Hopp til innhold

Kjell Inge Røkke i strupen på regjeringen

Milliardær Kjell Inge Røkke beskyldes for juks med fiskekvoter. Nå går Røkke til kraftig motangrep på tidligere støttespillere i regjeringen og Arbeiderpartiet i Nord-Norge.

Kjell Inge Røkke går til frontalangrep på regjeringens fiskeripolitikk.

– Regjeringen er direkte uansvarlige, så uansvarlige at jeg gremmes, du vet ikke om du skal le eller gråte. Regjeringen lar mennesker som er utrolig verbale, få lov til å føle. Føle, ikke fakta. Det er følelser som teller, de forholder seg ikke til faktum og realiteter. Dette dreier seg ikke om følelser, det dreier seg om fakta, konsekvenser og ansvarlighet – og det utøver vi, sier Røkke til NRK Brennpunkt.

Striden står om Røkkes fiskekvoter verdt mellom en og halvannen milliard kroner, samt de årlige milliardinntektene fra fangst, produksjon og videresalg av fisken.

Røkke fikk i sin tid kjøpe en rekke fiskebedrifter med trålere og kvoter, såfremt fisken ble levert til fabrikkene på land og sikret arbeidsplasser i nordnorske fiskevær og byer.

Den 10. oktober i år vedtok Fiskeridirektoratet å straffe tre av trålerne til Røkke-selskapet Aker Seafoods for det de mener er systematisk juks for å omgå denne leveringsplikten. De mener å ha avdekket at store mengder fisk som selskapet har sagt de har levert til nordnorske mottak aldri har blitt levert.

Aker Seafood hevder at problemet skyldes datafeil i deres systemer, og har anket vedtaket.

Røkke blir ofte regnet som Arbeiderparti-sympatisør, men han avkrefter at han har noen bindinger til regjeringspartiet.

- Jeg er ikke medlem av Arbeiderpartiet. Det er en myte, og den kan jeg avkrefte, sier han.

– Hvis du skjønner faktum og er ansvarlig er det ikke mulig å støtte denne regjeringens fiskeripolitikk. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er en dyktig politiker. Jeg skiller mellom henne og den politikken hun må utøve. Det er mange kompromisser i det rødgrønne eksperimentet, sier Røkke.

Røkke-tråler

Røkke-tråleren K.Arctander losser fisk ved Aker Seafoods anlegg i Melbu.

Foto: Brennpunkt / NRK

Angrer

Røkkes oppkjøp av fiskebedrifter i nord fra 1996 til 2005 var svært omstridte og krevde dispensasjon fra regelverket. I en meningsmåling på nitti-tallet var 3 av 4 i Nord-Norge imot at Røkke fikk kontroll over fiskekvotene.

Men med sterk støtte fra ledelse og ansatte ved bedriftene, samt lokale og sentrale topp-politikere i Arbeiderpartiet og Høyre, ble oppkjøpene godkjent av en rekke statsråder.

Flere sentrale ordførere som støttet Røkkes oppkjøp angrer i dag.

Roger Hansen

Eks-ordfører i Gamvik, Roger Hansen.

Foto: NRK

– Jeg jobbet som bare juling for å få godkjent at Røkke fikk overta fiskebedriften i Mehamn. Støtten fra lokale nordnorske politikere er hovedårsaken til at Røkkes konsern har fått kloa i de gullkantede torskekvotene, sier Roger Hansen (AP), tidligere ordfører i Gamvik kommune i Finnmark.

Ordfører Alf E. Jacobsen i Hammerfest

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Hammerfest kommune spilte en stor rolle fordi vi anbefalte at Røkke fikk overta bedriften og trålerne. Han virket som en folkelig kar, som hoppet i kjeledressen om bord i båten, sier Alf E. Jakobsen (AP), ordfører i Hammerfest kommune.


Vender Røkke ryggen

Nå vender altså Røkkes tidligere støttespillere Røkke ryggen. De mener Røkke plikter å drive alle sine fiskebedrifter videre. Hvis ikke vil de at regjeringen tar fiskekvotene ifra Røkke:

– Det er et tillitsbrudd han viser: når du gjør et salg, så stoler partene på hverandre. Men Røkke har brutt forutsetningene og myndighetenes krav. Det sier Pål Kruger, tidligere leder ved Melbu Fiskeindustri i Nordland.

I 1996 arbeidet han aktivt for at Røkke fikk lov til å kjøpe bedriften, men sier Røkkes selskap de siste årene har valgt feil strategi som har satt flere kystsamfunn i fare:

– Røkkes selskap har kjørt to strategier, en på land og en på havet, som er uforenlig. For trålerne har strategien vært frossent råstoff, på land ferskt råstoff. Og det er uforenlig. Konsekvensen blir at de i realiteten ikke oppfyller leveringsplikten, mens de formelt kan si at de oppfyller tilbudsplikten: de tilbyr dyr frossenfisk til egne landanlegg som ikke kan produsere frossenfisk, sier Kruger.

– Regjeringen tuller

Regjeringen har godkjent Røkkes deling av sitt fiskerikonsern, men etter press fra ordførere i nord har de varslet at de vurderer å stramme inn leveringsplikten, slik at Røkkes fiskebedrifter plikter å kjøpe fisk fra trålerne hans.

Tråler

Trålposen åpnes ombord på Røkke-tråleren 'Stamsund'.

Foto: Brennpunkt / NRK

Røkke mener regjeringens varsling om kjøpsplikt er «tull», og at det er mer ansvarlig å sikre lønnsom produksjon ved å bearbeide fisken på færre steder og anlegg:

– Vi sier det åpent og rett ut: det er omstillinger. Det vil smerte. Det er ikke fisk nok til alle. Noen vil komme ut som vinnere, noen vil føle seg mindre heldige. Men vi må gjøre de dreiningene som skal til, for at vi skal ha bærekraftige, langsiktige arbeidsplasser tilpasset verdensmarkedet og de økonomiske realiteter. Den som tør gjøre det, tror jeg også vil bli likt og respektert. Tør du å ta de tøffe avgjørelsene, så blir du respektert over tid, og dermed også likt, sier Røkke.

– Sovjet er oppløst

Mens Røkkes trålere setter stadig nye rekorder i fiske, fangst og fortjeneste, har samtidig en rekke av Røkkes filetfabrikker de siste årene permittert ansatte på grunn av mangel på fiskeråstoff.

Røkkes kritikere mener permitteringene skyldes at Røkkes trålere med vilje bryter den såkalte leveringsplikten, og ikke leverer nok fisk til fabrikkene på land. Men Kjell Inge Røkke mener de ikke kan produsere mer fersk fisk enn det markedet vil kjøpe.

– Sovjetunionen er oppløst, og de tidene er litt forbi. Markedet er med og bestemmer. Men vi tar samfunnsansvar. Vi produserer like mye som vi har i kvote. Vi leverer 35 ganger mer fersk fisk enn påkrevet. Vi opprettholder leveringsplikten og vil ikke endre eller utfordre den, sier Røkke, som har droppet planene om å legge ned fabrikker i 2012.

Ordfører Roger Hansen i Gamvik mener Røkke og Aker Seafoods fakta er en bløff:

– Røkkes fakta mangler troverdighet. Samfunnsansvaret Røkke prediket både i Mehamn og Vardø har vært totalt fraværende, sier Hansen, som tvert imot hevder Røkkes selskap Aker Seafood: kynisk har forsøkt å fjerne fisk fra Mehamn for å gjøre bedriften ulønnsom.

– Aker hevder ikke å ha planer om nedleggelse, men ønsker likevel myndighetenes tillatelse til å ha færre anlegg, noe som betyr nedleggelser av enda flere fiskebruk i Nord-Norge, sier Hansen.

Vil kjøpe flere fiskekvoter

For å sikre råstoff ønsker Røkke å kjøpe enda flere fiskekvoter i Nord-Norge, noe hans tidligere støttespillere er sterkt skeptisk til.

Fiskefiletering

Filetering på Norway Seafoods anlegg i Mehamn i Finnmark.

Foto: Brennpunkt / NRK

Ordfører Alf E. Jakobsen sier Røkke allerede kjøper seg opp i nordnorsk kystflåte, og at ytterligere oppkjøp av fiskekvoter er risikabelt:

– At en person kontrollerer så mye fiskeverdier kan få store konsekvenser, advarer Jakobsen.

– Røkke kan få en for dominerende posisjon i bransjen, han står allerede for 80 prosent av eksporten av ferskfilet fra Norge, sier Pål Kruger.

Last man standing

– Det må aldri skje at Røkke får kjøpe opp mer av det råstoff vi fra naturens side er velsignet med på kysten, sier Hansen, og viser til at Aker kjører «dårlig» fisk til Mehamn på trailer i stedet for å levere den fersk på kaien.

– Roger Hansen tar feil på alle punkter, svarer Røkke

– Vi har ingen planer om å stenge Mehamn. Vi er «the last man standing». Vi ser for oss at vi om ti år har en større andel av norsk hvitfisk-næring. Og at det om ti år er færre anlegg. Det er en dreining som er uunngåelig, sier Røkke.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ønsker ikke å kommentere utspillet fra Kjell Inge Røkke.