Må godta noe han ikke liker

Samefolkets partiets fremste politiker liker ikke at partiet har vedtatt å støtte NSRs Aili Keskitalo som presidentkandidat.

Terje Tretnes
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Mitt lokallag, Karasjok SfP var i mot dette vedtaket, men måtte bare godta at flertallet ikke ønsket å stille med en egen kandidat og også jeg må godta dette, men jeg liker det ikke, sier Tretnes.

Samefolkets Parti (SfP) sitt landsmøte vedtok å støtte Aili Keskitalo som presidentkandidat. Partiets landsmøtet gikk også inn for en samarbeidsavtale med NSR.

LES OGSÅ: Vil vinne valget sammen

Keskitalo stiller til valg for Norske Samers Riksforbund (NSR).

– Aldri gjort avtale med NSR

Terje Tretnes er partiets sametingsrepresentant og en av de fremste talspersonen. Han er kritisk til at partiets landsmøte vedtok å støtte Aili Keskitalo som presidentkandidat.

LES OGSÅ: Ønsker ikke Keskitalo som president

Tretnes har også vært leder av SfP og medlem av NSR. Han avviser alle påstander om at SfP har inngått avtale med NSR om å ikke stille liste til sametingsvalgene.

– Vi har aldri inngått en slik avtale med NSR, og de som påstår dette, må nå dokumentere denne avtalen, sier Tretnes, med klar adresse til NSR.

HØR: Terje Tretnes

Terje Tretnes satt også i Aili Keskitalos sametingsråd i første halvdel av inneværende sametingsperiode.

Partileder ønsker Keskitalo

Silje Muotka og Birger Nymo

Birger Nymo undertegner avtalen om å støtte NSRs kandidat.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

SfPs leder Birger Nymo sier til NRK Sámi Radio at vedtaket er udiskutabel og at partiet også har inngått en intensjonsavtale med NSR om å danne en flertallsposisjon etter sametingsvalget.

– Partiet stiller ikke med egen presidentkandidat. Aili Keskitalo fra NSR er ønsket av oss i partiet som ny samtingspresident, sier Nymo.

I forrige uke gikk Olav Sara Nikkinen ut i NRK Sámi Radio hvor han ba om at NSR-folk måtte velge side.

– Vi kan ikke fortsette med å ha tillitsvalgte som har to hatter på seg. De kan ikke fremme NSRs politikk på Sametinget og vår politikk i kommunestyrene, sa han og viste spesielt til Aili Keskitalo og Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta.

LES OGSÅ: Kan slåss mot eget parti

LES OGSÅ: Fortsatt uklart om det blir ekteskap med NSR