Hopp til innhold

Mama Sara føler seg lurt av samarbeidspartner

Motstridende interesser har ført til at bistandsorganisasjonen Mama Sara har brutt med sin afrikanske samarbeidspartner.

Mama Sara, skoleåpning

Mama Sara ønsker ikke å samarbeide med KIDUPO lenger, på grunn av brudd i samarbeidsavtalen.

Foto: Mika Saijets / NRK

– Mama Sara ønsker ikke å samarbeide med KIPUDO lenger, bekrefter styreformann for Mama Sara Education Foundation, Ragnhild Vassvik.

– Vi har nå brutt all kontakt med organisasjonen som har vært med på å bygge opp skoleprosjektet i Loliondo, et samarbeid som varte i ni år. Årsaken til bruddet er at vi mener at de ikke lenger oppfyller kriteriene som står i kontrakten vi har tegnet med dem, sier Vassvik.

Mama Sara samarbeidet med masai-organisasjonen KIDUPO i Loliondo som ligger i Ngorongoro distriktet i Nord-Tanzania.

Kampen om landområdene

Ragnhild Vassvik

Styreformann for Mama Sara, Ragnhild Vassvik, bekrefter at de har brutt samarbeidet.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Noe av bakgrunnen skal være en økt pågang av turister til masai-området i Tanzania. Tidligere i vinter ga myndighetene beskjed om at ca. 40.000 masaier må forlate området før nyttår, siden området er kjøpt opp av andre.

Ortello business Corporation, med tilknytning til kongefamilien i Dubai, har kjøpt opp landområdene.

– Mama Sara har vært tydelig på at vi ikke ønsker å ha noe samarbeid med organisasjoner som støtter luksus-safari i de tradisjonelle områdene som tilhører masaiene. Rett før jul, så fikk vi vite at vår samarbeidspartner har inngått avtaler med grupperinger som kan svekke lokalsamfunnet, sier Vassvik.

Stopper ikke skoleprosjektet

Vassvik forteller at masaiene er veldig frustrerte over situasjonen som har oppstått og mange familier tar nå direkte kontakt med organisasjonen Mama Sara, for å høre om barna kan få skolepenger som før. Skoleprosjektet kommer til å fortsette, men organisasjonen må finne en ny og troverdig samarbeidspartner, som kan ivareta skolen og undervisningen for 95 elever.

– Selve byggeprosjektet har stoppet, men skolebarn skal få sin skolegang og penger blir overført til de riktige skolene, sier Vassvik.

Gunhild Berit Sara Buljo

Gunhild Berit Sara Buljo var gjest på Ođđasat før jul, og fortalte hvor alvorlig situasjonen til masaiene er i dag.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Leder for Mama Sara-organisasjonen, Gunhild Berit Sara Buljo, bekrefter også at de har varslet NORAD om de har stengt pengestrømmen til KIDUPO.

– I dette tilfellet må vi prøve å finne en måte å hjelpe barna på, fordi det er de som lider av dette. Og vi prøver å få direkte overføringer til skolene, slik at pengene ikke går gjennom KIDUPO lenger, sier hun.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat