NRK Meny
Normal

Kongelig frimerke får dyrevernere til å rase

Dyrevelferdsorganisasjonen PETA har lite til overs for Post Greenlands nye frimerke.

Kronprinsfamilien av Danmark, grønlandsk frimerke

Slik presenterer Det danske kongehus det nye frimerket med kronprinsfamilien på Instagram. Bildet får dyrevernere til å se rødt.

Foto: Det danske kongehus / Instagram

Artikkelen er oppdatert kl. 13.13

– Det er aldeles upassende at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og deres barn er iført selskinnsstøvler på det nye kongelige frimerke, påpeker dyrevelferdsorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

Kronprins Frederik av Danmark

Kronprins Frederik og hans familie er populære på Grønland.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Frimerket er laget av Post Greenland i anledning af kronprins Frederik og kronprinsesse Marys kommende kobberbryllup 14. november.

I det nye frimerket er kronprinsfamilien, det vil si far, mor og prins Christian (11), prinsesse Isabella (9) og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (5) ikledd grønlandske nasjonaldrakter, inklusive selskinnskamikker og bjørneskinnsbukser.

Venter på tilsvar

Kronprinsparet har flere gange besøkt Grønland. Senest i 2014, da også barna D.K.H. Prins Christian, Prinsesse Isabella, Prins Vincent og Prinsesse Josephine var med på et offisielt besøk. Turen gikk til Syd- og Vestgrønland med Kongeskibet Dannebrog.

NRK har tatt kontakt både med Kongehuset i Danmark og Naalakkersuisut (Hjemmestyret i Grønland) for å få tilsvar på kritikken.

Grønland ligger fire timer bak Norge i tid og derfor har det ikke vært mulig å svar fra grønlandske politikere ennå. Vi venter på svar på noen spørsmål redaksjonen har sendt via e-post til Naalakkersuisut.

Også presseavdelingen ved Det kongelige hoff i København har fått spørsmål på e-post fra oss.

– Avstumpede dansker

– Med mindre danskene har lyst til å bli sett på som avstumpede og som et folk som ikke følger moderne tankegang, bør de i stedet begynne å vise medfølelse og erstatte de ondskabsfullt-produserte skinn med miljøvenlige og humane klær, uttaler PETAs europeiske talsperson Sascha Camilli til australske The Local. Artikkelen er gjengitt på dansk av Kalaallit Nunaata Radioa.

Ifølge dyrevelferdorganisasjonen burde man ikke feire en gledelig begivenhet på denne måten.

– Det er vanskelig å forestille seg en mindre passende måte å minnes et bryllup på enn å iføre hele familien i skinn fra dyr, hvis familie ble slaktet, for at de kunne bli til, lyner Sacha Camilli.