Hopp til innhold

Har funnet rundt 15 kyr drept av ølbokser: – Nå må folk skjerpe seg

Bøndene ved «Návet Doallu» langs Tanadalen har sett seg lei av at folk kaster søppel langs veiene.

Ku pines etter å ha spist ølboks

PINES: Slik fant bøndene ved Návet Doallu DA en av kyrne sine lørdags kveld. Kua har mest sannsynlig pintes i flere timer.

Foto: Privat

Lørdag kveld skjedde det igjen. Nok en ku måtte bøte med livet etter å ha spist en aluminiumsboks fra fôret.

Dette er andre gang i år at bøndene ved Holmesund langs Tanadalen har funnet en ku som har måtte bøte med livet.

I løpet av de ti årene siste årene anslår Tormod Nilsen, som er én av fire bønder ved «Návet Doallu», at rundt 15 kyr har måtte avlives.

– Det er like forferdelig hver gang. Å se en ku som har blitt pint over lang tid er rett og slett bare trist, sier Nilsen til NRK.

Prøver å forhindre

Kua sluttet å ta til seg næring, dermed måtte den avlives utenfor fjøset.

Bøndene har i løpet av sommeren investert i en metalldetektor til rundt 70.000 kroner, men denne fanger ikke opp boksene som er laget av aluminium.

Tormod Nilsen

BONDE: Tormod Nilsen har slått seg sammen med tre andre familier og opprettet samdriften. De har jobbet sammen siden 2006.

Foto: Privat

I løpet av våren og sommeren bruker de mange timer på firehjuling mens de jakter både søppel og bokser som kan havne i fôret til kyrne.

Nilsen forteller også om flere søppelryddeaksjoner langs en strekning på ti kilometer.

I løpet av disse ryddeaksjonene fyller de gjerne flere titalls store poser med både søppel, plastflasker og aluminiumsbokser.

– Jeg opplever at det er mer trafikk langs Tanadalen og dette medfører selvfølgelig mer søppel langs veiskulderen, sier Nilsen.

Festet magneter i halsen

NRK har ved flere anledninger skrevet om kyr som har fått kuttet opp tarmene innvendig etter å ha spist aluminiumsbokser.

– Folk tenker ikke at det er skikkelig skummelt for dyr. De skjønner nok ikke hva som skjer når det kommer i fôret, sier Nilsen.

Bøndene har satt i gang flere tiltak for å prøve å hindre slike hendelser. De har blant annet festet magneter i halsen på kyrne, men heller ikke disse fanger opp aluminiumsbokser.

Metallbildet i fôret

PROBLEMET: Slike aluminiumsbokser skaper store problemer for bønder etter at tarmene til kyrne blir oppkuttet av de skarpe kantene.

Foto: Lars Eie / NRK

Innlegg delt hundrevis av ganger

Etter hendelsen valgte bøndene å publisere et innlegg med bilder på Facebook. Søndag formiddag har innlegget blitt delt over 320 ganger og fått 500 reaksjoner.

I kommentarfeltet har blant annet Tore Pettersen skrevet at «det er forferdelig vondt å se kyrne lide når de får i seg biter fra tombokser».

Nilsen opplever at folk har begynt å sperre øynene opp for problemet, men likevel er det mange som «synder». Bondens oppfordring er klar.

– Tenk hvor enkelt det er å ha en pose i bilen. Oppi den kan du kaste alt av søppel og flakser. I tillegg kan du pante flaskene etter bilturen, sier Nilsen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK