Hopp til innhold

– Er det verd det?

– Jeg blir kanskje ikke et helt menneske uten skikjøringa, skriver toppturentusiast Pål Jakobsen. Han har mistet venner i snøskred, og nå spør han seg selv om det er verd å fortsette å stå på ski.

pål jacobsen

Puddersnø og bratte fjell er noe av det som gjør Pål Jacobsen til et helt menneske. Etter flere dødsulykker spør han seg selv om det er verd det.

Foto: Privat

Søndag formiddag er Pål Jakobsen på tur i fjellet på Kvaløya. Der deltar han i et forskningsprosjekt som skal finne ut hva som er drivkraften bak toppturer.

– Dette vet jeg: Fjellsport er og har alltid vært en viktig del av hvem jeg er som menneske. For meg er dette den ypperste form for livskvalitet. Jeg tror ikke jeg blir et helt menneske uten, skriver han på bloggen sin.

Kort tid etter får han beskjeden om at det har gått et nytt snøskred i Tromsø. Til nå har åtte personer omkommet i snøskredulykker i kommunen. Kanskje har det niende livet forsvunnet i fjellsiden ved Lunheim.

Har mistet gode venner

I tillegg til å være informasjonssjef i Posten, er fjellene på Kvaløya i Tromsø noe av det viktigste i Pål Jakobsens liv.

– Jeg har passert 40.000 høydemeter på skifeller på Kvaløya denne sesongen. Det har vært fantastiske turer og opplevelser. Jeg mistet en venn i snøskred sist uke, og også en i fjor. Skiøya mi har tatt fem liv på tre år. Jeg har kompiser som overlevde to store snøskred i fjor, skriver Jakobsen videre.

I fjor mistet han også to bekjente i en snøskredulykke ved Middagstinden på Kvaløya.

– Er mitt ego verd mer enn deres bekymring?

Mandag deltar han i begravelsen for sin gode venn Jan Tore Skjærvik som omkom i en snøskredulykke forrige søndag.

Begravelsen skjer dagen etter at han fikk vite at snøskredet på Lunheim krevde nok et menneskeliv. Nå spør Pål seg om det er verd å fortsette å stå på ski ned fjellsidene på Kvaløya.

– Kan jeg tillate meg å ignorere dem som er bekymret over mine stadige turer i fjellet? Er mitt ego mer verdt enn deres bekymring? Har jeg den kunnskap som kreves, spør han seg selv på bloggen.

Samtidig spør Pål seg selv om han er villig til å dø for idretten han brenner for.

– Svaret er krystallklart nei.

Ubehagelige svar

Nå føler Pål at han må begrunne hvorfor han skal fortsette å gå på ski i fjellet.

– Og om jeg tør å svare ærlig, så må jeg være forberedt på at noen av svarene er ubehagelige. Er de da til å leve med, for meg og mine? Hvilke veivalg tar jeg videre? Jeg har ikke svarene i dag, og kanskje vil jeg heller aldri finne dem fullt ut.

– Men jeg lover å prøve, skriver han.

Jakobsen ønsket tirsdag ikke å la seg intervjue, men viste til blogginnlegget sitt som vi her har sitert fra med hans godkjennelse.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se ukas siste Nordnytt med Gunnar Grindstein

Se ukas siste Nordnytt med Gunnar Grindstein