Miriam har fått korona: – Jeg var faktisk kjemperedd fordi jeg har astma

Astmatikeren mener hun gjorde alt riktig for ikke å få covid-19, men nylig fikk hun vite at testen hennes var positiv. Nå håper hun at vaksinene hjelper henne i kampen mot viruset.

Miriam Paulsen

KJEMPEREDD: Miriam Paulsen har fryktet korona da hun er i risikogruppen.

Foto: Elena Junie Paulsen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg var faktisk kjemperedd. Redd for alle i familien. Fordi man har hørt skrekkhistorier om korona og der utfallet ikke har vært så bra. Så man har jo fryktet det verste, sier Miriam Paulsen da flere i storfamilien hennes ble smittet av covid-19 i jula.

Isolerte koronasmittet på loftet

Da samboeren Andreas Waara ble syk, isolere han seg på loftet for å unngå å smitte de tre andre i familien. Men seks dager etter at han fikk påvist korona, fikk Paulsen de første symptomer. Hun har nå fått påvist covid-19.

Miriam Paulsens Facebookstatus
Foto: Skjermdump

Les også: Koronasmittet politiker: – Bli hjemme, redd liv

Les også: Her er det nest mest koronatilfeller i Norge – En liten kommune med kun 2700 innbyggere

Vaksinert mot alvorlig forløp

Miriam Paulsen har astma, som er i risikogruppen hvis man går på medisin regelmessig. Astamtikere kan bli hardere rammet av viruset enn andre, fordi viruset angriper lungene.

Da korona kom til Norge, rådførte hun seg med lege for å bytte astmamedisin. I følge henne selv har hun nå godt regulert astma.

– Jeg er selv i en lettere risikogruppe. Så jeg har kjent på den redselen for hvilket forløp jeg vil kunne få med å få korona, forteller Paulsen.

Miriam Paulsen har vaksinert seg både mot influensa og lungebetennelse. Hun mener at dette forebygger et alvorlig forløp med det å få andre sykdommer på toppen av covid-19.

– Jeg får bare håpe at man ikke får noen infeksjon i lungene. Det er det jeg er redd for med astma. Jeg er så godt forberedt som jeg kan være med vaksinering og medisinering, så vi får håpe at det hjelper, sier Paulsen.

Smittevernlege: Hjelper ikke mot korona

Smittevernlege i Hamarøy Elisabeth Richter understreker at vaksine mot influensa og lungebetennelse ikke hjelper mot korona.

Men legget til at ved å ta disse vaksinene forebygger det et alvorlig sykdomsforløp det er å ha andre sykdommer i tillegg til korona.

Richter forteller at det var ekstra viktig med influensavaksinen i fjor. Dette på grunn av at man var bekymret at influensaen skulle sammenfalle med økning av antall koronatilfeller, og at helse og omsorgstjenester skulle streve i forbindelse med dette.

– De som skal ta koronavaksinen av de som har astma er de som må ha kortison regelmessig. Men de som av og til bruker hurtigvirkende anfallsmedisin, regner man ikke å ha en kronisk lungesykdom, forklarer Richter.

Immunitet

Paulsen er sikker på at hun skal vaksinere seg mot covid-19, så fremt legen anbefaler henne dette.

– Er man i risikogruppen, er anbefalingen at man skal ta koronavaksinen uansett om man har hatt korona eller ikke, sier Richter.

Kommuneoverlege og smittevernlege i Hamarøy kommune Elisabeth Richter

SMITTEVERNLEGE: Kommuneoverlege i Hamarøy Elisabeth Richter

Foto: Hamarøy kommune

– Det virker som at de som har hatt koronainfeksjon får en midlertidig beskyttelse etter å ha blitt friske. De vil ikke bli smittet igjen, i hvertfall ikke med det første, og kan jo da heller ikke smitte noen andre når de er ferdige med infeksjonen, understreker Richter.

Feire nyåret på nytt

I følge Paulsen er det å få korona inn i familien også skremmende for barna. De opplevde også at nyttårsaften ikke kunne feires slik familien bruker å feire. Familien har derfor blitt enige om å feire det nye året på nytt, når alle er blitt friske.

– Da skal vi pynte oss, lage god mat og feire med alle fire til bords, sier Miriam Paulsen.

Miriam og barna Enny og Matheus spiste nyttårsmiddag med samboer og pappa Andreas via video fra loftet.

NYTTÅRSMIDDAG: Miriam og barna Enny og Matheus spiste nyttårsmiddag med samboer og pappa Andreas via video fra loftet.

Foto: privat

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 23.01.2022
100 914
Smittede siste 7 dager
227
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK