NRK Meny
Normal

Kan slåss mot eget parti

Jánoš Trosten kaster seg inn i debatten om bråket mellom Samefolkets Parti og Norske Samers Riksforbund.

Jánoš Trosten
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er medlem av Samefolkets Parti, men kan vanskelig inngå i et samarbeid med NSR i forbindelse med sametingsvalget, sier Trosten til NRK Sámi Radio.

Politikeren fra Tana har tidligere hatt en fot i begge leire. I 2005 ble han valgt inn på Sametinget som kandidat for felleslista til Samefolkets Parti og NSR. I 2007 ble Trosten valgt inn i Finnmark fylkesting for Samefolkets Parti.

– Umulig samarbeid

– Jeg kan ikke stå på lista til Samefolkets Parti så lenge partiet er gift med NSR. For meg blir det helt umulig å innlede et samarbeid for mitt vedkommende. NSR har sparket meg, og derfor kan ikke jeg stå på fellesliste med NSR og Samefolkets Parti. Det blir umulig, sier Trosten.

Etter at NSR skiftet ut Trosten som parlamentarisk leder på Sametinget for to år siden, dannet han egen enmannsgruppe; "Klar Samisk Røst". Han er likevel fortsatt altså representant for Samefolkets Parti i fylkestinget.

Olav Sara Nikkinen

Olav Sara Nikkinen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I dag gikk lederen i Karasjok Samefolkets Parti, Olav Sara Nikkinen ut i NRK Sámi Radio med krav om at NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo og Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta, måtte ekskluderes fra partiet.

– Vi kan ikke fortsette med å ha tillitsvalgte som har to hatter på seg, sier Olav Sara Nikkinen.

– Meg eller NSR

Dersom samarbeidet mellom NSR og Samefolkets Parti fortsetter, kan dermed Trosten komme i en situasjon hvor han må konkurrere med partiet han er medlem av.

– SfP er et eget samepolitisk parti, og jeg forstår ikke hvorfor de skal samarbeide med NSR. Derfor må partiet nå velge mellom meg og NSR. Så lenge ledelsen i SfP ikke tør stå på egne ben, så må de regne med at jeg blir å motarbeide SfP ved høstens sametingsvalg hvis jeg stiller liste. Jeg kommer definitvit ikke å stille meg på lista til mitt eget parti så lenge samarbeidet med NSR fortsetter, sier Janoš Trosten.

Han mener velgerne må være klar over at Samefolkets Parti og NSR har inngått politisk ekteskap.

– Det er styret i partiet som har gått inn for en samarbeidsavtale med NSR. Ansvaret for dette kan ikke pålegges meg, men likevel vil konsekvensene berøre meg.

HØR: Janoš Trosten