NRK Meny
Normal

Rap og metal sammen om joik

Grutle Kjellson har i sin tid som vokalist i blackmetal-bandet Enslaved brukt stemmen sin på mange måter. Hans joikelærer Maxida Märak bruker mange metoder for å hjelpe ham til å finne riktig stemmeleie og lyder når joiken til hans beste venn skal lages.

Grutle Kjellson skal øve på joik, men er ikke i form

Fuglelyder og fisketur

Maxida Märak ble valgt ut til å være Grutles lærer, og hun var en tålmodig lærer som valgte flere tilnærminger for å få ham med seg inn i joikens verden. Noen fuglelyder ble det underveis, og de hjalp.

Etter en dag med øving innendørs, tok Maxida sin elev med på isfiske. Dette var noe Grutle er meget god i, da han er en ihuga fisker på privaten.

Maxida og Grutle fisker på isen
Foto: Jan Helmer Olsen

Se mer av hvordan Grutle og Maxida jobbet sammen på NRK1, lørdag 4. mars kl. 22.30.

Sjelebror = Viellja

Da Grutle Kjellson skulle velge hvem han skulle hedre med en joik, ble det en lett oppgave for ham. Vennen Harald Fossberg er som en storebror som han kan søke til når det røyner på.

Grutle fremfører joik, Harald sitter blant publikum

Harald var i flere år vokalist i Turboneger, men sluttet da han ble rammet av sykdom. Nå jobber han som musikkjournalist i Aftenposten. Da sjansen for en reise til Karasjok dukket opp, ble han gladelig med. Men han visste ingenting om at denne reisen ville skjenke ham en musikalsk gave, som forblir hans i evig tid.

Harald Fossberg og Grutle Kjellson

Harald Fossberg og Grutle Kjellson etter fremføringen av joiken "Viellja".

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK