NRK Meny
Normal

Lærebok om samenes nasjonaldag

I forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar har den sosiale entreprenøren Intempo AS utviklet en lettlest og gratis Maxibok for de aller minste i barnehagen.

Maxibok om samene

Denne boken er laget for de aller minste i barnehagen, slik at de lærer om samenes nasjonaldag.

Foto: www.bravoleken.no

I Rammeplanen for barnehager blir det satt fokus på at samene er Norges urfolk, og at barnehagebarna skal få kjennskap til fortellinger, sagn og andre deler av samisk kultur og hverdagsliv. Maxiboken er på fem språk: nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, bokmål og nynorsk.

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har bidratt i utviklingen av Maxiboken om samenes nasjonaldag. Hun ser nytten av Bravo-leken.

Ellen Cecilie Triumf

Bravopedagog i Nordland, Troms og Finnmark, Ellen Cecilie Triumf, har hjulpet til med å lage en bok om samenes nasjonaldag.

Foto: Skjermdump facebook bravo-leken

– Bravo-leken er en lek hvor du viser barn ordbilder, og på bakgrunnen av det så skal barna lære noe, som for eksempel om verden vår. De skal også lære å lese og forstå om verden. Denne leken er for alle barn i alderen 0-3 år, men den passer for alle barn i barnehagen. Det er en liten, lettleselig bok som barna bruker.

Lære om samenes nasjonaldag

Triumf sier at Maxi-boken er gratis på hjemmesiden deres, og at de aller minste barna kan lære gjennom denne boken om samenes nasjonaldag.

– Denne boken kan skrives ut fra vår hjemmeside og den er gratis. Og i forbindelse med samenes nasjonaldag så har vi tenkt at barnehager kan sette fokus på denne dagen. Slik kan de aller minste i barnehagen kan se bilder og ordbilder om samenes nasjonaldag. Og slik lærer de om denne dagen, sier hun.

Tilpasset for alle barn

Triumf forteller at Bravo-leken er passer for alle barn.

– Bravo-leken er laget slik at den kan forhindre lese- og skrivevansker, og den er tilpasset sånn at alle barn kan få nytte av det. Den er laget også for at alle barn skal kunne bruke den når de er på barnehagen og når de er hjemme, sier hun.

Holder kurs

I vinter og vår blir det også flere muligheter for å delta på kurs i Bravo-leken, og der lærer småbarnsforeldre og barnehageansatte å leke Bravo-leken, samtidig som de får praktiske tips om tilknytning, kosthold og motorisk utvikling.

– Jeg holder også kurs om Bravo-leken i hele Nord-Norge. Jeg har både åpne kurs og kurs for foreldre og barnehager. Neste uke på tirsdag har jeg kurs i Kautokeino, så jeg oppfordrer folk til å ta kontakt med meg.