NRK Meny
Normal

Misfornøyde andejegere - politiet vil følge med

I dag ble det avgjort hvor mange ender hver enkelt jeger får skyte under årets andejakt i Kautokeino, men mange jegere er ikke særlig fornøyde med reglene i år.

Stokkand

Stokkanda er en av artene som blir jaktet på under vårjakta i Kautokeino. Reglene for årets jakt er det en del jegere som ikke er helt fornøyde med, og Reinpolitiet har gitt uttrykk for at de kommer til å følge med mens jakta pågår.

Foto: Linda Bjørgan

Tiden for den tradisjonelle andejakta i Kautokeino er nå her, og i dag ble det avgjort hvor stor kvote hver enkelt jeger får.

Artene som det er lov å skyte i år er stokkand, kvinand og siland. Leder for Samisk jakt- utmarksforening Johan Ingvald Hætta sier at andejegerene ikke er så veldig fornøyde når de ikke får jakte de samme artene som man kan jakte om høsten, og har forsøkt å få endret på dette.

Han forteller at de har foreslått til miljøverndepartementet å forby andejakt om høsten slik at endene heller får være fredet på denne tiden, og så tillate andejakt om våren slik at de kan jakte andre arter.

– Høstajakta kan gjerne forbys på høsten for vår del, så kan vi heller ta ut ressursene om våren, sier Hætta.

Politiet vil følge med

Ut av årets arter er alle, unntatt én, slike som det ikke har vært jaktet på før og som holder seg for det meste i myrer, og en del jegere er ikke helt tilfreds med det. Det har også blitt kjent at Reinpolitiet skal intensivere oppsynet rundt andejakta, men hvorfor de har planer om det vet ikke Hætta.

Han tror at jegerene vil være lovlydige også under årets jakt og følge de nye reglene, selv om mange av de ikke er helt fornøyde med situasjonen.

– Jeg tror absolutt at folk vil følge reglene, og spesielt med tanke på at det nå endelig er blitt godkjent andejakt her, sier han.

Han legger også til at oppsyn rundt jakt er det alltid i forskjellig grad, både rundt elgjakt og rundt villreinjakta sørpå som eksempel.

Men han håper at de i dialog med myndighetene kan greie å få utvidet kvota som ble halvert i år fra 300 ender til bare 150, og også få endret forskriftene slik at de blir bedre tilpasset den gamle tradisjonen om vårjakt på ender.

– Det er jo tradisjonen vår som er grunnlaget for at vi har fått godkjent andejakta her, forteller Hætta.