NRK Meny
Normal

– Regjeringen med kokkelimonke holdninger

Frank Bakke Jensen mener regjeringen trenerer kystfiskutvalgets innstilling for å sikre Arbeiderpartiet.

Frank Bakke Jensen

- dette brukes for det det er verd, for å sikre Arbeiderpartiet, sier Frank Bakke Jensen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det er nå over fem år siden Stortinget ba om en utredning om sjøsamisk rett til fisket i Finnmark, man venter stadig på utfallet av denne saken.

Høsten 2006 oppnevnte Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen Kystfiskeutvalget for Finnmark .

– Et halmstrå for å sikre seg

Stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H), mener at regjeringen bevisst trenerer kystutvalgets innstilling, og bruker dette for å sikre partiet:

– Nå er det jo blitt et kokkelimonke, der Arbeiderpartiet bruker denne her innstillingen som et lite halmstrå til å få finnmarkingene å tro at Arbeiderpartiet har noen planer om gjøre noe med kystrettighetene.

– Ingen troverdighet

Jensen mener at Arbeiderpartiet har mistet all troverdighet i denne saken:

– Det er en del ting som gjør at dette mister troverdigheten. Det ene er det at man over år ikke er i stand til å levere et eneste resultat.

– Det andre er at Sametinget, i hemmelige konsultasjoner kan nevne at; joda, nå er man kommet nærmere noe, nå kan det hende at man skal komme med noe snart, og nå har man snart fått innfridd noe.

– Humbug

Frank Bakke Jensen mener Arbeiderpartiet skrur opp forventningene til et positivt utfall i saken i forkant av valgkamp, men at lite skjer straks valget er over:

– Min spådom er, at dette blir brukt rått for å sette Arbeiderpartiet i en posisjon som om de skal gjøre noe, men så kommer det ikke til å skje noe som helst. For meg så ser det her ut som humbug, sier Frank Bakke Jensen til NRK.

– Nybrottsarbeid tar tid

Ingalill Olsen

– Finnmark arbeiderparti har et veldig klart standpunkt: Vi støtter at det skal lovfestes rett for fiske til finnmarkinger, sier Ingalill Olsen.

Foto: Thor Thrane / NRK

Arbeiderpartiets stortingsrepresentatn Inga-Lill olsen, tilbakeviser kritikken:

– Kystfiskeutvalgets innstilling er i en sluttfase. Det foregår konsultasjoner mellom Sametinget og Fiskeridepartementet, og det at de ikke er sluttført betyr sannsynligvis at resultatet blir enda bedre.

– Det her er nybrottsarbeid, det er klart at det tar tid. Så man skal bare smøre seg med litt tålmodighet, så tror jeg det her er klart i løpet av våren.

– Jeg føler meg helt sikker på at dette kommer til å være ferdig slik at det kommer i god tid før valget, sier Ingalill Olsen til NRK.