Hopp til innhold

Miriam har fått korona: – Jeg var faktisk kjemperedd fordi jeg har astma

Astmatikeren mener hun gjorde alt riktig for ikke å få covid-19, men nylig fikk hun vite at testen hennes var positiv. Nå håper hun at vaksinene hjelper henne i kampen mot viruset.

Miriam Paulsen

KJEMPEREDD: Miriam Paulsen har fryktet korona da hun er i risikogruppen.

Foto: Elena Junie Paulsen / NRK

– Jeg var faktisk kjemperedd. Redd for alle i familien. Fordi man har hørt skrekkhistorier om korona og der utfallet ikke har vært så bra. Så man har jo fryktet det verste, sier Miriam Paulsen da flere i storfamilien hennes ble smittet av covid-19 i jula.

Isolerte koronasmittet på loftet

Da samboeren Andreas Waara ble syk, isolere han seg på loftet for å unngå å smitte de tre andre i familien. Men seks dager etter at han fikk påvist korona, fikk Paulsen de første symptomer. Hun har nå fått påvist covid-19.

Miriam Paulsens Facebookstatus
Foto: Skjermdump

Les også: Koronasmittet politiker: – Bli hjemme, redd liv

Les også: Her er det nest mest koronatilfeller i Norge – En liten kommune med kun 2700 innbyggere

Vaksinert mot alvorlig forløp

Miriam Paulsen har astma, som er i risikogruppen hvis man går på medisin regelmessig. Astamtikere kan bli hardere rammet av viruset enn andre, fordi viruset angriper lungene.

Da korona kom til Norge, rådførte hun seg med lege for å bytte astmamedisin. I følge henne selv har hun nå godt regulert astma.

– Jeg er selv i en lettere risikogruppe. Så jeg har kjent på den redselen for hvilket forløp jeg vil kunne få med å få korona, forteller Paulsen.

Miriam Paulsen har vaksinert seg både mot influensa og lungebetennelse. Hun mener at dette forebygger et alvorlig forløp med det å få andre sykdommer på toppen av covid-19.

– Jeg får bare håpe at man ikke får noen infeksjon i lungene. Det er det jeg er redd for med astma. Jeg er så godt forberedt som jeg kan være med vaksinering og medisinering, så vi får håpe at det hjelper, sier Paulsen.

Smittevernlege: Hjelper ikke mot korona

Smittevernlege i Hamarøy Elisabeth Richter understreker at vaksine mot influensa og lungebetennelse ikke hjelper mot korona.

Men legget til at ved å ta disse vaksinene forebygger det et alvorlig sykdomsforløp det er å ha andre sykdommer i tillegg til korona.

Richter forteller at det var ekstra viktig med influensavaksinen i fjor. Dette på grunn av at man var bekymret at influensaen skulle sammenfalle med økning av antall koronatilfeller, og at helse og omsorgstjenester skulle streve i forbindelse med dette.

– De som skal ta koronavaksinen av de som har astma er de som må ha kortison regelmessig. Men de som av og til bruker hurtigvirkende anfallsmedisin, regner man ikke å ha en kronisk lungesykdom, forklarer Richter.

Immunitet

Paulsen er sikker på at hun skal vaksinere seg mot covid-19, så fremt legen anbefaler henne dette.

– Er man i risikogruppen, er anbefalingen at man skal ta koronavaksinen uansett om man har hatt korona eller ikke, sier Richter.

Kommuneoverlege og smittevernlege i Hamarøy kommune Elisabeth Richter

SMITTEVERNLEGE: Kommuneoverlege i Hamarøy Elisabeth Richter

Foto: Hamarøy kommune

– Det virker som at de som har hatt koronainfeksjon får en midlertidig beskyttelse etter å ha blitt friske. De vil ikke bli smittet igjen, i hvertfall ikke med det første, og kan jo da heller ikke smitte noen andre når de er ferdige med infeksjonen, understreker Richter.

Feire nyåret på nytt

I følge Paulsen er det å få korona inn i familien også skremmende for barna. De opplevde også at nyttårsaften ikke kunne feires slik familien bruker å feire. Familien har derfor blitt enige om å feire det nye året på nytt, når alle er blitt friske.

– Da skal vi pynte oss, lage god mat og feire med alle fire til bords, sier Miriam Paulsen.

Miriam og barna Enny og Matheus spiste nyttårsmiddag med samboer og pappa Andreas via video fra loftet.

NYTTÅRSMIDDAG: Miriam og barna Enny og Matheus spiste nyttårsmiddag med samboer og pappa Andreas via video fra loftet.

Foto: privat

Korte nyheter

  • PST ožžo dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima

    E-bálvalus dieđihii Politiijaid sihkkarvuođabálvalussii (PST) terrorfalleheami birra Oslos, ođđa dieđuid vuođul.

    PST oaččui dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima Pride-ávvudeami oktavuođas, gos E-bálvalus namuhii Norgga islamistta geas galggai oktavuohta Arfan Bhattiin. E-bálvalus oaivvildii ahte falleheapmi lei oaivvilduvvon Norgga vuosttá ja ahte Bhatti galggai vejolaš vearredahkki. PST lea ovdal gohčodan dieđu "álásin" ja lea čilgen ahte sis eai lean doarvái dieđut álggahit doaibmabijuid. Zaniar Matapour bealušteaddji árvala ahte eiseválddit váikkuhedje falleheapmái. Evaluerenraporta vurdojuvvo boahtte vahkus. Riekteášši Arfan Bhatti vuostá vuordimis álggahuvvo vuosttaš jahkebealis 2024:s.

  • Komišuvnna raporta: – Buot parlamentáralaš jođiheaddjit fertejit váldit ovddasvástádusa

    – Mun dovddan vuollegašvuođa dan ektui maid lohken raporttas. Dat lea lossa muitalus mii boahtá ovdan, mo mii leat láhtten olbmuiguin.

    Nu cealká Kristtalaš álbmotbellodaga (KrF) jođiheaddji Olaug Bollestad.

    Son lea okta dain gii lea searvan Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta lohkamii.

    Raportta sisdoallu, mii duorastaga geigejuvvui Stuoradiggái, čuozai Bollestad:i.

    KrFa jođiheaddji logai raporttas earret eará girku rolla birra dáruiduhttimis.

    – Mun gii lean oassi KrF bellodagas ja lean kristtalaš, in leat gal rámis das mii lea dahkkon, lohká son.

    Bollestad vuordá ahte buot bellodatjođiheaddjit Stuorradikkis ipmirdit makkár ovddasvástádus sis lea raportta čuovvoleamis.

    – Mii parlamentáralaš jođiheaddjit fertet váldit dán ovddasvástádusa iežamet stuoradiggejoavkkuide, mat fas váldet dan ovddasvástádusa viidáset bellodagaide miehtá riikka, justa fal sihkkarastit dán politihkalaččat, dadjá son.

    Nærbilde av Olaug Bollestad. Hun er fotografert forfra, hodet hennes mellom to personer fotografert bakfra. Hun ser smått skeptisk ut. Har på runde briller.
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport: – Alle parlamentariske ledere må ta ansvar

    Jeg kjenner en ydmykhet i det jeg leser. Det er en svær historie som kommer fram. Hvordan vi har oppført oss mot folk.

    Det sier partiledere for Kristelig Folkeparti (KrF), Olaug Bollestad.

    Hun er en av de som har deltatt i opplesningen av rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.

    Bollestad er sterkt berørt av innholdet i rapporten, som torsdag ble overlevert til Stortinget.

    KrF-lederen leste blant annet om kirkens rolle i fornorskningen.

    – Som KrF`er og kristen å lese dette, så er jeg jo ikke stolt over det som er gjort, sier hun.

    Bollestad forventer at alle partiledere på Stortinget forstår hva slags ansvar de har til å følge opp rapporten.

    – Vi som parlamentariske ledere må ta ansvar inn i våre stortingsgrupper, som igjen tar ansvaret inn i våre partier over det ganske land, nettopp for å forankre dette politisk, sier hun.

    Olaug Bollestad
    Foto: Mette Ballovara / NRK