Ungdommene lagde film for å forebygge mobbing

Det hele startet som et skoleprosjekt, nå ønsker jentene fra Karasjok å gjøre en forskjell for andre ungdom, med filmen "Ingen fortjener å være alene".

Jentene bak filmen "Ingen fortjener å Være alene"
Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

De fire jentene fra Karasjok har sett seg lei mobbing på skolen. Da de fikk i oppgave på skolen å lage presentasjon om mobbing, bestemte de seg for å lage en film om det.

Ine Marielle Eriksen
Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

– Jeg synes det er en alvorlig sak, det skal synes og det skal hjelpe, forteller Ine Marielle Eriksen.

Som en del av en skoleoppgave kom de på ideen om å filmatisere den. For jentene var det viktig at filmen klarte å gjenspeile virkeligheten og var realistisk.

– Det føltes veldig tungt å lage filmen, fordi det er et veldig trist tema. Samtidig er det bra at man også kan vise hva man kan gjøre for å forebygge det, tilføyer Emma Sophia Eriksen-Niityvuopio.

Emma Sophia Eriksen-Niityvuopio
Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

Filmen er todelt, den første delen av filmen handler om en jente som gjennomgår mobbing på skolen. Den andre delen om en jente som opplever mobbing via sosiale medier. Begge filmene avsluttes med råd for å forebygge mobbing.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger om filmen. Mange synes det er bra at vi viser hvordan mobbing foregår. At én person kan være til stor hjelp for dem som blir mobbet, forteller Anna Tunold.

Filmen vekker følelser hos rektor

Rektor Jan Gunnar Johansen
Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK

– Det er vanvittig trist at barn skal lide slik, forteller rektor ved Karasjok grunnskole.

Rektor Jan Gunnar Johansen, blir berørt da han ser videoen ungdommene har lagd.

– Jeg har selv opplevd mobbing på skolen, så jeg vet jo hvordan det påvirker og hvor ille det kan gå for barn som opplever det.

Den siste tiden har vold blant ungdommer i Finnmark vært mye omtalt i mediene. Johansen er klar på at det må jobbes aktivt med å forebygge mobbing.

– Mobbingen har sikkert økt med sosiale mediene, dermed har foreldre satt ned foten og innført mobilfri skole.

Johansen forklarer videre at for å klare å forebygge mobbing i fritiden må det innebære et godt samarbeid med foreldre.

-Vi må jo ha god kommunikasjon med foreldre for å klare dette, det er klart som dagen.

Ønsker å gjøre en forskjell

Om noen uker skal filmen vises frem i UKM og jentene ønsker at de kan gjøre en forskjell. Og kanskje få andre ungdom til å tenke seg om.

Anna Tunold

–Kanskje kan vi nå ut til andre ungdom med filmen, at de tenker seg om neste gang de skal skrive noe stygt, forklarer Tunold.