Hopp til innhold

Museum fjerner eskimo-ordet

Det danske Nationalmuseet i Danmark vil ha mer presise betegnelser av urfolk i Arktis.

Inuit med børse

Dette bildet av en Inuit med børse er tatt av Roald Amundsen, og er på Kulturhistorisk museum i Norge. Nå vil danskene slutte å bruke ordet eskimo i sine gamle utstillinger.

Foto: Roald Amundsen / Kulturhistorisk museum,UiO

Fra og med nå vil Nasjonalmuseet i København blandt annet bruke ord som Inuitt og Yupik for eksempel, ifølge Christian Sune Pedersen.

Mange urfolk i Arktis oppfatter eskimo-navnet som nedlatende.

– Vi vil heller bruke de betegnelser som faktisk anvendes av folk selv i de områder hvor våre samlinger kommer fra. Og så har vi gjennom Riksfellesskapet også et særlig forhold til det oprinnelige folk på Grønland, sier han til NRK.

Christian Sune Pedersen

FORSKINGSSJEF: Christian Sune Pedersen er forskningssjef ved det danske Nationalmuseet i København.

Foto: Pressebilde / Nationalmuseet

Pedersen påpeker at eskimo-begrepet ikke er brukt i museets nyere utstillinger og forskning de siste 10 - 15 årene.

Det har vært en rekke debatter om stereotypisk bruk av både logoer og urfolks betegnelser på kommersielle produkter, den siste tiden.

Er det tilfeldig at eskimo-navnet fjernes nå?

– På en måte har vi tatt det valget for mange år siden ved å bruke inuit, men vi synes det var på høy tid at vi fikk rettet på dette nå, sier Pedersen.

I Arktiske områder bor det en rekke urfolk med forskjellige navn.

Fotografiet er hentet fra et fotoalbum laget av Sophie Petersen, med tittel "Alaska II". I en merknad på en kopi av bildet står det Second chief Tanana.

ALASKA; Fotografiet er hentet fra et fotoalbum laget av Sophie Petersen, med tittel "Alaska II". I en merknad på en kopi av bildet står det Second chief Tanana. Disse tilhører folkegruppen Athabaskans.

Foto: Nasjonalmuseet i Købehnavn / Ukjent fotograf

Korte nyheter

 • Golmmas evttohassan NBR-jođiheaddjin

  Berit Marie P. Eira (govas), Inge Even Danielsen ja Jan Ivvár Smuk leat evttohassan Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) jođiheaddjin, čállá Ávvir. Riikkačoahkkin dollo geassemánu 17.- 18. beivviid Måefies. Olles NBR stivra lea válggas.

  Berit Marie Eira
  Foto: Thor W. Thrane / NRK
 • Undersøker mulig fall i fjell

  Det er iverksatt redningsaksjon på fjellet Grytetippen på Senja etter melding om at noen skal ha observert at en person ramlet ned fjellet. Det er ikke gjort noen funn, melder politiet. – Vi har luftambulanse, redningshelikopter fra Banak og politihelikopter på stedet. Mannskaper fra Røde Kors er også utkalt, melder politiet. Grytetippen er 885 meter høy og et populært turmål.

  Grytetippen på Senja
  Foto: Privat
 • Viessobuollin Kárášjogas

  Heahtebálvalusat bohte jođánit báikái go odne iđđedis čieža sulai ožžo dieđu das, ahte viessu lei buollimin Kárášjogas. Dollačáskadeaddjit nagadedje vajot čáskadit buollima, dieđihit politiiját twitteris. Viesus eai lean olbmot.

  Husbrann i Karasjok
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK