Nå har denne kommunen «døpt» enda en bygd med samisk navn

– Men jeg vet ikke om vi kan kalle det en samisk stedsnavnsbølge det vi har her, sier ordføreren. Han er for tiden i full gang med å øve på uttalen av det samiske stedsnavnet.

Avduking av samisk skilt i Hamarøy

«HÁBMERA SUOHKAN»: Dette bildet er tatt i en tidligere anledning, da Hamarøy kommune skiltet rådhuset sitt på samisk.

Foto: Sander Andersen/NRK

Jan-Folke Sandnes

ØVER PÅ UTTALE: Ordfører Jan-Folke Sandnes fra Høyre.

Foto: Sander Andersen / NRK

– «Strávnjunnje», ja. Jeg vet ikke om det ble rett.

Ordfører Jan-Folke Sandnes (H) gjør sitt beste og tar det med et smil, når NRK slår på tråden for å sjekke om ordføreren kan uttale det nå offisielle samiske navnet på Innhavet.

Hamarøy kommunestyre kunngjorde nylig sitt stedsnavnsvedtak fra midten av september.

– Samiske stedsnavn beskriver i de fleste tilfeller natur- og landskapsfenomener. Navnet Strávnjunnje er forkortet av Strávvásj-njunnje (Straumsnes), der «njunnje» kan bety nese, snute, nebb, spiss, tupp, nos og fjellnos, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Samisk stedsnavnsbølge?

For fem år siden godkjente Kongen i statsråd det samiske navnet på Hamarøy kommune i Nordland fylke.

Siden har gått slag i slag med skilting på samisk.

Hamarøy kommune er ikke en del av det såkalte samiske språkforvaltningsområde, og er i grunn ikke forpliktet å verken skilte på samisk eller vedta samiske navn.

– Men Hamarøy er et samisk område. Og vi kan fort bli en del av det samiske språkforvaltningsområdet, hvis vi blir slått sammen med vestsiden av nåværende Tysfjord kommune, sier ordfører Jan-Folke Sandnes.

– Har dere en samisk stedsnavnsbølge pågående i Hamarøy?

–Vet ikke om jeg kan kalle det det. Men det har vært en strategi å gradvis få skiltet på samisk og fått de samiske navnene synliggjort, svarer ordføreren.

Lite protester

– Det blir jo innimellom gjerne noen protester når samiske stedsnavn skal vedtas eller skiltes. Har dere opplevd noe slikt i dette siste vedtaket med Innhavet?

– Jeg har ikke sett eller hørt noe protester av nevneverdig grad. Slikt ser man jo gjerne på Facebook eller internett om det skulle forekomme, men det har det vært lite av, sier Sandnes.