Hopp til innhold

En gledens dag for de som bruker naturen

Det er ikke bare Sametingspresidenten som jubler over at det ikke blir noen utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark i Indre Finnmark.

Solveig Boine Nikkinen

Solveig Boine Nikkinen var studiogjest i dagens Ođđasat. Der uttrykte hun glede over at Anárjohka nasjonalpark ikke skal utvides.

Foto: Ođđasat / NRK

Også leder i Anarjokdalens velforening, Solveig Boine Nikkinen, føyer seg inn i rekken over de som jubler over statens skrinleggelse av utvidelsesplanene.

– Det føles veldig bra! En gledelig nyhet for oss, smiler en opprømt Nikkinen.

Det var i går nyheten sprakk om at Klima- og miljødepartementet trekker forslaget om å utvide blant annet Øvre Anárjohka nasjonalpark i Finnmark, etter massive innvendinger fra lokalbefolkningen.

LES OGSÅ: Regjeringen skrinlegger nasjonalparkplanene i nord

Hvorfor er det så viktig for dere at nasjonalparken ikke utvides?

– Vi har hele tiden sagt at vi ser ikke behovet for at staten ytterligere skal innskrenke vår bruk av naturen. Og etter vårt skjønn anser vi naturen for godt ivaretatt, selv de områdene som ikke tilhører nasjonalparken slik den er i dag. Derfor er dette en gledens dag for oss.

Dermed istemmer Nikkinen det sametingspresident Aili Keskitalo uttalte i går, nemlig at et slikt vern vil kunne hindre tradisjonell og bærekraftig bruk av naturen, og at det derfor er en seier for samepolitikken, i et ellers skrint år.

LES OGSÅ: Samisk og lokalt gjennomslag stoppet verneplaner

Samtidig framgår det i neste års statsbudsjettet at det er innvilget 25 millioner kroner til mineralsøk i Norge. En nasjonalpark som instititusjon utgjør et vern mot all teknisk inngrep, slik som gruvedrift og annet som gir varige spor i naturen, meldte Fylkesmannen i Finnmark tidligere i høst i en pressemelding. En utvidelse av nasjonalparken vil dermed kunne verne et større område for inngrep.

LES OGSÅ: Regjeringen skrinlegger nasjonalparkplanene i nord

Slike lovnader har ikke Boine Nikkinen særlig tro på.

– Ærlig talt så tror jeg ikke det. Det er store pengemakter som rår over slike beslutninger, og dersom de virkelig ønsker å komme hit til vår nasjonalpark eller områdene rundt og drive gruvedrift, så hadde de sikkert fått endret eventuelle lover på sin vei som skulle forhindret dette. Slik har det foregått tidligere, og det skulle ikke forundre meg om det skjedde i dag og.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK