsis for at vi faktisk kan utrette noe. Vi har forsøkt å være åpne ovenfor media i året som har gått nettopp fordi vi vet at det er viktig å være tydelig når det er snakk om NSRs hensikter både generelt og i enkeltsaker.