Nå er de sammen igjen

Artistene Ann-Jorid Henriksen og Ámmun Johnskareng er sammen på scenen for første gang på 25 år.

Ann-Jorid Henriksen og Ámmun Johnskareng

Ann-Jorid Henriksen og Ámmun Johnskareng har sammen gitt ut albumet «Guovssahas».

Foto: Pressebilde / Márkomeannu

På årets Márkomeannu presenterers en ekslusiv og spesialbestilt konsert: Ann-Jorid Henriksen og Ámmun Johnskareng spiller sammen for første gang på 25 år.

Med låter som «Sámepolitihkkár», «Dårlig dárogiella» og «Odne in du lusa boađe» erobret Ann-Jorid og Ámmun den samiske musikkscenen på 1970- og 1980-tallet. Det var ei spent tid, med Altakampen og sultestreik foran Stortinget, og for første gang ble samiske rettigheter viet nasjonal oppmerksomhet.

Det bærer musikken til Ann-Jorid og Ámmun preg av.

Ikke sammen siden 1980-tallet

De har ikke stått sammen på en musikkscene siden 1980-tallet. En hel generasjon har vokst opp uten sjanse til å se den legendariske duoen live. Nå gjør Márkomeannu noe med det. Lørdag 28. juli entrer Ann-Jorid og Ámmun scenen sammen med komponist Halvdan Nedrejord og band.

Ann-Jorid Henriksen og Ámmun Johnskareng

Ann-Jorid og Ámmun: Fra LP-plata «Guovssahas», som kom i 1980.

Foto: Pressebilde / Márkomeannu

– Vi gleder oss veldig. Der er med stor ærbødighet vi kommer til Márkomeannu. Tenk at det er noen som børster støvet av oss og vår musikk, sier Ann Jorid Henriksen, som utgjør den ene halvdelen av duoen.

I sommer kan publikum gjenoppleve noe av den kraften artistene sto for i den samiske kamptiden på Márkomeannu. Márkomeannu 2012 arrangeres torsdag 26.–lørdag 28. juli.

– Da vi nylig møttes for å øve, gikk det opp for oss at alle tekstene våre er politiske tekster. Musikken vår bærer veldig preg av den politiske situasjonen som var da, og det var generelt mye kraft i den samiske musikken som kom på den tida, sier Ann Jorid Henriksen.