Hopp til innhold

– Stadig påminnet vår sorg

Leif Snarby mistet sin sønn Vidar i et snøskred for 23 år siden. De mange nyhetsoppslagene om liv som går tapt i skred, gjør at sorgen aldri slipper helt tak.

skred tromsø

Søndag formiddag gikk det et stort skred like ved Kroken i Tromsø, i et område nært Lunheim. En mann omkom i skredet.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Leif Snarby

Leif Snarby mistet sønnen sin for 23 år siden i et snøskred. De mange skredulykkene de siste årene bringer vonde minner tilbake.

Foto: Privat

– Hver gang vi leser om mennesker som dør i snøskred, så kommer minnene fra 1990 da vår familie ble rammet av en så stor sorg. Det er like trist og ubehagelig hver gang, sier Leif Snarby fra Tromsø.

For 23 år siden ble familiens liv snudd på hodet.

Sønnen Vidar kjørte utenfor løypa i Kroken alpinsenter i et område som kalles for Djevelfjellet. Plutselig løsnet enorme snømasser og Vidar ble begravd levende under snøen.

Redningsmannskapene fant ham i live, men på sykehuset måtte maskiner til for å få han til å puste. Etter en uke måtte legene gi opp. Vidar ble bare 23 år gammel.

– Skispor rett inn i skredområder

For hvert nyhetsoppslag om mennesker som dør i snømassene, gjenopplever familien det som skjedde dem for mange år siden. For familien er det ekstra tungt å lese om de mange unge menneskene som mister livet i fjellet.

Nå advarer Leif Snarby folk om å ta for lett på snøskredfaren. Når han selv er ute, titter han ofte opp mot de bratte fjellene i Tromsø og undres hvordan folk tør å utfordre skjebnen.

– I fjellsidene her i området ser man mye hengskred og du ser også i fjellsidene at det går flere skispor rett inn i områder som tydelig har skredfare. Man kan bare tenke seg hvor farlig det er å ferdes der, sier han.

Også politiet er fortvilet fordi folk ikke ser ut til å ta de mange snøskredadvarslene på alvor, og politiet frykter at flere liv vil gå tapt dersom folk ikke lytter til ekspertene.

– Vi konstaterer jo bare at folk ikke tar advarslene som kommer fra eksperter og politi seriøst. Det er jo veldig leit at det skal gå liv, sa innsatsleder Espen Wang fra Troms politidistrikt til NRK søndag.

Dyster skredstatistikk

En 38-årig Tromsø-mann omkom søndag i et snøskred like over Lunheim. Mannen var sammen med en kamerat da et skred løsnet om formiddagen i et svært bratt område i nærheten av Kroken.

De siste årenes snøskredstatistikk er spesielt dyster i Troms. Siden 2009 har 19 personer omkommet i snøskred og av disse har hele ni omkommet i skred i Tromsø kommune.

Også denne vinteren har det gått mange skred, og det advares om stor snøskredfare i store deler av Troms og Øst-Finnmark.

gilbert sharpened

Mats Gilbert etterlyser bedre holdninger.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Overlege Mats Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener at de mange skredulykkene de siste årene, begynner å bli et alvorlig helseproblem. Gilbert etterlyser nå mer initiativ og informasjon fra norske myndigheter og bedre holdninger fra folk som trosser advarslene .

– Nå må folk skjønne at fjellet er livsfarlig. Det gjelder både skuterkjørere, familier på tur og brattkjørere. Jeg tror mange turgåere overvurderer vår evne til å hjelpe dem, og undervurderer brutaliteten i snøskredene, sier Gilbert.

– Utsetter andre for fare

Leif Snarby som mistet sin sønn i slike omstendigheter, er enig med ham.

– Blir du tatt av et snøskred så er det snakk om minutter. Man må ikke reise ut og forvente at man blir reddet av redningsmannskap. Dessuten bør man tenke over at man utsetter andre mennesker for fare dersom de må redde en fra et farlig område.

Hver gang nyhetene om mennesker som har omkommet i snøskred dukker opp i media, går tankene til sønnen Vidar som de mistet for 23 år siden.

Leif Snarby håper at folk er mer forsiktig.

– Jeg håper å slippe flere slike triste nyheter i påska. Jeg kjenner godt til hvordan folk som har mistet noen har det nå, etterlatte, pårørende og venner. Mine tanker går til dem, sier Leif Snarby.

Korte nyheter

 • Gjev pris til UiT-professor

  Professor emeritus Ola Graff mottok fredag Prisen for folkemusikk og folkedans 2022, melder UiT. Graff har samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag er verdens største samling av joik. Prisen ble delt ut på Riksscenen i Oslo.

  Professor Ola Graff i Tromsø Museum
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK
 • Samiske redaktører krangler om pressestøtte

  Den samiske avis- og forleggerforeningen Sálas krever at pressestøtten til SamiMag tilbakebetales i sin helhet.

  Det samiske magasinet Sámimag har fått varsel om at Medietilsynet vil kreve 4,4 millioner kroner tilbakebetalt av tidligere utbetalt pressestøtte.

  Magasinet fikk totalt 11,9 millioner kroner i pressestøtte for 2019 og 2020, som Medieklagemenda har avgjort de ikke hadde krav på. Nå krever Medietilsynet 4,4 millioner kroner tilbake.

  Daglig leder Jan Skoglund Paltto har overfor fagavisen Journalisten kalt pengekravet en skandale.

  Eierselskapet Isámi Press AS fikk et regnskapsmessig overskudd i 2020 på 6,8 millioner kroner. I 2019 var resultatet på - 1,6 millioner kroner.

  Vánhen Jan Skoglund Paltto
  Foto: Klemet Anders Sara / NRK
 • – Ållu siellde. Ij la åvvå jahkedahtte

  Maŋemus jagijt lij tsjekkera Ove lunna årrum madi Stájgon manádin. Sådnåbiejve de nieljes sijájs bijllasårmmimin hekkav massin.

  Ove Strand, guhti Strávvuonan Stájgon årru, lájggi gådijt turistajda. Danna lidjin låges Tsjekkias maŋemus vahko årrum, ja guollidam.

  Sådnåbiejve galggin gålmås sijájs sijddaj Tsjekkiaj. Guovtes dat vegas válljijga sijáv girddesalljuj Bådåddjuj suvddet. Valla nav guhkás ettjin boade. Sådnåbiejve massin nieljes hekkav bijllasårmmimin Stággotunellan.

  Ove Strand sijáv riek buoragit dåbdåj.

  – Dat la ållu siellde. Lidjiv sijá ságajn bielle tijma åvddåla gå vuolggin, ja sij lidjin riek buorre mielan, ja ávvusin juo boahtte jage vat ruoptus boahtet. Valla nav guhkás ettjin boade.

  – Muv ájádusá dal manni familjajda Tsjekkian, dan vehkaj gudi dási Stájgguj báhtsin, ja aj traktorvuoddjáj, javllá Ove Strand.

  Lågå ienenbuv dan birra dánna

  Ove Strand, Steigen
  Foto: Elena Paulsen / NRK