NRK Meny
Normal

Klima-advarsel fra Grønland

Ny dansk forskning antyder at en arktisk temperaturstigning på to-tre grader kan få den grønlandske innlandsisen til å smelte raskere enn hittil antatt.

Grønlandsisen
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Danske isforskere vekker nå internasjonal oppsikt ved å dokumentere at den grønlandske innlandsisen smeltet raskere i forhistoriens varmeperioder enn man hittil har trodd, skriver berlingske.dk.

Samtidig advarer de om at fremtidens oppvarmning muligens kan få mer dramatisk smelteeffekt på isen enn dagens datamodeller antyder.

Påvist i iskjerner

For mellem 9.000 og 6.000 år siden var Jorden i en skikkelig varm periode, viser forskjellige former for målinger fra den nordlige halvkule.

Men ganske overraskende har vitenskaben ikke vært i stand til også å påvise oppvarmningen i iskjerner, som er boret ut av den grønlandske innlandsisen - før nå.

– Vi kan nå med sikkerhet si at for 8.000 år siden var det faktisk to-tre grader varmere enn i dag, og det var de to-tre grader, som skapte en riktig omfattende avsmeltning, sier Bo Vinther til det ansette vitenskapelige tidsskriftet Nature, hvor forskningsresultatet netopp er offentliggjort. Vinther har stått i spissen for forskningsprosjektet for Niels Bohr Institutet.

Ifølge de fleste klimaeksperter bør verden nå bestrebe seg på å holde den globale temperaturstigningen på under to grader i resten av århundret, især for å unngå dramatisk avsmeltning fra Grønland.

To-graders målet kan meget vel bli en sentral del av den globale klimaavtalen, som ventes underskrevet i København i desember.

Det danske forskerteamet mener at deres resultater kan anvendes til å skape mer presise datamodeller for fremtidens avsmeltning fra Grønland.