Hopp til innhold

Lærebok om samenes nasjonaldag

I forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar har den sosiale entreprenøren Intempo AS utviklet en lettlest og gratis Maxibok for de aller minste i barnehagen.

Maxibok om samene

Denne boken er laget for de aller minste i barnehagen, slik at de lærer om samenes nasjonaldag.

Foto: www.bravoleken.no

I Rammeplanen for barnehager blir det satt fokus på at samene er Norges urfolk, og at barnehagebarna skal få kjennskap til fortellinger, sagn og andre deler av samisk kultur og hverdagsliv. Maxiboken er på fem språk: nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, bokmål og nynorsk.

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har bidratt i utviklingen av Maxiboken om samenes nasjonaldag. Hun ser nytten av Bravo-leken.

Ellen Cecilie Triumf

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har hjulpet til med å lage en bok om samenes nasjonaldag.

Foto: Skjermdump facebook bravo-leken

– Bravo-leken er en lek hvor du viser barn ordbilder, og på bakgrunnen av det så skal barna lære noe, som for eksempel om verden vår. De skal også lære å lese og forstå om verden. Denne leken er for alle barn i alderen 0-3 år, men den passer for alle barn i barnehagen. Det er en liten, lettleselig bok som barna bruker.

Lære om samenes nasjonaldag

Triumf sier at Maxi-boken er gratis på hjemmesiden deres, og at de aller minste barna kan lære gjennom denne boken om samenes nasjonaldag.

– Denne boken kan skrives ut fra vår hjemmeside og den er gratis. Og i forbindelse med samenes nasjonaldag så har vi tenkt at barnehager kan sette fokus på denne dagen. Slik kan de aller minste i barnehagen kan se bilder og ordbilder om samenes nasjonaldag. Og slik lærer de om denne dagen, sier hun.

Tilpasset for alle barn

Triumf forteller at Bravo-leken er passer for alle barn.

– Bravo-leken er laget slik at den kan forhindre lese- og skrivevansker, og den er tilpasset sånn at alle barn kan få nytte av det. Den er laget også for at alle barn skal kunne bruke den når de er på barnehagen og når de er hjemme, sier hun.

Holder kurs

I vinter og vår blir det også flere muligheter for å delta på kurs i Bravo-leken, og der lærer småbarnsforeldre og barnehageansatte å leke Bravo-leken, samtidig som de får praktiske tips om tilknytning, kosthold og motorisk utvikling.

– Jeg holder også kurs om Bravo-leken i hele Nord-Norge. Jeg har både åpne kurs og kurs for foreldre og barnehager. Neste uke på tirsdag har jeg kurs i Kautokeino, så jeg oppfordrer folk til å ta kontakt med meg.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK