Museum fjerner eskimo-ordet

Det danske Nationalmuseet i Danmark vil ha mer presise betegnelser av urfolk i Arktis.

Inuit med børse

Dette bildet av en Inuit med børse er tatt av Roald Amundsen, og er på Kulturhistorisk museum i Norge. Nå vil danskene slutte å bruke ordet eskimo i sine gamle utstillinger.

Foto: Roald Amundsen / Kulturhistorisk museum,UiO

Fra og med nå vil Nasjonalmuseet i København blandt annet bruke ord som Inuitt og Yupik for eksempel, ifølge Christian Sune Pedersen.

Mange urfolk i Arktis oppfatter eskimo-navnet som nedlatende.

– Vi vil heller bruke de betegnelser som faktisk anvendes av folk selv i de områder hvor våre samlinger kommer fra. Og så har vi gjennom Riksfellesskapet også et særlig forhold til det oprinnelige folk på Grønland, sier han til NRK.

Christian Sune Pedersen

FORSKINGSSJEF: Christian Sune Pedersen er forskningssjef ved det danske Nationalmuseet i København.

Foto: Pressebilde / Nationalmuseet

Pedersen påpeker at eskimo-begrepet ikke er brukt i museets nyere utstillinger og forskning de siste 10 - 15 årene.

Det har vært en rekke debatter om stereotypisk bruk av både logoer og urfolks betegnelser på kommersielle produkter, den siste tiden.

Er det tilfeldig at eskimo-navnet fjernes nå?

– På en måte har vi tatt det valget for mange år siden ved å bruke inuit, men vi synes det var på høy tid at vi fikk rettet på dette nå, sier Pedersen.

I Arktiske områder bor det en rekke urfolk med forskjellige navn.

Fotografiet er hentet fra et fotoalbum laget av Sophie Petersen, med tittel "Alaska II". I en merknad på en kopi av bildet står det Second chief Tanana.

ALASKA; Fotografiet er hentet fra et fotoalbum laget av Sophie Petersen, med tittel "Alaska II". I en merknad på en kopi av bildet står det Second chief Tanana. Disse tilhører folkegruppen Athabaskans.

Foto: Nasjonalmuseet i Købehnavn / Ukjent fotograf