Hopp til innhold

Levde uvitende i 30 år om sin samiske identitet

Kurt-Egil har siden han ble født følt seg identitetsløs. Slik har det vært helt til ganske nylig.

Kurt-Egil Bjørkmo

INTETANENDE: Kurt-Egil Bjørkmo, som bor i Bleikvassli i Hemnes kommune i Nordland, måtte vente i 30 år før han fikk vite om sin samiske bakgrunn

Foto: Privat

– En ting er sikkert, jeg har alltid hatt tiltrekning mot det samiske, og spesielt mot naturen, men jeg har hatt vanskeligheter med å forklarer hvorfor jeg følte slik, sier Kurt-Egil Bjørkmo fra Hemnes i Nordland.

Han har brukt flere tiår av livet på leting etter sin identitet.

Dette er en historie om hvordan oppveksten ga Kurt-Egil flere spørsmål enn svar.

Ingen visste

Kurt-Egil vokste opp i Bleikvassli, der han ble satt bort til fosterforeldre da han var ett år gammel. Hans mor døde etter en tvillingfødsel.

Hvorvidt moren hadde samiske røtter, fikk derfor Kurt-Egil ikke vite. Hans far snakket heller aldri om sin tilknytning til det samiske.

Bleikvassli

HJEMBYGDA: Bleikvasslia er en bygd som ligger to mil sør for kommunesenteret Korgen i Hemnes kommune i Nordland

Foto: Privat

Han lurte også på hvorfor fosterforeldrene ikke hadde samme etternavn som han. Ofte følte han seg også annerledes enn andre, uten å forstå hvorfor.

Holdt det samiske skjult

Kurt-Egils bestemor på farssiden var fra Magerøya i Finnmark. Hun var same og gift med en som hadde aner fra Arjeplog i Sverige. Ifølge slektsforskere kan slekta hennes spores så langt tilbake som til 1600-tallet.

Mange av dem var tilknyttet reindrifta, men etter hvert ble de fastboende sjøsamer. Denne delen av slektshistorien var det bestemora valgte å ikke fortelle til noen.

Det at det samiske har vært holdt skjult for meg er en konsekvens av fornorskningspolitikken som staten har ført overfor samene.

Kurt-Egil Bjørkmo

Etter at Kurt-Egil fikk vite at bestemor var fra Finnmark, økte hans nysgjerrighet ytterligere. De siste 4 årene har han jobbet intenst med denne saken. På nettet har han vært støtt og stadig, på leting mer informasjon om slekten.

Fra folketellingene og i Digitalarkivet ser han at oldeforeldrene hans er registrert som lapper, som er en benevnelse som tidligere ble brukt om samer.

Bitene som manglet i puslespillet begynte så smått å falle på plass.

Da vi begynte i lag så fikk jeg være med til reingjerdet, jeg følte det var noe ekstra som ble vekket i meg. Dette følte jeg meg veldig vel med.

Kurt-Egil Bjørkmo

Det samiske er utrolig viktig

Han er glad for at han omsider får mulighet til å fortelle andre om sin samiske bakgrunn. Dette er tross alt noe han har hatt med seg i underbevisstheten, og som han stadig sterkere føler er viktig for ham.

Dette å tilhøre det samiske. Nå har han håndfaste bevis.

– Det er viktig å få vite om sin identitet, uten det blir man identitetsløs, som ikke er en god situasjon en kan leve med, sier Bjørkmo.

Han er også glad for at han gjennom sin livsledsager er kommet nærmere det samiske.

– Jeg er heldig som får leve i lag med en samisk kvinne, som også har en onkel som driver med rein.

Kofte og stemmerett

Kurt-Egil har også lyst til få seg kofte, men han lurer litt på hvilken kofte han burde ha.

– I og med at bestemor er fra Skipsfjord på Magerøya i Finnmark, kan jeg kanskje bruke den sjøsamiske kofta derfra. Og bestemor var som kjent gift med en fra Arjeplog i Sverige, så da kan vel den kofta også være aktuell, hvis den finnes, sier Bjørkmo.

For meg er det viktig å vise andre om min samiske tilhørighet og kofta kommer ikke til å bli gjemt bort, den kommer jeg til å bruke.

Kurt-Egil Bjørkmo

Han har også meldt seg inn i samemanntallet. Fra Sametinget fikk han nylig et brev, der de bekrefter at han nå er behørig registrert i samemanntallet.

– Det er viktig å ha tilhørighet til noe, og til høsten vil jeg også få stemme i sametingsvalget, sier Bjørkmo.

– Kanskje jeg kan få en joik

Mange år i uvisshet er endelig over for nordlendingen, men det er muligens fortsatt en liten ting som ville vært prikken over i`en, før en kan kalle seg same.

– Kanskje jeg med tid og stunder også kunne få en joik av noen, sier den ferske sametingsvelgeren litt spøkefullt.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK