Hopp til innhold

Lærebok om samenes nasjonaldag

I forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar har den sosiale entreprenøren Intempo AS utviklet en lettlest og gratis Maxibok for de aller minste i barnehagen.

Maxibok om samene

Denne boken er laget for de aller minste i barnehagen, slik at de lærer om samenes nasjonaldag.

Foto: www.bravoleken.no

I Rammeplanen for barnehager blir det satt fokus på at samene er Norges urfolk, og at barnehagebarna skal få kjennskap til fortellinger, sagn og andre deler av samisk kultur og hverdagsliv. Maxiboken er på fem språk: nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, bokmål og nynorsk.

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har bidratt i utviklingen av Maxiboken om samenes nasjonaldag. Hun ser nytten av Bravo-leken.

Ellen Cecilie Triumf

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har hjulpet til med å lage en bok om samenes nasjonaldag.

Foto: Skjermdump facebook bravo-leken

– Bravo-leken er en lek hvor du viser barn ordbilder, og på bakgrunnen av det så skal barna lære noe, som for eksempel om verden vår. De skal også lære å lese og forstå om verden. Denne leken er for alle barn i alderen 0-3 år, men den passer for alle barn i barnehagen. Det er en liten, lettleselig bok som barna bruker.

Lære om samenes nasjonaldag

Triumf sier at Maxi-boken er gratis på hjemmesiden deres, og at de aller minste barna kan lære gjennom denne boken om samenes nasjonaldag.

– Denne boken kan skrives ut fra vår hjemmeside og den er gratis. Og i forbindelse med samenes nasjonaldag så har vi tenkt at barnehager kan sette fokus på denne dagen. Slik kan de aller minste i barnehagen kan se bilder og ordbilder om samenes nasjonaldag. Og slik lærer de om denne dagen, sier hun.

Tilpasset for alle barn

Triumf forteller at Bravo-leken er passer for alle barn.

– Bravo-leken er laget slik at den kan forhindre lese- og skrivevansker, og den er tilpasset sånn at alle barn kan få nytte av det. Den er laget også for at alle barn skal kunne bruke den når de er på barnehagen og når de er hjemme, sier hun.

Holder kurs

I vinter og vår blir det også flere muligheter for å delta på kurs i Bravo-leken, og der lærer småbarnsforeldre og barnehageansatte å leke Bravo-leken, samtidig som de får praktiske tips om tilknytning, kosthold og motorisk utvikling.

– Jeg holder også kurs om Bravo-leken i hele Nord-Norge. Jeg har både åpne kurs og kurs for foreldre og barnehager. Neste uke på tirsdag har jeg kurs i Kautokeino, så jeg oppfordrer folk til å ta kontakt med meg.

Korte nyheter

 • Ná olu máksá elrávdnji Davvi-Norggas vuossárgga

  Les på norsk:

  Vuossárgga šaddá Davvi-Norggas elrávnnje gaskamearálaš haddi 27,3 evrre kilowattdiimmus. Dat lea 7,6 evrre eambbo go sotnabeaivvi ja 3,9 evrre eambbo go seamma beaivvi diibmá.

  Dan čájehit hvakosterstrommen.no logut.

  Alimus haddi vuossárgga šaddá 29,5 evrre kilowattdiimmus, gaskal tii. 18 ja 19.00. Dat lea 1,7 evrre eambbo go sotnabeaivvi ja 5,5 evrre eambbo go seamma beaivvi diibmá.

  Vuolemus haddi šaddá 23,1 evrre kilowattdiimmus gaskal diibmu 2 ja 3 ihkku.

  (NTB)

  Strømkabler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Amerihkkálaš bombagirdit girde Norgga ja Suoma badjel

  Les på norsk:

  Guokte amerihkálaš B-52 Stratofortress bombagirdit girde sotnabeaivve Norgga ja Suoma badjel. Dan dieđiha Suoma suodjalusdepartemeanta.

  Bombagirdit girddiiga máttaguvlui Norggas Lapplánda guvlui Supmii. Golbma táŋkagirdi girde maŋis.

  Suoma suodjalusdepartemeantta dieđuid mielde lei dá hárjehallan mii lei koordinerejuvvon lihtolaš riikkain.

  Ruošša sáddii guokte soahtegirdi go oidne ahte guokte amerihkálaš bombagirdi lahkonišgohte Ruošša áibmolanja, Barentsábi bajábeale. Dan dieđihii Ruošša suodjalusdepartemeanta otne.

  Ruošša departemeantta dieđuid mielde de girde amerihkálaš girdit eará guvlui go fuomášedje Ruošša soahtegirdiid lahkonišgoahtimin.

  (NTB)

  Amerikanske B-52 og to svenske JAS Gripen og to norske F-35 kampfly vest for Andøya.
  Foto: Forsvaret
 • Så mye koster strømmen mandag

  I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,3 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 29,5 øre.

  Mandagens snittpris per kWh er 7,6 øre høyere enn søndag og 3,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

  Maksprisen mandag på 29,5 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 1,7 øre høyere enn søndag og 5,5 øre høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 46,4 øre.

  90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

  I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

  Minsteprisen blir på 23,1 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten. (NTB)

  Strøm
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK