NRK Meny
Normal

En gledens dag for de som bruker naturen

Det er ikke bare Sametingspresidenten som jubler over at det ikke blir noen utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark i Indre Finnmark.

Solveig Boine Nikkinen

Solveig Boine Nikkinen var studiogjest i dagens Ođđasat. Der uttrykte hun glede over at Anárjohka nasjonalpark ikke skal utvides.

Foto: Ođđasat / NRK

Også leder i Anarjokdalens velforening, Solveig Boine Nikkinen, føyer seg inn i rekken over de som jubler over statens skrinleggelse av utvidelsesplanene.

– Det føles veldig bra! En gledelig nyhet for oss, smiler en opprømt Nikkinen.

Det var i går nyheten sprakk om at Klima- og miljødepartementet trekker forslaget om å utvide blant annet Øvre Anárjohka nasjonalpark i Finnmark, etter massive innvendinger fra lokalbefolkningen.

LES OGSÅ: Regjeringen skrinlegger nasjonalparkplanene i nord

Hvorfor er det så viktig for dere at nasjonalparken ikke utvides?

– Vi har hele tiden sagt at vi ser ikke behovet for at staten ytterligere skal innskrenke vår bruk av naturen. Og etter vårt skjønn anser vi naturen for godt ivaretatt, selv de områdene som ikke tilhører nasjonalparken slik den er i dag. Derfor er dette en gledens dag for oss.

Dermed istemmer Nikkinen det sametingspresident Aili Keskitalo uttalte i går, nemlig at et slikt vern vil kunne hindre tradisjonell og bærekraftig bruk av naturen, og at det derfor er en seier for samepolitikken, i et ellers skrint år.

LES OGSÅ: Samisk og lokalt gjennomslag stoppet verneplaner

Samtidig framgår det i neste års statsbudsjettet at det er innvilget 25 millioner kroner til mineralsøk i Norge. En nasjonalpark som instititusjon utgjør et vern mot all teknisk inngrep, slik som gruvedrift og annet som gir varige spor i naturen, meldte Fylkesmannen i Finnmark tidligere i høst i en pressemelding. En utvidelse av nasjonalparken vil dermed kunne verne et større område for inngrep.

LES OGSÅ: Regjeringen skrinlegger nasjonalparkplanene i nord

Slike lovnader har ikke Boine Nikkinen særlig tro på.

– Ærlig talt så tror jeg ikke det. Det er store pengemakter som rår over slike beslutninger, og dersom de virkelig ønsker å komme hit til vår nasjonalpark eller områdene rundt og drive gruvedrift, så hadde de sikkert fått endret eventuelle lover på sin vei som skulle forhindret dette. Slik har det foregått tidligere, og det skulle ikke forundre meg om det skjedde i dag og.