Hopp til innhold

– Kinas klimaforhandlinger var farseaktig

Storbritannias statsminister Gordon Brown kritiserer en liten gruppe land for å holde resten av verden som som «gisler» under klimatoppmøtet i Købehavn.

Ed Miliband og Gordon Brown

Klimaminister Ed Miliband og statsminister Gordon Brown mener det må en reform til i FNS klimasekretariat.

Foto: Alastair Grant / Scanpix/Reuters

– For allmennheten må de ha syntes farseaktig, slik karakteriserer Storbritannia og klimaminister Ed Miliband forhandlingene som fant sted under klimatoppmøtet i København som ble avsluttet sent fredag.

I en videopressemelding som skal publiseres senere i dag uttaler statsminister Gordon Brown at avtalen er velkommen på den måten at den bidrar til å bekjempe klimaendringer, men understreker at det er en viktig lekse å lære av hvordan forhandlingene ble ført.

– Kapret

– Aldri igjen skal vi stå overfor en lignende fastlås situasjon som truet med å forpurre disse forhandlinger. Aldri igjen vil vi la en global avtale, som skal skape en grønnere fremtid, bli holdt som gissel av en liten håndfull land, sier Brown, ifølge AFP.

I kritikken som retter seg mot Kina, Sudan, Venezuela, Cuba, Nicaragua og Bolivia sier Brown og klimaminister Ed Miliband at landene forsøkte å «sette seg på» FNs klimatoppmøte i København for å forhindre at en avtale skulle nås.

Kina nevnes ikke med navn, men ifølge avisen The Guardian , som har fått tilgang til pressemeldingen, levnes det ingen tvil om at det er kineserne og de øvrige landene som det siktes til.

– Kina spilte viktig rolle

Kina slår tilbake mot beskyldningene.

– Kina spilte en viktig og konstruktiv rolle under klimaforhandlingene, sier Kinas statsminister Wen Jiabao i en uttalelse i dag til nyhetsbyrået Xinhua.

– Vi kan ikke tillate på ny at forhandlinger av en slik viktig karakter blir kapret på denne måten, sier Miliband.

– Forhandlingene var ikke lette. På et tidspunkt fryktet jeg prosessen ville kollapse, sier Brown.

– Sand i maskineriet

Miliband oppfordrer til en «omfattende reform» av FNs klimasekretariat ( UNFCCC) som sto i spissen for forhandlingene i København. Han er frustrert over at et lyktes en slik liten gruppe land å kaste «sand i forhandlingsmaskinen».

- Vi fikk ikke en avtale om femti prosents reduksjon av CO2- utslipp innen 2050 eller 80 prosents reduksjon i industrilandene. Kina la ned veto mot begge deler med støtte fra en koalisjon av i-land og et stort flertall av u-landene, skriver Miliband.

Brown sier en av frustrasjonene under forhandlingene var at det manglet et globalt organ som utelukket tok ansvar for å forvalte miljøets interesser.