Lærer erkjenner delvis skyld i tiltalen

Den tiltalte mener en vanskelig oppvekst er årsaken til hans handlinger.

Indre Finnmark Tingrett

TINGRETTEN: Torsdag startet saken mot den tiltalte læreren i Indre Finnmark tingrett. Rettssaken fortsetter 7. november.

En lærer i 60-årene fra Finnmark møtte opp i Indre Finnmark tingrett torsdag. Han er tiltalt for å ha chattet om seksuelle handlinger med mindreårige og for å ha vært i besittelse av bilder som seksualiserer barn.

Han innrømmer delvis skyld.

Han erkjenner skyld for å ha chattet om seksuelle handlinger med personer som han forutsa var voksne.

– Han ser i dag at i samtalene er det skildringer om barn under 18 år og sex, og ser det er straffbart, sier mannens forsvarer Trond P. Biti.

Forsvarsadvokat Trond A. Biti

FORSVARER: Trond P. Biti forsvarer den tiltalte i 60-årene.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Ifølge tiltalen skal mannen ha chattet med mindreårige på 9, 12, 13 år.

– Burde kontaktet politiet

Mannen i 60-årene erkjenner ikke straffskyld for å være i besittelse av video og bilder som framstiller barn i seksuelle situasjoner.

– Når det gjelder besittelse av ulovlig materiale, så sier han at han har mottatt bilder på Skype og MMS. Han har ikke hatt noen mulighet til å hindre det, sier forsvarer.

Ifølge forsvarer ser den tiltalte nå i ettertid at han burde ha kontaktet politiet da han fikk tilsendt bildene.

Ifølge tiltalen skal mannen også ha skaffet seg videoklipp på en samlet spilletid på omtrent 40 minutter av barn i seksuelle situasjoner med andre, der barna framsto som seksuelle objekter.

Den tiltalte kjenner ikke til disse videoklippene.

Videoene skal politiet ha funnet på hans datamaskin og minnepenn. Han vet ikke hvordan videoene har kommet inn på hans datamaskin.

En vanskelig barndom

Tiltalte beskriver en vanskelig barndom på internatskole med lite voksenkontakt og mye vold. Det har gjort at den tiltalte opplevde det lettere å snakke med barn og ungdom enn med voksne.

Ifølge den tiltalte læreren ble chat-tjenester på internett et sted hvor han kunne få uttrykt sine personlige problemer på.

Anmeldt i to forskjellige politidistrikter

Aktor Are Aarhus i Finnmark politidistrikt ønsker ikke å gi intervju i dag etter rettssaken, fordi den fremdeles er under etterforskning.

Men han har tidligere uttalt om saken til NRK.

Aktor Are Aarhus

AKTOR: Are Aarhus er aktor i saken.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Forholdene som skal behandles av retten, ble avdekket av politiet i Finnmark i en sak som ble opprettet i januar 2018. I tillegg kom det inn en anmeldelse fra Agder politidistrikt i september 2018, skriver Aarhus i en e-post til NRK.

Den tiltalte var også under etterforskning for to år siden, men da henla Finnmark politidistrikt saken mot han.

Rettssaken er planlagt å fortsette 7. november.