Normal

Kronprins Frederik hilste til AWG-ungdommen

Kronprinsen av Danmark er understreket hvor viktig Arctic Winter Games er for samarbeidet og fremtiden for arktiske områder.

Kronprins Frederik av Danmark talte under en mottagelse i grønlands hovedstad Nuuk før den offisielle åpningen av Arctic Winter Games 2016.

SE VIDEO: Kronprins Frederik av Danmark holdt en tale under mottagelsen der offisielle gjester, sponsorer og media var tilstede. - Foto: Dan Robert Larsen

Kronprins Frederik av Danmark

I Grønland er kronprins Frederik hos sine egne. Kongehuset er populært blant inuittene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Arctic Winter Games fører sammen det circumpolare området i verden gjennom idrett og gir en unik mulighet til å fremme kultur, forståelse og enhet i regionen. Dette legger grunnen for fremtidig partnerskap, sa kronprins Frederik i sin tale under en uhøytidelig mottagelse rett før den offisielle åpningen av lekene.

Kronprinsen er den høye beskytter av Arctic Winter Games og han var selvsagt tilstede under åpningen.

Tok opp global oppvarming

Kronprins Frederik tok også opp virkningene av global oppvarming for de arktiske områdene.

Kronprinsen understreket også i sin tale at de arktiske vinterlekene vil skape mange gode minner for deltagerne.

Viktigst av alt, dette vil skape olympiske øyeblikk for idrettsutøvrne. Det vil gi dem muligheten til å møte andre unge mennesker fra andre deler av regionen i vennlig kappestrid.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Åpning av Arctic Winter Games 2016

SE VIDEO: De 45 samiske ungdommene og lederne gjorde seg bemerket under gårsdagens offisielle åpning med sine fargerike klær og samedrakter. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Arctic Winter Games er et idretts- og kulturarrangement for ungdom mellom tolv og atten år i ni arktiske regioner. Både USA, Canada, Russland, Norge, Sverige og Finland er representert.

De tre nordiske landene går under navnet Sápmi eller Sameland. De deltar i to av de femten idrettsgrenene og i kulturaktivitetene.

Amputert åpning

Åpningen av årets leker ble arrangert lørdag kveld lokal grønlandsk tid i arrangørbyen Nuuk.

Åpningen ble litt amputert på grunn av at dårlig vær hadde forhindret mange av dektagerne i å rekke frem i tide.

Flere av de 1800 ungdommene ventet fortsatt på å bli fraktet med fly fra storflyplassen Kangerlussuaq til Nuuk mens åpningen pågikk.

I tillegg måtte rundt 200 ishockeyspillere fra Canada og USA gjøre vendereis til Iqaluit i Nunavut på lørdag, da det ble klart at de ikke ville rekke frem til Nuuk før åpningen. Nuuk har ingen ishall og derfor holdes hockeyturneringen i Nunavuts hovedstad.

Luftbroen med 31 Dash-8 fly mellom Kangerlussuaq og Nuuk skulle etter planen være avsluttet ved midnatt, to timer etter at åpningen var over.

Sametingspresidenten vifter med sameflagget

SE VIDEO: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) er en av de offisielle gjestene under Arctic Winter Games. Hun fikk en strategisk plassering i nærheten av kronprins Frederik. - Foto/redigering: Nils John Porsanger