Har funnet rundt 15 kyr drept av ølbokser: – Nå må folk skjerpe seg

Bøndene ved «Návet Doallu» langs Tanadalen har sett seg lei av at folk kaster søppel langs veiene.

Ku pines etter å ha spist ølboks

PINES: Slik fant bøndene ved Návet Doallu DA en av kyrne sine lørdags kveld. Kua har mest sannsynlig pintes i flere timer.

Foto: Privat

Lørdag kveld skjedde det igjen. Nok en ku måtte bøte med livet etter å ha spist en aluminiumsboks fra fôret.

Dette er andre gang i år at bøndene ved Holmesund langs Tanadalen har funnet en ku som har måtte bøte med livet.

I løpet av de ti årene siste årene anslår Tormod Nilsen, som er én av fire bønder ved «Návet Doallu», at rundt 15 kyr har måtte avlives.

– Det er like forferdelig hver gang. Å se en ku som har blitt pint over lang tid er rett og slett bare trist, sier Nilsen til NRK.

Prøver å forhindre

Kua sluttet å ta til seg næring, dermed måtte den avlives utenfor fjøset.

Bøndene har i løpet av sommeren investert i en metalldetektor til rundt 70.000 kroner, men denne fanger ikke opp boksene som er laget av aluminium.

Tormod Nilsen

BONDE: Tormod Nilsen har slått seg sammen med tre andre familier og opprettet samdriften. De har jobbet sammen siden 2006.

Foto: Privat

I løpet av våren og sommeren bruker de mange timer på firehjuling mens de jakter både søppel og bokser som kan havne i fôret til kyrne.

Nilsen forteller også om flere søppelryddeaksjoner langs en strekning på ti kilometer.

I løpet av disse ryddeaksjonene fyller de gjerne flere titalls store poser med både søppel, plastflasker og aluminiumsbokser.

– Jeg opplever at det er mer trafikk langs Tanadalen og dette medfører selvfølgelig mer søppel langs veiskulderen, sier Nilsen.

Festet magneter i halsen

NRK har ved flere anledninger skrevet om kyr som har fått kuttet opp tarmene innvendig etter å ha spist aluminiumsbokser.

– Folk tenker ikke at det er skikkelig skummelt for dyr. De skjønner nok ikke hva som skjer når det kommer i fôret, sier Nilsen.

Bøndene har satt i gang flere tiltak for å prøve å hindre slike hendelser. De har blant annet festet magneter i halsen på kyrne, men heller ikke disse fanger opp aluminiumsbokser.

Metallbildet i fôret

PROBLEMET: Slike aluminiumsbokser skaper store problemer for bønder etter at tarmene til kyrne blir oppkuttet av de skarpe kantene.

Foto: Lars Eie / NRK

Innlegg delt hundrevis av ganger

Etter hendelsen valgte bøndene å publisere et innlegg med bilder på Facebook. Søndag formiddag har innlegget blitt delt over 320 ganger og fått 500 reaksjoner.

I kommentarfeltet har blant annet Tore Pettersen skrevet at «det er forferdelig vondt å se kyrne lide når de får i seg biter fra tombokser».

Nilsen opplever at folk har begynt å sperre øynene opp for problemet, men likevel er det mange som «synder». Bondens oppfordring er klar.

– Tenk hvor enkelt det er å ha en pose i bilen. Oppi den kan du kaste alt av søppel og flakser. I tillegg kan du pante flaskene etter bilturen, sier Nilsen.

Lørdags kvelden ble avsluttet på en trist måte i fjøset 😥. Vi måtte avlive en av våre kyr, nok en gang på grunn av...

Posted by Návet Doallu DA on Saturday, December 29, 2018