NRK Meny
Normal

Urfolk krever giganterstatning

Urfolk i Canada krever 75 milliarder i erstatning for overgrep, mishandling og mangelfull skolegang.

Ingen rettssak, ingen nye avhør (bilde fra filmen)

Illustrasjonsbilde.

Foto: Bjørn Frode Holmgren / NRK

I Canada er det under oppseiling ennå en rettssak og et krav om erstatning fra elever som ble mishandlet og fratatt sitt spåk og kultur på canadiske skoler fra 1950-tallet og opp til 1980.

I fjor fikk inuitter og indianere, som ble mishandlet eller misbrukt på kostskoler i Canada i tiden før 1980-tallet, erstatninger såvel som en unnskyldning fra den canadiske statsminister og parlamentet.


Sak mot den canadiske stat

Det var kun kostskoleelevene som fikk denne erstatningen og unnskyldingingen, men det var mange andre indianere og inuitter, især inuitter fra Nunatsiavut - Labrador - som ikke fikk noe.

De gikk i hva såkalte “dagskoler”, det vil si at de kom hjem hver kveld, men disse skolene var også administert av den canadiske stat sammen med forskjellige protestantiske kirkesamfunn og den katolske kirke.

Både inuitter og indianere, som gikk på disse skolene, mener at de har krav på erstatning fordi de ble mishandlet. For eksempel hvis de snakket sitt eget språk ble de slått eller munnen ble vasket med sterk såpe. De påstår også at de, på samme måte som kostskoleelvene, ble seksuelt misbrukt av lærere, nonner og prester.

Som en indianer uttaler: “Det tar kun 5-10 minutter å misbruke et barn”.

Indianere fra Manitoba

En gruppe indianere i provinsen Manitoba prøver nå at anlegge sak mot den canadiske stat. De vil ha en unnskyldning og 75 milliarder kroner i erstatning for seksuell og psykologisk mishandling samt for tapet av sitt språk og sin egen kultur.

Inuitter fra Nunatsiavut er ennå ikke med i denne saken, men de har flere ganger uttalt at de også vil ha en erstatning og Inuit Tapiriit Kanatami, den canadiske nasjonale inuittorganisasjonen, støtter dem fullt ut.

Så det er gode muligheter for at inuitter fra Nunatsiavut tilslutter seg denne saken mot den canadiske stat, melder Kalaallit Nunaata Radioa .