Følger opp voldsvideo: – Vi må kunne reagere raskt når noe sånt skjer

Rådmannen har fått direktehenvendelser fra noen innbyggere etter at en video av grov vold ved kommunens skole ble offentliggjort.

Kent Valio

LAGER NYE RUTINER: Kent Valio er rådmann i Kautokeino kommune. Han forteller til NRK at de er i gang med å utarbeide egne rutiner for hva som skal gjøres dersom skoleelever utsettes for trusler eller vold.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er noen som har henvendt seg til meg direkte etter at videoen kom ut i media. Jeg kan selvfølgelig ikke si noe om hva vi snakket om på grunn av taushetsplikt, sier rådmann for Kautokeino kommune Kent Valio.

NRK publiserte denne uken en video av grov vold fra kommunens skole etter at videoen hadde blitt lagt ut på en Instagram-konto med over 55 000 følgere.

Politiet har uttalt at det ikke er noe som indikerer at videoen er arrangert, men at det er en reell voldshendelse.

Flere har reagert på videoen. Rådmann Valio mener det er viktig at slike hendelser kommer fram i lyset.

– Det er naturligvis interesse for denne typen saker. Jeg mener det er bra at dette er kommet fram i offentligheten, sier han.

Informerte elever i dag

– I går har skoleelevene fått mer informasjon i saken. Videre sendes det møteinnkallelse til foreldrene, der de vil få vite mer og kan komme med spørsmål i saken, forteller rådmannen.

– Vi har rutiner i kommunen for hva som skal gjøres dersom det fremmes voldstrusler, eller dersom voldshendelser forekommer.

Etter det rådmannen vet er ikke vold noe som er utstrakt blant elevene i Kautokeino, men én eller to hendelser er for mye og uakseptabelt mener han.

Derfor vil de hindre at slike episoder forekommer.

Lensmann i Alta politidistrikt Øyvind Lorentzen

POLITI: Lensmann i Alta-lensmannsdistrikt Øyvind Lorentzen sier at det foreløpig ikke er noe nytt å melde i voldsvideo-saken.

Foto: Skjermdump / NRK

– Vi har ikke egne rutiner for hvordan man går fram når elever slåss. Dette vil vi gjøre slik at det kan reageres raskere dersom elever slåss eller mottar voldstrusler, sier Valio.

Saken etterforskes

Lensmannskontoret i Kautokeino etterforsker saken. Talsmann for politiet i saken og lensmann for Alta-lensmannsdistrikt Øyvind Lorentzen sier til NRK at det ikke er noe nytt å melde i saken.

– Lensmannskontoret i Kautokeino har begynt med forebyggende planer, men konkret hva dette går ut på er det lensmannskontoret som svarer på, sier Lorentzen.

NRK har ikke lyktes å få kommentar fra polititjenesteleder Klemet Klemetsen i Kautokeino.