Nå har Mona Solbakk tatt over som direktør for NRK Sápmi

I dag overleverte NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sammen med Nils Johan Heatta direktørstillingen til Mona Solbakk.

Thor Gjermund Eriksen, Mona Solbakk og Nils Johan Heatta utenfor NRK Sápmi

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NRK Sápmis nye direktør Mona Solbakk, og tidligere NRK Sápmi direktør utenfor NRK Sápmi i Karasjok.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Dette er en meget sjelden anledning. De siste tredve årene har det aldri skjedd, før i dag, sa Eriksen foran NRK Sápmis medarbeidere.

For fra og med i dag klokken 1200 har NRK Sápmi en ny sjef i Mona Solbakk, og NRK Sápmis direktør gjennom 30 år Nils Johan Heatta trer av etter eget ønske.

Det var akkurat som å komme hjem, bare at det var kommet noen nye vegger, og noen nye brødre og søstre var dukket opp i familien.

Mona Solbakk

– Ikke alltid vi skjønner hvor viktig denne jobben er

– Det er en så lang tid, som jeg nesten ikke vet noen andre i den typen utøvende redaktørroller har gjort. Når man har vært i en jobb, og gjort den bedre og viktigere enn den var, så er det noe av det største man kan oppleve i jobbsammenheng, sa kringkastingssjefen om Heattas innsats som NRK-sjef.

Han fortsatte med å henvende seg til Solbakk:

Kringkastingssjefen gratulerer Mona Solbakk med en klem

Kringkastingssjefen gratulerer Mona Solbakk med en klem.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Dette er en jobb som har stor betydning, som jeg vet er veldig viktig. Det må jeg minne meg selv på når jeg sitter på Marienlyst, fordi vi der nede skjønner ikke alltid hvor viktig denne jobben som du nå skal overta er.

– En kultur uten et levende medietilbud, et språk uten et levende medietilbud, er et mye svakere språk og en mye svakere kultur.

Han gratulerer så Solbakk med jobben, og takker for at hun var så engasjert da han spurte henne om å bli NRK Sápmis nye direktør.

En kultur uten et levende medietilbud, et språk uten et levende medietilbud, er et mye svakere språk og en mye svakere kultur.

Thor Gjermund Eriksen

Overleverte nøklene

Deretter overleverte avtroppende direktør Nils Johan Heatta nøklene til Mona Solbakk.

– Det er tre nøkler. Her er hovednøkkelen til NRK Sápmi. Nøkkelen til kontoret vårt i Oslo. Og ikke minst den tredje, som er nøkkelen til skapet med alle de andre nøklene.

Mona Solbakk trådte i dag inn som ny direktør for NRK Sápmi.

Tidligere NRK Sápmi direktør overleverer nøklene til ny direktør. (Filmet med iPhone av Carl-Gøran Larsson)

Etter en varm klem så kom turen til NRK Sápmis første kvinnelige direktør, som åpnet med en svært personlig beskjed til sine ansatte.

– Det var akkurat som å komme hjem, bare at det var kommet noen nye vegger, og noen nye brødre og søstre var dukket opp i familien.

Og hun er mer enn klar for utfordringen som NRK Sápmi direktør.

– Jeg må si at jeg gleder meg stort, men jeg er også meget ydmyk når jeg nå tar over rollen som direktør for NRK Sápmi.

Da hun tidligere ble intervjuet om hvordan hun skulle klare å fylle skoene etter Heatta, så svarte hun han følgende:

– Det er store sko å fylle. Jeg må kanskje finne meg nye sko, mine egne sko som jeg fyller litt etter litt.

Jobbet for NRK Sápmi i 15 år

Mona Solbakk (43) fra Tana har jobbet i NRK Sápmi i 15 år hvor hun blant annet har vært redaksjonssjef, programsjef og stedfortredende sameradiosjef.

Hun har også jobbet som kommunikasjonssjef ved Universitetet i Tromsø i sju år, og som leder ved Senter for nordlige folk.

Thor Gjermund Eriksen, Mona Solbakk og Nils Johan Heatta i gangen til NRK Sápmi

Thor Gjermund Eriksen, Mona Solbakk og Nils Johan Heatta hadde besøksrunde i NRK Sápmis kontorer i Karasjok i dag.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK